Twaalf vragen over de EHL Ranking Cup

We gaan Europa in. Althans, dat geldt voor de mannen van Kampong en Den Bosch. Zij spelen vanaf donderdag in de EHL Ranking Cup. Maar wat houdt dat toernooi eigenlijk in? Ga er even goed voor zitten en lees het desnoods twee keer. De opzet is best complex.

De EHL Ranking Cup, weer een nieuw toernooi?
Ja. En nee. Dit toernooi is een overblijfsel van het vorige EHL-seizoen, dat door het coronavirus ingeperkt werd. Destijds werd alleen de Final4 afgewerkt in het Wagener Stadion. Bloemendaal won toen in april achter gesloten deuren de finale ten koste van Atlètic Terrassa. Royal Léopold uit België pakte het brons door van Uhlenhorst Mülheim te winnen.

Dus strijden de teams nu nog om de vijfde plek?
Precies. Dan hebben we het over de teams die eigenlijk in hetzelfde weekend als Bloemendaal hadden moeten spelen.

Hoe zat dat ook alweer?
In het paasweekend van 2021 zou de ‘gewone’ EHL en de EHL Cup worden gespeeld. De EHL Cup zou voor het eerst worden gehouden en de ‘Europa League van het hockey’ zijn. Het tweede Europese toernooi dus. Door de coronapandemie ging dit allemaal niet door. De Europese hockeybond kreeg wel toestemming om de beste vier teams in actie te laten komen. Kampong zat nog in de EHL, maar was dus plots uitgespeeld. Hetzelfde gold voor Den Bosch dat in de EHL Cup zou spelen.

Spits Koen Bijen en coach Eric Verboom van Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Maar dit is de EHL Ranking Cup?
Ja, het toernooi had een naamsverandering nodig. Het is een samengesteld toernooi van die overgebleven ploegen uit het afgelopen EHL-seizoen. Het gaat dus nu om de eindklassering.

Hoe werkt het dan?
De opzet is relatief simpel. Veertien teams spelen een knock-out-ronde.

Veertien teams? Moeten dat er niet zestien zijn?
Oorspronkelijk was dat inderdaad zo, maar het Schotse Grange en het Russische Dinamo Ak-Bars hebben zich teruggetrokken.  Dit in verband met de voor hen nog altijd, complexe coronaregels. Hierdoor krijgen hun oorspronkelijke tegenstanders, het Oostenrijkse Arminen en Mink van der Weerden Rot-Weiss Köln, een vrije doortocht naar de tweede ronde.

Oké. Met de winnaars van de eerste ronde, waarschijnlijk?
Yep. De winnaars van die tweede ronde gaan uiteindelijk als nummer vijf de boeken in. In totaal worden dus vier teams vijfde.

Kampong-kanon Jip Janssen. Foto: Willem Vernes

En als je de eerste wedstrijd verliest?
De verliezers van de eerste shift spelen hun tweede wedstrijd om uiteindelijk dertiende te eindigen. Verliezen ze die tweede wedstrijd ook, eindigen die ploegen gezamenlijk als zeventiende in de EHL van het seizoen 2020/2021.

Waar is die klassering goed voor?
Voor de toekenning van de Europese plekken voor de volgende EHL-toernooien. De landenranking, om het zo te zeggen. De zestien deelnemende clubs strijden dus in Brasschaat voor punten van hun land. Hoe meer punten, hoe meer teams zich mogen plaatsen. Het gaat om de coëfficiënten.

Komen de vrouwen ook in actie?
Zeker, ook komend weekend. Maar daar doen geen Nederlandse teams aan mee. Drie vrouwenploegen – het Ierse Pegasus moet ook verstek laten gaan – strijden in Hamburg om plek vijf. Den Bosch won, op dezelfde dag als Bloemendaal, afgelopen lente de eerste EHL voor vrouwen.

Frédérique Matla na de EHL-winst van de Bossche vrouwen, in april. Foto: Koen Suyk

Wanneer komen Kampong en Den Bosch in actie?
Op de eerste speeldag, donderdag. Kampong ontmoet om 15.00 uur Dinamo Elektrostal uit Rusland. Den Bosch speelt tegen het Franse Saint Germain, die wedstrijd begint om 17.15 uur. Als ze winnen, spelen ze vrijdag weer. Verliest Den Bosch, dan komen ze ook vrijdag in actie. Kampong niet, omdat Grange niet meer meedoet.

En eh… wanneer begint het nieuwe EHL-seizoen?
In maart, in het paasweekeinde. Bijna een jaar na finale van Bloemendaal. Hoeveel teams elk land mag dan afvaardigen, dat weten we na dit weekend.

Livestream
De EHL Ranking Cup is de komende dagen live te volgen via www.eurohockeytv.org. Kampong speelt vandaag (donderdag, red.) om 15.00 uur tegen Dinamo Elektrostal. Den Bosch komt later op de dag, om 17.15 uur, in actie tegen het Franse Saint-Germain HC.


1 Reactie

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Waarom is het een cup als er om de 5e plek wordt gestreden?


Wat vind jij? Praat mee...