EHL (D): Den Bosch verslaat Gantoise en gaat naar finale

Den Bosch heeft de finale bereikt van de tweede editie van de EHL voor dames. In het Wagener Stadion in Amstelveen werd Gantoise met 2-0 verslagen. Tegenstander maandag om de Europese clubtitel komt uit het duel tussen Amsterdam en het Spaanse Junior FC, dat zondag om 11.45 uur wordt gespeeld.

Dat vandaag voor Den Bosch een zwaardere kluif op het menu stond, was klip en klaar. Vrijdag was het Ierse Pegasus in de kwartfinales voor de Brabantse formatie geen partij. Mede dankzij vijf doelpunten van Frédérique Matla werd de Ierse kampioen van 2019 met 9-0 van de mat gespeeld.

Internationals bij Gantoise

Gantoise beschikt met Barbara Nelen, Stephanie Vanden Borre, Hélène Brasseur, Ambre Ballenghien en de geblesseerde Alix Gerniers over speelsters, die vorig jaar zomer met de Belgische nationale ploeg EK-brons wonnen. Bovendien zit de Belgische kampioen in een reeks waarin het na reguliere speeltijd al negentig duels ongeslagen is.

Echter, in vergelijking met Den Bosch, dat vorig seizoen haar zeventiende hoofdprijs in het Europese clubhockey veroverde, is Gantoise een groentje. De ploeg van coach Kevan Demartinis, die afgelopen oktober wel de tweede Europese competitie won, doet pas voor de eerste keer mee aan het belangrijkste Europese clubtoernooi en zette met de 2-1 zege op Surbiton uit Engeland een historische prestatie neer door de laatste vier te bereiken.

Gantoise hield Den Bosch lang in bedwang maar verloor uiteindelijk toch met 2-0. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

In de strijd om een plek in de EHL-finale lag de favorietenrol bij Den Bosch. De talentvolle Ballenghien omschreef in de Belgische media de wedstrijd tegen de ploeg van coach Marieke Dijkstra ook als een duel waarin Gantoise ‘niets te verliezen’ had. Een wedstrijd ook, zo zei ze, waarin de speelsters ‘zonder druk’ konden spelen en wilden proberen de succesformatie uit Nederland ‘te verrassen.’

Een verrassing zat er niet in, maar een makkelijke prooi was Gantoise niet. De ploeg trok zich niet terug op eigen helft. Het ging uit van eigen spel en toonde vechtlust. Het was alles bij elkaar echter niet voldoende om Den Bosch te verslaan.

Goal Krekelaar afgekeurd

Den Bosch leek een droomstart te maken toen na vijf minuten Maartje Krekelaar de voorzet van Frédérique Matla met een handige beweging in het Belgische doel tipte. Echter, scheidsrechter Michelle Meister vermoedde iets onreglementairs en vroeg zelf een referral aan. De videoscheidsrechter oordeelde na het zien van de beelden dat Meister het bij het goede eind had. Matla bleek de bal bij de voorzet met de bolle kant van de stick te hebben geraakt.

Bij de Brabanders waren de wereldkampioenen van Jong Oranje Rosa Fernig en Noor Omrani teruggekeerd in de ploeg. Van de vier kampioenen van Potchefstroom bleef alleen Danique van der Veerdonk aan de kant, want ook Teuntje de Wit stond op het veld van het Wagener Stadion.

Voor rust waren de beste kansen voor Den Bosch. De ploeg mocht vier keer aanleggen vanaf kopcirkel, maar Matla, Rosa Fernig en Sanne Koolen wisten geen bres te slaan in de verdediging van Gantoise. Ook Margot van Geffen had een kansje, maar haar backhand vanuit een moeilijke hoek was een makkelijke prooi voor keepster Pauline de Ryck.

