EHL-uithangbord De Voogd: ‘Dit gaf echt een stadiongevoel’

5.500 toeschouwers op een uitverkocht Oranje-Rood zagen hoe de thuisploeg na een sterke start van Amsterdam de eigen supporters niet teleurstelde in een zinderende wedstrijd (3-2). Zoals zo vaak stond landskampioen Oranje-Rood er precies toen het nodig was. Maandag speelt het organiserende EHL-team de kwartfinale tegen het Spaanse Atlètic Terrassa.

Met bloed op het shirt en bloed aan zijn vingers stond Bob de Voogd, nog een beetje uithijgend van de wedstrijd, de pers te woord in de ‘mixed-zone’. Ja, de mixed-zone, de zone die er normaal in de hoofdklassecompetitie niet is, maar tijdens de Euro Hockey League wel, de ‘Champions League van het hockey’.

Wéér was Oranje-Rood – in een herhaling van de finale om de landstitel – de betere van Amsterdam als het erom ging. Amsterdam schoot uit de startblokken, maakte knap de 0-1 via een kiezelhard schot van talent Boris Burkhardt, had de wedstrijd onder controle, maar raakte twee minuten van slag na een groene kaart van de belangrijke pion Valentin Verga. Het geslepen Oranje-Rood rook bloed en wist twee keer knap via een tip-in van de verrassende Argentijnse olympische kampioen Agustin Mazzilli te scoren. Van 0-1 naar 2-1 in twee minuten: een masterclass ‘winnen’ van Oranje-Rood.

Aanvoerder Robert van der Horst spreekt zijn team Oranje-Rood toe. Foto: Frank Uijlenbroek

Bob de Voogd speelde een uitgebreide ambassadeursrol

Niemand die beter wist wat de zege betekende voor de fusieclub Oranje-Rood dan aanvaller Bob de Voogd, die met zijn backhand de assist gaf voor de 2-1. De international staat niet alleen pontificaal op de EHL-poster voor dit weekend, maar vervulde de afgelopen tijd naar eigen zeggen ook een ‘uitgebreide ambassadeursrol’. De afgestudeerde student sportmarketing werd betrokken bij de organisatie van de EHL en kreeg daarmee een uitgebreide rol achter de schermen. Iets dat de focus op de wedstrijd bijna verstoorde.

‘Toen het duidelijk was dat het vandaag uitverkocht was, heb ik wel honderd appjes gehad van vrienden en kennissen. Of ik nog kaartjes kon regelen’, lachte De Voogd, die moest toegeven dat een uitschakeling van de thuisploeg wel een enorme domper op het paasweekend in Eindhoven had betekend. ‘Er komt zoveel kijken bij zo’n organisatie. Er zijn honderden vrijwilligers. Normaal weet je als speler wel dat die er zijn, maar nu heb ik het van dichtbij meegemaakt. Ook zag ik hoe sommige sponsordeals werden gesloten. Dat was leerzaam.’

Bob de Voogd in duel met Johannes Mooij. Foto: Frank Uijlenbroek

Nu eindelijk dat stadiongevoel

Op de oude hockeyclub Oranje Zwart werd er ook weleens een EHL georganiseerd, maar was er altijd een hele kant van het veld zonder tribune. Nu was er de kant van het clubhuis met trappen waar supporters zaten. Aan de andere kant zat de hele tribune laaiend vol met voornamelijk Eindhovense supporters, die de Amsterdamse spelers af en toe ook verbaal wat lelijks konden toeschreeuwen en hun eigen helden konden steunen. Dat heet thuisvoordeel. De Voogd: ‘Eindelijk hadden we door die tribunes aan de andere kant dat stadiongevoel. Dat was heel bijzonder. Het is lekker als je aan de linkerkant de bal hebt en je de aanmoedigingen van het publiek hoort.’

In de competitie moest Oranje-Rood er inkomen dit seizoen. Maar langzaam ligt de Eindhovense trein weer op koers voor een bijzonder seizoen. Zeker als je een Amsterdam op volle oorlogssterkte – deze week weer met de vorig week geblesseerde Mirco Pruyser, Billy Bakker en Teun Rohof – met 3-2 opzij kan zetten.

Revanche voor keeper Pirmin Blaak

Keeper Pirmin Blaak zag er bij de eerste tegengoal niet sterk uit, maar revancheerde zich op een 3-2 stand met twee goede reddingen op de dodelijke strafcorner van Justin Reid-Ross. Toen verdediger Joep de Mol in het vierde kwart een gele kaart kreeg, leek de 3-3 dichtbij. Maar Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker wist in tegenstelling tot zijn Eindhovense tegenstander juist een belangrijk buitenkansje – een vrije schietkans met zijn favoriete backhand – niet te benutten. Hij raakte de bal met zijn bolle kant. Misschien is dat wel het verschil tussen Oranje-Rood en Amsterdam. Als het echt moet, levert de Eindhovense ploeg. ‘Het had zomaar 3-3 kunnen worden. 99 van de 100 keer zal Billy die backhand maken’, zei De Voogd, die Bakker goed kent van de nationale ploeg.

Pirmin Blaak wordt gefeliciteerd door zijn trainers. Foto: Frank Uijlenbroek

‘We winnen de wedstrijden die we moeten winnen’

De international die zo nauw betrokken is bij het grote hockeyfeest op zijn eigen club probeerde uit te leggen waarom zijn team op de belangrijke momenten altijd excelleert. ‘Langzaam kregen we steeds meer oogcontact met elkaar en ging het rollen. Dan voelen we een klik. Wij hadden geen seconde het gevoel dat het klaar was toen het 1-0 voor Amsterdam stond. Wij hebben mensen in het team waarmee we zo’n gevoel snel kunnen oproepen. Tot nu toe winnen we dit seizoen de wedstrijden die we moeten winnen. Bloemendaal thuis, nu Amsterdam. Ik zei al gekscherend tegen de jongens dat ik het idee heb dat we aan de bal maar op 75 procent vermogen spelen.’

Oranje-Rood – Amsterdam 3-2 (2-1)
‘8 Boris Burkhardt 0-1
’29 Agustin Mazzilli 1-1
’29 Agustin Mazzilli 2-1
’35 Mink van der Weerden 3-1 (sc)
’44 Justin Reid-Ross 3-2 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...