EHL (D): Den Bosch heeft geen kind aan Pegasus (9-0)

Den Bosch heeft de eerste stap gezet naar een succesvolle verdediging van de Europese clubtitel, die de Bosschenaren vorig jaar veroverden. In het Wagener Stadion had de ploeg van coach Marieke Dijkstra in de kwartfinales van de EHL FINAL8 vrijdag geen kind aan het Ierse Pegasus. Het werd 9-0 voor Den Bosch, dat zaterdag in de halve finales het Belgische Gantoise treft.

‘We wisten stiekem van tevoren dat het misschien zo’n wedstrijd zou worden’, zei Den Bosch-speelster Teuntje de Wit na afloop. ‘Het is lastig, omdat zij zich met z’n allen ingraven. Het was voor ons belangrijk om rustig te blijven en er omheen te spelen, kansen te creëren en doelpunten te maken. Ik denk dat we dat vandaag hebben gedaan.’

Favoriet

Op papier was Den Bosch de duidelijke favoriet in het duel met de huidige nummer drie van de Ierse competitie. Pegasus werd in 2019 kampioen, maar speelde de daaropvolgende jaren nauwelijks competitiewedstrijden vanwege de coronapandemie. Sinds de landstitel heeft de ploeg een metamorfose ondergaan. Het bekendste gezicht bij Pegasus is Shirley McCay die vorig jaar nog met Ierland speelde op de Olympische Spelen van Tokio.

Den Bosch trad aan met nagenoeg de sterkste selectie. Van de vier wereldkampioenen onder 21 kwamen De Wit en Danique van der Veerdonk in actie. Rosa Fernig en Noor Omrani namen plaats op de tribune. ‘Voor mij persoonlijk was het even opstarten. Ik kwam woensdagochtend terug uit Zuid-Afrika en wist dat het zwaar zou worden, maar ik denk dat je toch een keer door die vermoeidheid heen moet. Na de eerste paar minuten in het eerste kwart was ik er doorheen en ging ik gewoon’, zei De Wit.

Lidewij Welten haalt uit voor Den Bosch in het EHL-duel tegen Pegasus. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Eenzijdig spelbeeld

Direct na de afslag werd al duidelijk hoe het spelbeeld zou zijn. Al in de eerste minuut loste Den Bosch het eerste waarschuwingsschot. De inzet van Joosje Burg zeilde over het doel van Pegasus-keepster Megan Todd. Het was het begin van een ongelijk strijd. Pegasus riep de druk van Den Bosch ook over zich af, want de ploeg leed vaak en heel snel balverlies.

Met Pegasus massaal op eigen helft, was het voor Den Bosch geduldig zoeken naar een gaatje in de defensie. En die gaten vielen er veelvuldig. Lidewij Welten raakte de zijplank van het doel en uit de draai schoot Frédérique Matla over.

De dames van Den Bosch waren in de kwartfinales van de EHL met 9-0 te sterk voor Pegasus uit Ierland. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Met nog drie minuten in het eerste kwart viel de verwachte openingsgoal van Den Bosch. Na een goede actie van Burg tikte Matla de bal van dichtbij in het doel. De goals volgden elkaar nog voor het einde van het eerste kwart snel op. Nauwelijks een minuut na de 1-0 maakte Burg er zelf 2-0 van. Geheel vrijstaand schoof ze de bal tegen de plank. Een voorzet van Pleun van der Plas werd bij de tweede paal door Welten binnengetikt (3-0), waarna Matla uit een strafcorner de 4-0 op het bord zette.

Score opvoeren

In het tweede kwart kreeg Van der Plas de bal na een individuele actie bij de achterlijn terug en verschalkte Todd voor de vijfde maal. Een beuk tegen Burg werd bestraft met een strafbal, die onberispelijk tegen de touwen werd gepusht door Matla. De spits bepaalde vervolgens de ruststand op 7-0 door een strafcorner te verzilveren.

