Havenga beslissend met 2 strafballen: ‘Goede wedstrijd gespeeld’

Zijn strafcorners kwamen in de eerste helft kwamen niet goed uit de verf, maar met zijn 2 rake strafballen in de tweede helft gooide Kampongs Martijn Havenga de kwartfinale in de EHL tegen Rot Weiss Köln (5-1) alsnog in het slot. Daardoor heeft Kampong zijn oorspronkelijke doel -de ‘final 4’ bereiken- eigenlijk al gehaald. Havenga: ‘Maar uiteraard gaan we in Barcelona straks vol voor de winst!’

Bij alle vier de strafcorners die Kampong kreeg in de eerste helft ging wel iets mis. ‘Er zat een flinke stuit in, daar hadden andere teams ook al last van’, stelt Havenga. ‘We probeerden nog om hem vanaf een iets andere plek aan te geven, maar dat hielp niet echt.’ De 4e strafcorner leverde in de 21e minuut, na goed doorgaan van Caspers en Kemperman, uiteindelijk wel een goal op, waarmee het overwicht van de Utrechters eindelijk ook op het scorebord te zien was.

‘We hebben een hele goeie wedstrijd gespeeld’, stelt Havenga na afloop blij. ‘Er werden veel kansen gecreëerd.’ Voor rust zette Philip Meulenbroek uit 1 van die kansen de score nog op 2-0, maar na rust kwamen de Duitsers sterker uit de startblokken en schoot Christopher Rühr de aansluitingstreffer binnen. ‘Net na rust verzwakten we even’, blikt Havenga daarop terug. ‘Maar we pakten het gelukkig snel weer op.’

‘We’ zegt hij, maar Havenga zelf had een groot aandeel daarin. Hij scoorde zowel de 3-1 als de 4-1, in 2 minuten achter elkaar, allebei uit een strafbal. ‘Bij de strafcorner voor die eerste strafbal werd ik hard geraakt door de uitloper van Rot Weiss, dus ik moest mezelf echt even bij elkaar rapen voor die strafbal.’ Dat lukte: Havenga pushte beide keren raak. ‘De keeper zat er bij allebei wel bij, maar ze waren hard genoeg.’

Beslist

‘Na de 4-1 was de wedstrijd beslist’, vond zijn teamgenoot Sander de Wijn. ‘Toen had ik er vertrouwen in dat we de halve finale gingen bereiken.’ ‘Het is mooi om voor zo’n voorsprong op het scorebord te kunnen zetten’, vond ook Havenga. Kampong won uiteindelijk met 5-1 na een laatste goal van Pepijn Luijkx.

‘Rot Weiss is een goede ploeg’, stelt Havenga. De overtuigende winst was volgens hem dan ook zeker niet aan de zwakte van de tegenstander te wijden. ‘Als je ze even een centimeter ruimte geeft kan het al gedaan zijn. Dat zag je ook bij die goal van Rühr. Het verschil is dat wij met zijn allen knijterhard hebben gewerkt. Daardoor pakken we de winst.’

Vol voor de winst

Met die winst is Kampongs oorspronkelijke doelstelling –in de halve finale komen- eigenlijk al bereikt. ‘Maar uiteraard wordt die doelstelling bijgesteld’, lacht Havenga. ‘In Barcelona gaan we straks vol voor de winst.’ Kampong treft dan Atlètic Terrassa. ‘Voor hen een thuiswedstrijd’, realiseert Havenga zich. ‘Dat is wel een wedstrijd om naar uit te kijken. Hun publiek maakte vandaag ook al het meeste kabaal van iedereen, dus dat wordt wel een sfeertje daar in Barcelona.’