Marloes Keetels in duel tijdens Den Bosch-Gantoise in de halve finale van de EHL. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Blessure bij Vanden Borre

Na de pauze kreeg Gantoise een dreun te verwerken met het uitvallen van Stephanie Vanden Borre. Na een onderschepping gleed de steunpilaar van de ploeg onderuit en leek daarbij een fikse blessure op te lopen. Ondersteund verliet ze hinkelend het veld. Het bleek uiteindelijk het breekpunt in de wedstrijd. Met haar passes en verdedigende ingrepen was Vanden Borre de beste speelster aan de kant van Gantoise.

Vanaf de kant moest Vanden Borre toezien dat Den Bosch luttele minuten later op 1-0 kwam. De strafcornervariant werd door Krekelaar in het doel getipt. Toch was de marge te klein om op de lauweren te gaan rusten. Vlak voor het einde van het derde kwart kreeg Gantoise de eerste strafcorner van de wedstrijd. De inzet van Anne-Sophie Vanden Borre werd door keepster Josine Koning gekeerd.

Josine Koning en Rosa Fernig vieren het behalen van de EHL-finale na de 2-0 winst van Den Bosch op Gantoise. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Beslissing

Het was een waarschuwing die Den Bosch ter harte nam, want in het vierde kwart trok Den Bosch op naar het vijandelijke doel. Het leverde twee strafcorners op, waarvan de tweede door Matla tegen de plank werd geslagen: 2-0. Het was de beslissing in het halvefinaleduel. Er waren daarna nog wel een handvol kansen voor Den Bosch, maar gescoord werd er niet meer en de plaatste de ploeg zich voor de 22ste keer sinds 1998-1999 voor een Europese clubfinale.

Den Bosch – Gantoise 2-0 (0-0)
39. Maartje Krekelaar 1-0 (sc)
46. Frédérique Matla 2-0 (sc)

Speelschema EHL Final8-Dames

# Datum/Tijd Wedstrijd
9 15-4-2022 09:30 Gantoise – HC Surbiton (KO8) 2-1
10 15-4-2022 11:30 Den Bosch – Pegasus (KO8) 9-0
12 15-4-2022 16:00 Amsterdam* – Club Campo de Madrid (KO8) 1-1
13 15-4-2022 18:15 Düsseldorfer HC – Junior FC** (KO8) 0-0
15 16-4-2022 11:30 Pegasus – HC Surbiton (Ranking Match) 1-2
16 16-4-2022 13:45 Den Bosch – Gantoise (Halve finale) 2-0
19 17-4-2022 09:30 Düsseldorfer HC – Club Campo de Madrid (Ranking Match)
20 17-4-2022 11:45 Junior FC – Amsterdam (Halve finale)
23 18-4-2022 09:15 Gantoise – Verliezer 20 (Derde/vierde plaats)
25 18-4-2022 13:45 Den Bosch – Winnaar 20 (Finale)

* Amsterdam wint na shoot-outs (2-0)
* Junior FC wint na shoot-outs (1-2)


2 Reacties

  1. robvisser

    Gantoise viel me niet echt mee. Vooral naar voren toe had ik meer van ze verwacht. Ambre Ballenghien was ‘hiding’, zo zeiden de commentatoren, en daar hadden ze wel gelijk in. Verder is Marloes Keetels niet zo goed de laatste tijd, ook in Oranje heeft ze het lastig. Hopelijk is het tijdelijk. Het zou jammer zijn als ze vanwege vormverlies niet het WK gaat spelen, haar laatste toernooi. Het lijkt erop dat we een Den Bosch-A’dam EHL finale krijgen bij de vrouwen, al moet Amsterdam nog wel een tandje bijzetten.

  2. lynnBosman

    Helemaal mee eens Rob! Ik vond DB niet best, maar had niet het idee dat er een stunt in zat. Gantoise hield lang stand en Vandenborre speelde erg goed. Ik vind Keetels ook al een tijdje echt niet goed, ontzettend veel balverlies ook. Zowel in Oranje als DB. Hopen dat ze hoop tijd haar vorm weer vindt. Ik vond Welten ook totaal onzichtbaar en Omrani was niet goed. Van Sanders, Krekelaar, Burg en Matla genoten, ook de jonkies Reijnen en Oonk.


Wat vind jij? Praat mee...