Euro Hockey League FINAL 8 verplaatst naar oktober

De Europese Hockey Federatie (EHF) heeft de plannen bekendgemaakt met betrekking tot de Euro Hockey League (EHL) van volgend seizoen. De afgelaste Final 8 van afgelopen jaar wordt – indien mogelijk – ingehaald in oktober. De editie van 2020/2021 wordt bij de mannen verdeeld over de EHL Men FINAL 12 en de EHL Cup.

De afgelaste FINAL 8 staat nu ingepland van 14 tot 18 oktober en wordt gespeeld op Amsterdam, maar wel onder voorbehoud. Tot 1 september zijn in Nederland vanwege het coronavirus alle evenementen verboden. Een beslissing over de periode daarna moet nog genomen worden. De EHF onderzoekt de mogelijkheden om de FINAL 8 te organiseren met publiek. Als de regering aangeeft dat het niet mogelijk is om het evenement met een redelijk aantal toeschouwers te organiseren, annuleert de EHF de FINAL 8 alsnog.

Namens de vrouwen doen Amsterdam en Den Bosch mee aan de FINAL 8. Namens de mannen zijn dat Bloemendaal en Kampong.

EHL FINAL 12 en EHL Cup

Omdat in oktober niet zoals gebruikelijk bij de mannen de KO16 kan worden gespeeld, heeft de EHF besloten om de editie van 2020/2021 te scheiden in de EHL FINAL 12 en the EHL Cup. De EHL Men FINAL 12 wordt op een nog onbekende locatie gespeeld van 31 maart-5 april en bestaat uit twaalf teams uit negen landen, waaronder – op basis van de Europese ranking – twee uit Nederland. Vier teams krijgen een bye en stromen dus de tweede ronde in. Namens Nederland is dit Bloemendaal.

De EHL Cup, dat net als de FINAL 12 alleen voor mannen is, is in feite het B-toernooi en bestaat uit acht overige teams die in een knock-out-fase tegen elkaar strijden. Nederland levert één team. De EHL Cup wordt een vierdaags evenement dat net als de overige EHL-toernooien met Pasen wordt gespeeld op een nog te bepalen locatie.

The EHL Women’s FINAL 8 staat gepland van 1 april-5 april.

Waterloo Ducks uit Belgie won de EHL 2018/2019. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Welke Nederlandse teams doen mee?

Als de EHL 2019/2020 niet kan worden uitgespeeld, behouden Bloemendaal en Kampong (bij de mannen, EHL FINAL 12), Amsterdam en Den Bosch (bij de vrouwen) hun plaatsen en komen zij uit in de editie van 2020/2021. Het derde ticket, voor de EHL Cup gaat dan naar Den Bosch. Dit derde ticket is toegekend op basis van de stand per 8 maart 2020, toen de Hoofdklasse dit seizoen voor de laatste keer in actie kwam. In die stand staat Den Bosch op de tweede plek achter Bloemendaal.

Kan de EHL 2019/2020 nog wel worden afgemaakt, dan verdeelt de KNHB voor de editie 2020/2021 de tickets op basis van de standen per 8 maart 2020. Dit betekent dat bij de mannen Bloemendaal en Den Bosch (de nummers 1 en 2) aan de EHL FINAL 12 meedoen en HGC (de nummer 3) aan de EHL Cup. Bij de dames zijn dat Den Bosch en SCHC (de nummers 1 en 2).


7 Reacties

 1. tiemezegelink

  Ben benieuwd hoe Den Bosch het gaat doen en of Eric Verboom en zijn spelers kunnen aanhaken bij de Europese top

  1. tiemezegelink

   Of wat er in die EHL Cup nog qua "top" over is.

 2. Nvanas012

  Is dit programma van volgend jaar niet veelte druk voor de internationals die EHL spelen? - Hoofdklasse - FIH pro league - EHL - play-offs - EK - Olympische spelen Ben benieuwd of dit gevolgen gaat hebben voor de spelers.

 3. cmb-koning

  Inderdaad volkomen absurd !! EHF maar ook FIH en KNHB zijn de agenda weg volledig kwijt. Deze agenda gaat ten koste van spelers , verenigingen en is een grote sta in de weg voor de OS . Haal de 10 !nog te spelen PL wedstrijdden er uit . Geeft FIH mooi de gelegenheid om deze PL zachtjes te laten stoppen. Reden geen enkele commerciele aantrekingskracht geen mondiale publiekstrekker, past ook niet in post coranatijd met al dat vliegen . Kan FIH even rustig nadenken over een haalbaar alternatief. Voorstel een 4/5 werelddeel voorronde in 10 dagen . Eindronde 8-10 finalisten in 10 dagen en dat een keer per twee jaar. Start 2022 of later.

 4. Stockey123

  Tot 1 september trainen met anderhalve meter... dan hebben de Hoofdklasse clubs nog zeker 2 weken ( heel positief) nodig om te beginnen. Dan ben je derde week september en dan drie weken later de EHL.... competitie programma is al loei druk... Totaal brevet van onvermogen.

 5. gaston-orozco

  Absurd dat ze dit jaar ehl spelen nadat het seizoen al is afgelast. Lijkt een commerciële beslissing te zijn. Goed voor toeschouwers, maar niet zeker of dit in het belang is van de spelers.

  1. frans-j

   Mooiste hockeyevenement wat er is. Volle tribunes, Passie en clubgevoel bij spelers en toeschouwers. Het is ook nog eens in het belang van de clubs. Dat kun je van die pro League juist niet zeggen. Aanslag op spelers, oeverloos heen en weer gevlieg en weinig beleving en publiek.


Wat vind jij? Praat mee...