Amsterdam als eerste door naar finale EHL

Amsterdam heeft in een aantrekkelijke en spannende halve finale Harvestehuder uit Hamburg verslagen en gaat als eerste ploeg door naar de finale van de Euro Hockey League. In het met circa 1400 supporters gevulde Pau Negre stadion in Barcelona waren de Amsterdammers met 2-4 te sterk.

In het begin van de halve finale had Amsterdam het initiatief. Het team van Dirk Loots begon uitstekend aan de wedstrijd. Na een kleine 10 minuten haalde Verga aan de rand van de cirkel genadeloos uit. Pruyser stond voor keeper Walter op de juiste plek om de bal binnen te tippen.

Rake strafcorner

Direct in het 2e kwart werd doelman Goedegebuure voor het eerst aan het werk gezet. Hij kon eenvoudig een backhand van David Goodfield keren. Vlak daarna mocht Amsterdam aanleggen voor de strafcorner. En het was meteen raak: Reid Ross sleepte de bal onberispelijk in de rechterbovenhoek. Vervolgens liep Rohof de eerste corner van Harvestehuder er knap uit.

Halverwege het 2e kwart begon de ploeg uit Hamburg meer druk te zetten op de Amsterdamse verdediging. Zo kon Brendan Creed vrij uithalen, maar Goedegebuure stond op de juiste plek. Amsterdam kon profiteren van de ruimte en deed dat op schitterende wijze. Pruyser stuurde Verga op links de diepte in. Voorbij de keeper uit een moeilijke hoek schoot hij met de backhand binnen. Tigges stond op de doellijn om de bal een laatste tikje te geven. Vlak voor rust verkleinde Mathes voor Harvestehuder het verschil tot 2 doelpunten.

Voorsprong slinkt

Direct na rust verkleinde Harvestehuder de achterstand zelfs tot 1 doelpunt verschil. Na een solo en een bekeken backhandflats troefde Köhler de hele Amsterdamse verdediging af. Kort daarna stond Kenny Bain plotseling oog in oog met doelman Walter, maar de poging tot lob eindigde op de helm van de keeper.

Amsterdam kreeg daarna nog een uitgelezen mogelijkheid om de marge weer te verdubbelen, maar de strafcorner van Reid Ross was een prooi voor de Hamburgse goalie. Vlak voor het einde van het 3e kwart zette Buissant nog een keer knap voor. De tip-in van Bain ranselde Walter net zo knap uit zijn goal.

Schaakspel

In het laatste kwart werd de wedstrijd een schaakspel. Amsterdam wilde vooral geen kansen meer weggeven, en Harvestehuder loerde op een kans om de gelijkmaker te forceren. Het belette Amsterdam niet nu en dan de aanval te zoeken. Verga versierde een strafcorner die in de 2e rebound door Pruyser werd afgemaakt. Het verschil stond weer op 2 met nog 5 minuten te gaan.

Waar de Hamburgers met 11 veldspelers gingen spelen, moest Amsterdam de wedstrijd vervolmaken zonder Bakker (gele kaart) en Verga (hamstringblessure). In de laatste minuut claimde Harvestehuder nog een tip-in goal maar de video-referee bood geen uitsluitsel.

Harvestehuder – Amsterdam 2-4 (1-3)

9’ Mirco Pruyser 0-1
18’ Justin Reid Ross 0-2 (sc)
28’ Robbert Tigges 0-3
30’ Felix Mathes 1-3
36’ Finn Köhler 2-3
54’ Mirco Pruyser 2-4 (sc)