Den Bosch bereikt met pijn en moeite de EHL-finale

Den Bosch heeft met pijn en moeite de finale van de EHL bereikt. De landskampioen won met nipt verschil van Düsseldorfer HC: 2-1. Frédérique Matla besliste vlak voor tijd het duel door een strafbal te benutten. De Brabanders spelen maandagmiddag (13.45 uur) de finale tegen het Spaanse Club de Campo. 

Met minder dan 2,5 minuut op de klok leek Den Bosch shoot-outs te moeten nemen, net als vrijdag tegen SCHC. Totdat Joosje Burg een gooi kreeg in de cirkel. Een strafbal, luidde de logische straf. Die werd benut door Malta, waardoor Den Bosch maandag om de hoofdprijs speelt in Amstelveen.

En dat komt ook door het resultaat van vrijdag. Die lange strijd in de kwartfinale tegen SCHC. Een schaakspel waarin shoot-outs wel de doorslag gaven, in het voordeel van Den Bosch. Een zege met een enorme lading, omdat SCHC in de Hoofdklasse behoorlijk aan de stoelpoten van de landskampioen zaagt. Na die overwinning, waarover nog lang werd nagepraat, moesten ze weer aan de bak. Veertig uur later de halve finale tegen Düsseldorfer HC, de kampioen van Duitsland die zich vrijdagochtend al schaarde bij de laatste vier.

Rits aan gemiste kansen

Al binnen achttien seconden kreeg Den Bosch de eerste kans van de wedstrijd, toen Matla opdook voor het doel van Düsseldorfer. Het bleek het startsein van een rits aan kansen, die allemaal naast, over of tegen de keeper gingen. Matla kon zelf bijvoorbeeld in de slotseconden van het eerste kwart vrij uithalen, maar maaide vol over de bal heen.

Noor Omrani aan de bal. Foto: EHL/Frank Uijlenbroek

Een aantal gemiste schotkansen, een corner die gepakt werd… Het was wachten op de openingstreffer. De verrassing in het matig gevuld Wagener Stadion was dan ook groot toen die aan de andere kant viel. Balverlies van Joosje Burg leidde een aanval van de Duitsers in, die voor de eerste keer in de Bossche cirkel kwamen. Daar stond Lilly Stoffelsma – spelend met het opvallende rugnummer 50 – klaar om uit te halen, maar zij werd onhandig onderuit gegleden door Sanne Koolen. Het gevolg: een strafbal die compleet uit de lucht kwam vallen. Het buitenkansje werd benut door Sara Strauss, waardoor Düsseldorf na 25 minuten rug-tegen-de-muur-hockey toch aan de leiding ging.

Mazzel van de wereld

Nog voor rust kwam het antwoord van Den Bosch. Rosa Fernig stoomde op over de achterlijn en bediende Matla. Die raakte de bal helemaal verkeerd, maar had alle mazzel van de wereld dat keeper Nathalie Kubalski op haar verkeerde been stond en de 1-1 niet meer kon voorkomen. Na de jacht op de gelijkmaker werd het allemaal aanvallend wat rommeliger aan de kant van de Brabantsen. Ballen schoten vaak in het zicht van de haven – de cirkel – onder sticks door of Den Bosch kwam er simpelweg niet doorheen. De cirkel was bezaaid met de witte shirt van Düsseldorf, waardoor het heel moeilijk was voor Den Bosch om z’n aanvallers te bereiken. In kwart drie kwamen ze niet verder dan een schot van Rosa Fernig, dat weliswaar keihard was, maar naast het doel van Kubalski vloog.

Frédérique Matla in actie. Foto: EHL/Frank Uijlenbroek

Düsseldorf leek steeds meer te geloven in een goede afloop. De ploeg uit het Roergebied parkeerde ouderwets de bus en probeerde – wanneer de bal was veroverd – de Argentijnse ster Agustina Albertario te vinden. Een recept dat niet heel vaak succesvol werd uitgevoerd. Maar aan de overkant werd Den Bosch ook steeds minder gevaarlijk. Een spaarzaam hoogtepuntje was een strakke pass van Laura Nunnink, waar Matla net niet met haar stick tegenaan kwam. Er kwamen in de slotfase ook nog twee corners op rij, maar zowel de sleep van Matla als de flats van Sanne Koolen leverden niet het gewenste resultaat op.

Maar er kwam dus nog dat ene kans. Die allerlaatste. En die was – zoals zo vaak – weer een prooi voor Matla. Zij pushte Den Bosch naar de EHL-finale, maandagmiddag tegen het Spaanse Club Campo de Madrid.

Den Bosch – Düsseldorfer HC  2-1 (1-1)
’25 0-1 Sara Strauss (sb)
’28 1-1 Frédérique Matla
’58 2-1 Frédérique Matla (sb)

 


6 Reacties

 1. robvisser

  'Mazzel van de wereld' heeft Matla momenteel ook wel wat nodig. Ze is niet in topvorm en het is ook even afwachten hoe Van Ass hier straks mee omgaat, aangezien er nogal wat concurrentie is.

  1. frank-hagemans

   Maar Matla komt steeds beter in vorm en ze maakt goals . Welke concurrentie? Trouwens een oud gezegde geldt nog steeds: een goed keeper heeft altijd geluk.

 2. eugeappel

  Zou jullie sieren ook eens een positief verslag te doen over HC Den Bosch…. Ben trots op jullie meisjes🖤💛

 3. lynnBosman

  Kunnen we het even hebben over hoe Fernig stond te verdedigen t.o.v. Albetarrio? Dat Matla nu niet in topvorm is (na een blessure), wil niks zeggen over de vorm over een paar weken of maanden. Ze is net zoals Welten een gamechanger. Kan spelen als een krant en toch die ene goal scoren of iets creëren. Ik vind het vreemd dat er nu al over gesproken wordt. Je kunt ook nu in topvorm zijn en als een krant spelen wanneer het echt moet. Den Bosch heeft wel moeite met scoren, meer dan SCHC en Amsterdam. Maar hey je hoeft er maar één meer te scoren he.

 4. edwin-smolders

  Uiteindelijk telt na afloop alleen het resultaat. Ze kunnen zeggen en schrijven wat ze willen, maar andermaal spelen de dames van HC Den Bosch morgen om een hoofdprijs.

 5. robvisser

  @frank-hagemans Laten we overigens wel realistisch blijven. Met alle respect voor Matla en wat ze (in goede vorm) voor Den Bosch heeft gedaan, bij Oranje is ze op de grote toernooien nooit een uitblinkster gebleken en staken haar prestaties altijd schril af bij wat ze bij Den Bosch doet. Van Ass zal vooral gaan kijken naar haar toegevoegde waarde bij Oranje en er is wel concurrentie op die plek. We gaan het in Juni zien (en later op het EK uiteraard).


Wat vind jij? Praat mee...