EHL: Rot-Weiss Köln haalt finale ten koste van Real Club de Polo

Rot-Weiss Köln heeft de finale bereikt van de EHL in Eindhoven, met een 3-1 zege op Real Club de Polo uit Barcelona. Nadat de Nederlandse clubs Kampong en Amsterdam in eerdere rondes al de scalp waren van de Duitsers, bonden ze zondag de Spanjaarden ook aan hun zegekar. Nog één overwinning en de Duitse club herhaalt hun grote succes van 2017, toen ze ook al de beste van Europa waren.

Het was Christopher Rühr die de halve finale van de EHL goed startte, door een strafcorner die hij zelf haalde ook raak pushte. De Duitse voorsprong leek het startsignaal voor een grotere score voor de rust. Maar het was een ongelukkig moment van de Duitse keeper Victor Aly, waardoor de Spanjaarden weer terug in de wedstrijd kwamen. Een stuiterbal werd door Aly gestopt, maar belandde pardoes voor de stick van Lucas Baron die niet twijfelde en de 1-1 scoorde.

1-1 in de rust

Met die stand gingen beide ploegen ook rusten op deze zonnige eerste paasdag, die ondanks het ontbreken van alle Nederlandse ploegen toch nog genoeg publiek trok om voor een mooie sfeer te zorgen in Eindhoven.

Na een videoreferral bleek in het derde kwart dat een Duitse bal toch nog een Spaanse voet had geraakt, waardoor Rot-Weiss Köln weer een strafcorner mocht nemen. Deze keer was het niet Rühr, die op het laatste moment achterlangs liep, maar Tom Grambusch die de trekker overhaalde en voor de 2-1 voorsprong zorgde.

Euro Hockey League 2018/2019. Mats Grambusch. Rot-Weiss Köln – Real Club de Polo de Barcelona. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Weer was het een Duitse strafcorner die de keeper Mario Fernandez verschalkte, toen Tom Grambusch wederom knap raak pushte. De 3-1 pushte hij hard en hoog in de linkerhoek. Vlak voor het einde van het derde kwart konden de Spanjaarden iets terug doen via een strafcorner. Via een schitterende turn, kwam de bal vrij op rechts, maar daar wisten de Spanjaarden niet van te profiteren. De strafcorner die daarop volgde werd goed gestopt door de Duitse keeper Victor Aly.

Vierde kwart

Het spel moest in het vierde kwart bij een 3-1 voorsprong even worden stilgelegd voor de Duitse aanvoerder Mats Grambusch, die met pijn aan zijn hoofd op de grond lag. Maar Grambusch kon verder spelen, zodat hij maandag inzetbaar is in de finale tegen de Waterloo Ducks. Dat zal voor Rot-Weiss fysiek zwaarder zijn dan voor de Ducks, die woensdag hun KO16 speelde. Rot-Weiss heeft nu donderdag, zaterdag en zondag gespeeld. Met vier wedstrijden in vijf dagen – en o.a. Kampong en Amsterdam als tegenstanders – hebben zij een loodzwaar programma.