Ondanks de ruime marge bleef Den Bosch ook na rust het doel van Pegasus opzoeken. Het duurde tot het einde van het derde kwart voordat de score werd opgevoerd. De defensie van Pegasus kreeg de bal niet uit de eigen cirkel en uiteindelijk kwam voor deze voor de stick van Van der Plas, die niet twijfelde: 8-0. Matla maakte er daarna uit een strafcorner 9-0 van. Het was haar vijfde doelpunt van het duel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

De dubbele cijfers werden niet gehaald. De 10-0 van Pien Sanders werd afgekeurd. Ze plukte op de rand van de cirkel de bal van een Ierse stick en joeg de bal hard en hoog in de korte hoek tegen de touwen. Het feest ging niet door, want er werd door de videoscheidsrechter bolle kant geconstateerd. Het was een schrale troost voor Pegasus dat het vierde kwart met nieuwe keepster Abbie Robinson onder de lat de nul hield.

Gantoise in halve finales

Den Bosch speelt zaterdag om 13.45 uur in de halve finales tegen Gantoise. De Belgische ploeg met onder meer Barbara Nelen, Stephanie Vanden Borre en Ambre Ballenghien in de gelederen, was eerder op de (vrij)dag met 2-1 te sterk voor Surbiton, dat het duel met tien speelsters eindigde na een rode kaart, twee keer geel, voor Steph Elliott.

‘De volgende wedstrijd moeten we vol aan de bak’, sprak De Wit na afloop. ‘Het is een wedstrijd waar ik naar uitkijk. Wij zijn Den Bosch. Wij zijn klaar voor elke tegenstander. Als wij keihard werken, zijn wij de beste en kunnen we iedereen aan.’

Den Bosch – Pegasus 9-0 (7-0)
12. Frédérique Matla 1-0
13. Joosje Burg 2-0
14. Lidewij Welten 3-0
15. Frédérique Matla 4-0 (sc)
17. Pleun van der Plas 5-0
24. Frédérique Matla 6-0 (sb)
27. Frédérique Matla 7-0 (sc)
43. Pleun van der Plas 8-0
45. Frédérique Matla 9-0 (sc)

Speelschema EHL Final8-Dames

# Datum/Tijd Wedstrijd
9 15-4-2022 09:30 Gantoise – HC Surbiton (KO8) 2-1
10 15-4-2022 11:30 Den Bosch – Pegasus (KO8) 9-0
12 15-4-2022 16:00 Amsterdam – Club Campo de Madrid (KO8)
13 15-4-2022 18:15 Düsseldorfer HC – Junior FC (KO8)
15 16-4-2022 11:30 Pegasus – HC Surbiton (Ranking Match)
16 16-4-2022 13:45 Den Bosch – Gantoise (Halve finale)
19 17-4-2022 09:30 Verliezer 13 – Verliezer 12 (Ranking Match)
20 17-4-2022 11:45 Winnaar 13 – Winnaar 12 (Halve finale)
23 18-4-2022 09:15 Verliezer 16 – Verliezer 20 (Derde/vierde plaats)
25 18-4-2022 13:45 Winnaar 16 – Winnaar 20 (Finale)

1 Reactie

  1. Sjang Fijen

    Die Teun " de volgende wedstrijd moeten we vol aan de bak"en " als wij spelen als we geleerd hebben kunnen we iedereen aan". Zo jong, zo volwassen en doelgericht. Ik hoor door haat stem al Mijntje Donners, Minke Booy en recenter Maartje Goderie en Paumen klinken. Geeft de supporter een goed gevoel voor de toekomst, want Den Bosch gaat strak 3 keien missen en dat is niet mis. Toch verwacht ik niet dat er grote veranderingen komen in dit team . Vera Vorstenbosch en Karin de Goede, beiden oud speelsters van De Bosch, kennen het vak van selecteren hebben ze al bewezen. Misschien een kuitenbijter van buiten op het middenveld erbij. Een beetje fysieke kracht kan dit team nog wel gebruiken. Nu,eerst op naar het vervolg van dit weekend: Vanmiddag les mesdemoiselles de Gant, lastige tegenstander voor Den Bosch en morgen moet Amsterdam in eigen stadion weer stevig aan de bak. Wie weet, gloort er toch weer eens een Nederlandse finale Wij wachten met spanning en vertrouwen af wat verder gaat gebeuren. Fijne wedstrijden in ons met zon overgoten kikkerlandje. Hartelijke groet van ..........Sjang.


Wat vind jij? Praat mee...