Gehavend SCHC met hangen en wurgen naar EHL-brons

SCHC heeft een bronzen plak overgehouden aan de EHL in Amstelveen. De ploeg uit Bilthoven won met 3-2 het ontbijtduel op de slotdag van Junior FC uit Spanje. Dat ging met de grootst mogelijke moeite. Drie minuten voor tijd ontsnapte SCHC aan een shoot-outserie toen een Spaanse corner op de paal ging.

Het leek SCHC voor de wind te gaan in de wedstrijd die al om 9.15 uur begon. Mette Winter en Yibbi Jansen zorgden dat hun ploeg lekker aan de dag begon. SCHC had door hun treffers na twaalf minuten een 2-0 voorsprong te pakken. Daarmee leek de kater van de verloren halve finale tegen Amsterdam (2-1) vrij makkelijk te worden weggespoeld.

De Waard gaat naar de grond tegen Junior FC. Foto: Bart Scheulderman

De Waard valt uit, nog drie wissels over

Maar ook op paasmaandag zat het SCHC niet mee. Eerst maakte de Argentijnse international Vicky Granatto vlak voor rust de aansluitingstreffer (2-1). Vlak daarop raakte de vice-kampioen aanvoerder Xan de Waard kwijt, die een stick tegen haar gebit kreeg. Met een bebloed gezicht zocht de Wereldspeelster van het Jaar de kleedkamer op. De middenvelder keerde niet meer terug en vertrok direct naar het ziekenhuis. Het was al de zoveelste fysieke tegenvaller voor Stichtsche in dit toernooi. Ze speelden maandag al zonder Trijntje Beljaars en Ginella Zerbo, die gehavend uit de halve finale waren gekomen. Na het uitvallen van De Waard had coach Lucas Judge nog maar drie veldwissels over.

De 3-1 van Pien Dicke – die later in de wedstrijd nog een tik op haar hand kreeg – gaf SCHC aan het eind van kwart drie wat ruimte. In de slotfase nam de druk van Junior FC echter toe. De ploeg uit Barcelona had niets te verliezen en kwam via Gigi Oliva uit een corner dertien minuten voor het einde op 3-2. Junior ging met ziel en zaligheid op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er bijna, toen die late corner uit de paal uiteenspatte.

SCHC was vooral blij dat de wedstrijd erop zat. Vreugde over de derde plaats was er amper. Daarvoor was de pijn van de verloren halve finale nog te groot.

SCHC – Junior FC 3-2 (2-1)
9. Mette Winter 1-0
12. Yibbi Jansen (sc) 2-0
28. Vicky Granatto 2-1
42. Pien Dicke 3-1
47. Gigi Oliva (sc) 3-2