EHL Dag 4: Rot-Weiss tegenstander Bloemendaal in EHL-finale

Rot-Weiss Köln is maandag de tegenstander van Bloemendaal in de finale van de Euro Hockey League. De Duitse mannenploeg won zondag z’n halve finale na shoot-outs van Atlètic Terrassa uit Spanje. Na zestig dampende minuten stond het 3-3. Eerder legden de vrouwen van SCHC beslag op plek vijf door Surbiton te kloppen.

Rot-Weiss stond acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog met 3-1 voor, maar zag Terrassa dankzij twee late goals nog op gelijke hoogte komen. In de shoot-outs kwam het aan op sudden death, waarin Mats Grambusch de beslissende treffer voor zijn rekening nam aan het einde van de fraaie paasmiddag.

Van uitslapen was geen sprake voor SCHC, dat vrijdagavond haar kwartfinale na shoot-outs (1-1 na zestig minuten) verloor van Den Bosch. De ploeg uit Bilthoven moest al om 09.15 uur (!) aantreden tegen het Engelse Surbiton. De koploper van de Tulp Hoofdklasse moest duidelijk nog wat slaap uit de ogen wrijven, want na het eerste kwart keken ze tegen een 0-1 achterstand aan.

In het tweede kwart stelde SCHC orde op zaken. Laurien Leurink zorgde snel voor de gelijkmaker, waarna Yibbi Jansen haar ploeg uit een strafcorner aan de goede kant van de score bracht (2-1). De beslissing viel veertien minuten voor tijd, toen het weer Jansen was die toesloeg. Ditmaal gebeurde dat uit een strafbal. De ploeg van Lucas Judge, vandaag spelend zonder de geblesseerde Ginella Zerbo en Pien Dicke, kan daardoor rustig toeleven naar de play-offs en de finale van de Gold Cup.

SCHC – Surbiton 3-1 (1-1)
15. Darcy Bourne 0-1
18. Laurien Leurink 1-1
27. Yibbi Jansen 2-1 (sc)
46. Yibbi Jansen 3-1 (sb)

 

Speelschema EHL Final8 – dag 4:

Tijd D/H Wedstrijd Uitslag
09:15 Dames SCHC – Surbiton HC (Eng) (5de/7de plaats) 3-1
11:30 Dames Den Bosch – Düsseldorfer HC (Dui) (Halve finale) 2-1
13:45 Heren Atlètic Terrassa (Spa) – Rot-Weiss Köln (Dui) (Halve finale) 3-3 (RW wint na shoot-outs)
16:00 Heren Gantoise HC (Bel) – Hamburger Polo Club (Dui) (5de/7de plaats) 2-2 (Gantoise wint na shoot-outs)

 

Bekijk het complete speelschema van de EHL Final8 Dames en Heren


15 Reacties

 1. robvisser

  Ondanks het lastige vroege uur een prima afsluiting van het toernooi door Stichtsche. Mooi om te eindigen met een overwinning. Gelukkig geen dwaze 'Bossche' (video)scheidsrechterlijke dwalingen deze keer. De arbitrage was prima, dat mag ook wel eens worden gezegd. Nu weer de Hoofdklasse en natuurlijk de Gold Cup finale.

  1. robdux

   Het is wat allemaal. Ik denk dat ze in de hoofdklasse en op Europees niveau niet mogen klagen over de arbitrage. Ga eens een paar klassen lager kijken of bij de topjeugd. Je weet soms niet wat je ziet. En allemaal een voldoende beoordeling krijgen, anders hebben we niet genoeg scheidsrechters. Overall dus echt een probleem.

  2. eugeappel

   Heer Visser, heeft u wel eens gehoord van sportief zijn, of komt dat in uw vocabulaire niet voor?

 2. bartherklots

  Het doet mij altijd weer deugd dat het altijd aan de arbitrage ligt. En niet zoals de heer Judge zegt na de vorige wedstrijd “Kortom, we hadden het eerder af moeten maken. Daardoor staan we nu met lege handen.”

 3. robvisser

  @bartherklots Klopt, nadat Judge eerst zei dat hij zich ook niet kon vinden in de beslissing van de videoscheids. @RobDux Helemaal waar. 'Overall' worden fouten gemaakt, dat beperkt zich niet tot de EHL wedstrijden, maar aangezien hier natuurlijk de spotlights op staan valt het wat meer op. Dat is logisch. Maar het is van alle tijden en op allerlei niveaus.

 4. peter-de-ruiter

  @Robvisser, ik heb een aantal scheidsrechters gesproken de afgelopen dagen. Unaniem werd duidelijk dat de stap op de stick van De Waard een overtreding was die bestraft moet worden. Waarom ben jij het daar mee oneens?

  1. bartherklots

   Ja want als het in het reguliere spel een shootje was geweest dan wel strafcorner of strafbal. Had iedereen ook bevestigend gereageerd.

 5. robvisser

  @peter-de-ruiter Kennelijk geen toppers. Die op het veld gaf wel meteen een strafbal gezien de hele situatie. Xan heeft niks gedaan wat ze had kunnen vermijden en Josine Koning maakte een overtreding die beslist een strafbal waard was. Den Bosch kwam goed weg. En de strafbal die Den Bosch vandaag vlak voor het einde kreeg (voor Joosje Burg) deed erg denken aan de PC (geen strafbal) die Matla kreeg toen ze in de WK finale door Sauze werd omgeduwd. Soms zit het gewoon mee. Dat is tot nu toe het geval geweest bij Den Bosch dit toernooi. Dat is een fijn gevoel voor een ploeg.

