Cox: ‘Als ze zo tekeer gaan op het veld, dan geniet ik intens’

In de achtste finale van de Euro Hockey League met 1-0 van de oerdegelijke Duitse titelhouder Rot-Weiss Köln winnen, in een moderne variant van het schaakhockey. Gelukkiger krijg je Kampong-coach Alexander Cox niet, de man die zijn pionnen goed had opgesteld en de juiste zetten maakte, toen de Duitsers in het begin sterker waren.

Met nog iets meer dan een minuut te spelen was de machtige Duitse keeper Victor Aly in het Rotterdamse stadion al gewisseld voor een veldspeler. Kampong nam de strafcorner. Op de kop stond uiteraard Martijn Havenga, het strafcornerkanon die de bal in een goal kon pushen, waar alleen nog maar veldspelers stonden. Iedereen keek naar Havenga. Toen moest het hele stadion plots de nek draaien en zien dat de strafcorner naar Robbert Kemperman ging, die op korte afstand stond van de aangever. Kemperman kon de cirkel in lopen. Hij flatste nipt naast de paal. Maar het was een tactisch meesterzetje. Dat soort zetten waren nodig om de Duitsers, die met gerenommeerde internationals als Mats Grambusch, Marco Miltkau en Christopher Rühr aantraden, te verslaan.

‘Ik hou zó van dit soort wedstrijden’

Tacticus Cox – de architect van de solide Utrechtse verdediging en de dodelijke counter – kun je niet blijer maken dan met zo’n nipte overwinning op een Duits team. ‘Als mijn jongens zo tekeer gaan op het veld. Dan ben ik zó trots. Ik heb een Kampong gezien dat heeft gestreden tot de allerlaatste minuut. Als je ziet hoe hard wij moesten werken om het verdedigend solide te houden’, aldus een stralende Cox. ‘Ik hou zó van dit soort wedstrijden. Met zoveel strijd en passie. Het was denk ik geen mooie wedstrijd, maar er gebeurde stiekem een hoop. Als je dan wint op deze manier is dat genieten.’

Lars Balk in duel met Mats Grambusch. Foto: Frank Uijlenbroek

Harte had minder te doen dan Aly

De onttroonde Europees kampioen uit Duitsland begon iets sterker dan Kampong. Maar al snel kantelde de wedstrijd in Utrechts voordeel. Ondanks de 1-0 voorsprong via de knappe backhand van Kemperman en de tip-in van Boet Phijffer, moest Kampong de hele wedstrijd op hun hoede blijven. Toch gaven vier strafcorners voor Kampong en één voor de Duitsers aan dat Kampong de overhand had. Ook had keeper David Harte van Kampong een stuk minder te doen dan zijn collega Aly. De wedstrijd zag er soms niet spectaculair uit, maar de kwaliteit van verdedigen van beide ploegen was bijzonder. Zo stak de heerlijke onderschepping van Tom Grambusch op een hoge bal eruit. Verdediger Sander de Wijn en middenvelder Lars Balk kregen van Cox na de wedstrijd een groot compliment.

Cox: ‘Dit was de wedstrijd die ik had verwacht. Soms was het alle hens aan dek aan beide kanten. Köln is altijd goed in staat om het met hun positiespel de tegenstander moeilijk te maken. Met de hoge press konden we soms ballen afsnoepen, maar als het mandekking werd, hadden we soms moeite om de juiste koppels te vinden. Dan moet je dat compenseren met heel veel vermogen. Dan moet je heel veel repareren. Dat repareren hebben we zo goed gedaan. Naast Sander deed Lars Balk dat echt geweldig vandaag.’

Tom Grambusch onderschept schitterend de hoge bal van Kampong. Foto: Frank Uijlenbroek

Tweelingbroers staan zondag tegenover elkaar

Na de wedstrijd ging Kampong niet naar een hotel. De ploeg had aangegeven dat ze graag thuis wilden slapen vrijdagavond. Zaterdag komt het team weer bijeen in Rotterdam, waar ze uitlopen, bespreken en dan wel ’s avonds overnachten in de havenstad. Dan wacht zondag in de kwartfinale Racing Club de Bruxelles, een confrontatie tussen de Ierse tweelingbroers David en Conor Harte. De keeper van Kampong tegen de strafcornerschutter van Bruxelles.


Wat vind jij? Praat mee...