EHL: Kampong schakelt Europese veelvraat Bloemendaal uit

Kampong heeft zaterdagmiddag in Barcelona titelhouder Bloemendaal uitgeschakeld in de voorronde van de Euro Hockey League. Op het terrein van Real Club de Polo waren de Utrechters de Mussen met 2-1 de baas, in een duel dat pas in het laatste kwart echt losbrandde.

De winnende goal van Jip Janssen, acht minuten vóór tijd uit een strafcorner, betekent het einde van de Europese hegemonie van Bloemendaal. De afgelopen drie seizoenen stond er internationaal geen maat op de ploeg van coach Rick Mathijssen, die achtereenvolgens de finales tegen Atletic Terrassa (5-2) en Rot-Weiss Köln (4-0 en 1-0) winnend afsloot.

Met de 2-1 nederlaag van Bloemendaal tegen Kampong krijgt de prestigieuze Euro Hockey League dit seizoen dus een nieuwe winnaar. Een hard gelag voor Mathijssen, die wellicht na vandaag tot de conclusie komt dat zijn gesleutel aan een nieuwe succesploeg na het afscheid van Roel Bovendeert, Glenn Schuurman en Tim Swaen wat meer tijd gaat kosten dan gehoopt.

Weinig kansen

De kansen waren spaarzaam in de van spanning zwangere topper. Na een veelbelovende Kampong-aanval in de openingsfase waarbij Terrance Pieters net niet tot een doelpoging kwam uit een pass van De Wijn moesten de toeschouwers wachten tot de dertiende minuut voor het volgende doelgevaar, nu aan de overkant. Bloemendaal mocht aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar de Spanjaard Marc Miralles miste het doel volledig met zijn lage sleeppush.

Lars Balk (Kampong) probeert Bloemendaal-middenvelder Zach Wallace de doorgang te beletten. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Een paar minuten na de eerste onderbreking kon ook Kampong zijn wapen op kop cirkel installeren. Jip Janssen vuurde uit de eerste strafcorner voor de Utrechters laag op het doel van keeper Maurits Visser, maar die kon de bal eenvoudig wegschieten met zijn linkerklomp. Bloemendaal zette er een kans voor Thierry Brinkman tegenover, maar de aanvaller van de Mussen slaagde er niet in te scoren.

Openingstreffer Marree

Meteen na rust kwam het duel los. Dat was te danken aan Kampong-nieuweling Mats Marree, die binnen 25 seconden na de afslag vanuit het niets voor de 0-1 zorgde. Hij stoomde op rechts de cirkel binnen, wilde voorzetten maar zag dat zijn schot met wat geluk via het rechterbeen van keeper Visser over de doellijn stuiterde. Een heerlijke binnenkomer voor de jonge aanwinst van Schaerweijde.

Mats Marree heeft Kampong op voorsprong gezet en krijgt de felicitaties van Silas Lageman. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

In de poging wat aan de achterstand te doen, had Bloemendaal de pech dat het flink wat minuten met tien man in het veld stond na een gele kaart voor verdediger Jasper Brinkman. Die had doelpuntenmaker Marree bij een Kampong-aanval gevloerd, met een strafcorner als terechte straf.

Het was de tweede kaart van de wedstrijd voor Brinkman, die aan het eind van het tweede kwart al met een groene kaart twee minuten op het strafbankje had gezeten. Overigens ging de strafcorner van Kampong die uit de overtreding van Brinkman voortkwam, volledig de mist in: Janssen raakte de bal maar half.

Flitsen van Telgenkamp

In een zinderend laatste kwart verzuimde Duco Telgenkamp – tot dan toe niet veel in het spel voorgekomen – Bloemendaal de genadeklap te geven. Eerst bracht Visser knap met zijn helm (!) redding op een ziedend backhandschot van de spits, en vlak daarna stond Visser twee keer in de weg bij een nieuwe levensgrote kans voor de ster van het afgelopen EK.

Duco Telgenkamp op stoom voor Kampong, met Bloemendaal’s Teun Beins in de achtervolging. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Die missers leken Kampong de das om te doen, want niet veel later deed Bloemendaal-aanvaller Casper van der Veen wat Telgenkamp naliet: scoren. Hij timmerde heerlijk met de backhand uit de lucht raak, na een even zo fraaie scoop-pass van Jasper Brinkman: 1-1.

Bloemendaal kon nog geen minuut genieten van die treffer, want na een actie van Jelle Phijffer mocht Kampong aanleggen voor zijn derde strafcorner van de wedstrijd. Deze keer was het wel raak voor Jip Janssen, die daarmee een ferme mentale dreun uitdeelde aan de ploeg die de afgelopen drie edities van de EHL glanswijk won.

Ontlading bij Jip Janssen na zijn winnende treffer tegen Bloemendaal. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Bloemendaal gooide alle schroom van zich af in de laatste acht minuten, haalde keeper Visser naar de kant, zette de verdediging van Kampong aardig onder druk, maar kwam eigenlijk niet meer tot een fatsoenlijke doelpoging. Toen de toeter van het eindsignaal klonk, zakten de hoofden van spelers in het oranje naar beneden: dit seizoen géén kans meer op de vierde EHL-titel op rij voor de Europese veelvraat.

Kampong nu tegen Schotten

Kampong staat door de zege zondag tegenover de Schotse club Western Wildcats in de tweede en laatste voorronde. Die ploeg was eerder op de dag met 3-1 te sterk voor het Tsjechische Plzen-Litice. Als Kampong ook de tweede voorronde overleeft – en de kansen daarop zijn groot –  plaatst de Utrechtse ploeg zich voor de kwartfinales van de EHL die voor Pasen 2024 op het programma staan. In die fase van het toernooi voegen ook de landskampioenen Pinoké, Gantoise (België), Rot-Weiss Köln (Duitsland) en Club de Campo (Spanje) zich bij de rest van het deelnemersveld.