 6. Eva1988

  ^Waarom plaats jij jezelf boven andere mensen? Dat jij het het er niet mee eens bent, wil niet zeggen dat dat de waarheid is. Ik vind het vermoeiend en jammer dat hockey.nl dit niet stopt. De scheidsrechter oordeelt wat zij ziet op het veld (zij zien niet alles), videoscheidsrechter ziet wel een overtreding van Xan. Op stick staan is een overtreding. Ik hockey al jaren en ik heb het idee dat jij niet hockeyt. Op Burg was natuurlijk een strafbal, kom op.

 7. Piensmits

  Rob Visser, ik snap dat het vervelend is als je club verliest maar vanwaar die hetze tegen Den Bosch en speelsters? Waarom blijf je nu nog hangen in iets dat gisteren gebeurd is? Waarom is jouw mening waarheid, terwijl anderen het anders zien? Ik hockey zelf al jaren op leuk niveau en feitelijk gezien maakt de Waard de eerste overtreding. Kijkend naar de feiten: 1. Scheidsrechter fluit voor strafbal. 2. Den Bosch vecht deze aan. 3. Er wordt een eerste overtreding van De Waard geconstateerd. 4. Conclusie: geen strafbal. Er wordt hierbij gekeken naar de hele situatie. Scheidsrechters op het veld zien natuurlijk ook niet alles! Den Bosch komt niet goed weg, want jij weet natuurlijk zelf ook dat een strafbal nog gemaakt moet worden èn Den Bosch nog een SO tegoed had. En tegen Burg was natuurlijk een strafbal. Wellicht had Oranje deze ook gekregen indien aangevochten, we zullen het nooit weten.

 8. gertjanvanwinden

  @rob wanneer start je zelf met de bondsopleiding? Blijkbaar een groot talent die wordt gemist.

 9. robvisser

  @gertjanvanwinden Ik kan natuurlijk weinig met mensen die doen alsof ze met scheidsrechters hebben gesproken, maar waarvan dat totaal niet is te bewijzen. Ik denk dat ik vooral verwoord hoe mensen de dingen zagen die niet met een Den Bosch shirt aan voor de buis zitten. Niet voor niets is het op hockey nl 'discutabel' en 'controversieel' genoemd. Zo is het ook. En dus zijn er net zo goed meningen van mensen die het oneens zijn met de beslissing en het heel anders zien. Geldt trouwens ook voor @Piensmits en @Eva1988.

 10. lynnBosman

  Kortom Judge begreep niet waarom er een strafbal werd gegeven en werd teruggedraaid. Goed dat hij zelf aan geeft dat het niet bepalend is voor de uitslag, zoals sommigen beweren. Wel zuur dat Dicke en Zerbo eruit liggen voor SCHC. Ik las een botbreuk en hersenschudding, dus hopelijk zijn ze er voor het slot. Voor Judge blijft het vooral nog steeds discutabel: ,,Van alles heb ik voorbij zien komen vrijdagavond. Ik blijf erbij, het is een vreemde beslissing. Daarbij wil ik niet zeggen dat het bepalend is voor de uitslag. Het was een raar einde van de wedstrijd. In eerste instantie vroeg ik me af, waarom is er een strafbal gegeven? En ook snapte ik niet waarom de keuze daarna werd omgedraaid. Dit heb ik de scheidsrechter dan ook gevraagd. Het voelde als een anti-climax van de wedstrijd. Het ging me er niet om of ik het eens of oneens was met de beslissing van de scheidsrechter. Duidelijkheid, daar was ik naar op zoek”. (Hoofdklassehockey.nl).

 11. martijn-oostveen

  Lastig om te oordelen op topniveau. Dit weekend mij wel beetje geërgerd aan scheidsrechters op internationaal onder 16 en 18 toernooi. Ballen die niet stilliggen bij vrije slag en die niet op de juiste plek worden genomen waar tot 2x doelpunt uitvolgt, geen strafcorner als keeper op bal ligt en 5 meter vrijwel niet uitvoeren....toch basissituaties, niet zo ingewikkeld. Maar we waren wel blij dat ze er waren. Dat dan weer wel.

 12. peter-de-ruiter

  @robvisser: je hebt nooit gehockeyd, nooit gefloten, bent niet aangesloten bij een vereniging en ga er vanuit dat je ook niet in het bezit bent van een scheidsrechterskaart. Ontzettend leuk dat je zo enthousiasts bent maar waarom zou ik moeten bewijzen dat ik met enkele landelijk scheidsrechters heb gesproken over een voorval wat de gemoederen al enkele dagen bezighoudt? We weten beiden niet zeker wat nu de regel is voor de voetfout van De Waard. Jij reageert vrij heftig vanuit de emotie, ik heb navraag gedaan bij lieden die het zouden moeten weten. De waarheid zal in het midden liggen en daarom vraag ik de redactie nogmaals of zij deze situatie in het spelregelantwoord kunnen behandelen...


Wat vind jij? Praat mee...