Derde goud op rij lonkt voor Bloemendaal na winst op Bruxelles

Bloemendaal – winnaar van de laatste twee edities van de Euro Hockey League – kan de EHL maandag voor de derde keer op rij winnen. Door een 4-1 overwinning op Racing Club Bruxelles hebben de Mussen zich geplaatst voor de finale. Tegenstander daarin is de winnaar van de andere halve finale tussen Atletic Terrassa uit Spanje en Rot-Weiss Köln uit Duitsland, die zondag wordt gespeeld.

Racing Club Bruxelles, de ploeg die afgelopen donderdag gastheer Pinoké uitschakelde, was niet opgewassen tegen de hockeymachine uit Bloemendaal. Na de 1-0 van Tim Swaen was het wachten tot de Mussen verder afstand zouden nemen. Toen spits Roel Bovendeert halverwege het derde kwart de 2-0 maakte, leek de ploeg van coach Rick Mathijssen de wedstrijd gecontroleerd uit te kunnen spelen. Maar de 2-1 van Alexis Cayphas tien minuten voor tijd maakte het nog spannend.

Doordat Tanguy Cosyns als lijnstop van Racing Club Bruxelles zich vervolgens verkeek op een sleeppush van Jasper Brinkman, werd het 3-1. In de slotminuut bepaalde Floris Wortelboer de eindstand op 4-1. Maandag om 16.15 uur gaat Bloemendaal op jacht naar de derde EHL-titel op rij.

Tim Swaen heeft namens Bloemendaal de 1-0 binnengepusht. Foto: EHL/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Applaus voor Beins

Na vijf minuten hockeyen rolde het eerste applaus al van de tribunes. Niet omdat er was gescoord, maar omdat Bloemendaal via international Teun Beins met een prachtige verdedigende actie knap de 1-0 van Racing Club Bruxelles voorkwam. Cédric Charlier wipte de bal prachtig over de uitkomende keeper Maurits Visser heen. De bal zweefde richting de goal, maar vlak voor de doellijn stak Beins zijn stick in de lucht en plukte hij de bal net voor de lijn weg. Het applaus waarmee het publiek zijn actie beloonde was terecht.

Nadat Racing Club Bruxelles even later de videoscheidsrechter aanvroeg en verloor, was het Bloemendaal dat de eerste strafcorner van de wedstrijd mocht nemen. Tim Swaen pushte de bal op het lichaam van keeper Jérémy Gucassoff. Kort daarop schoot Florian Fuchs op de voet van Gucassoff, waardoor het 0-0 bleef.

Vroeg in het tweede kwart klonk er geen applaus, maar een oorverdovend kabaal in het Wagener Stadion. Het teken dat er nu wél was gescoord. Het was de hand van Swaen die blij de lucht in ging. Steenhard pushte hij de tweede strafcorner van Bloemendaal hoog in het net, aan de stickkant van Gucassoff. Zodoende kwamen de Mussen op een 1-0 voorsprong. Nog voor het einde van het tweede kwart legde Swaen zelfs nog voor een derde keer aan. Maar deze keer pakte Gucassoff de bal knap uit de hoek.

Casper van der Veen gaat een duel aan om de bal. Foto: EHL/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Direct na rust openden de Belgen de jacht op de gelijkmaker en versierden ze een strafcorner. Charlier pushte de bal richting het doel van Bloemendaal, maar Visser stond goed opgesteld en pakte de bal met zijn linkerhandschoen. Kort daarop haalde de ploeg van Rick Mathijssen ook een corner. De gedachten gingen uit naar een sleeppush van Swaen, maar hij speelde een variant op de aangever, die mislukte.

Killen

Zodoende slaagde Bloemendaal er nog niet in om de wedstrijd te killen. Vanaf de tribune voelde je dat Racing Club Bruxelles een achterstand van 2-0 niet snel meer zou wegpoetsen. Toen Bloemendaal na de vijfde corner, die ook werd gemist, voor de zesde keer mocht aanleggen vanaf kop cirkel, namen de Mussen wél afstand. Via Beins ging de bal naar Roel Bovendeert, die hem heerlijk binnengleed: 2-0.

Roel Bovendeert schepte Bloemendaal met de 2-0 extra lucht. Foto: EHL/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Daarmee leek het alsof de wedstrijd in het slot zat, maar dat was nog niet zo. Racing Club Bruxelles kreeg uit een strafcorner nog een uitgelezen kans in het laatste kwart op de aansluitingstreffer. Zelfs nadat twee spelers van Bloemendaal naar de middenlijn waren gestuurd wegens te vroeg uitlopen, slaagden de Belgen er niet in om Visser te passeren.

Tien minuten voor tijd slalomde Charlier door de verdediging van Bloemendaal en tikte Alexis Cayphas de bal vervolgens binnen (2-1), waardoor Bloemendaal toch weer een versnelling moest bijschakelen. Na een gemist schot van Casper van der Veen haalde Bloemendaal een strafcorner. Die werd door Jasper Brinkman raak gepusht, waardoor de voorsprong van Bloemendaal groeide naar 3-1. In de slotminuut bepaalde Floris Wortelboer met een schot in een leeg doel de eindstand op 4-1, nadat de Belgen hun keeper hadden gewisseld voor een extra veldspeler.

Bloemendaal – Royal Racing Club Bruxelles 4-1 (1-0)
19. Tim Swaen 1-0 (sc)
40. Roel Bovendeert 2-0 (sc)
50. Alexis Cayphas 2-1
54. Jasper Brinkman 3-1 (sc)
60. Floris Wortelboer 4-1