Jansen helpt SCHC met twee goals naar halve finale EHL

Yibbi Jansen heeft haar ploeg SCHC vrijdagmiddag eigenhandig naar de halve finale van de EHL geholpen. In het Wagener Stadion won de ploeg van Lucas Judge de kwartfinale van het Belgische Gantoise: 2-1. Jansen tekende voor beide treffers. Vrijdagavond wordt bekend wie SCHC treft in de halve eindstrijd. Dat wordt Amsterdam of East Grindstread.

De wedstrijd tegen Gantoise was meer dan een opwarmertje tijdens het Europese toernooi. De tegenstander uit Gent is en bleek een opponent van formaat. De Belgische ploeg werd de afgelopen drie jaar keer op keer landskampioen en heeft met Helene Brasseur, Alix Gerniers, Barbara Nelen, Michelle Struijk en Ambre Ballenghien een behoorlijke delegatie van de Red Panthers in de gelederen.

Een pittige kluif dus, voor SCHC dat zo graag wil presteren op Europees niveau. Vorig seizoen strandde Stichtsche in de kwartfinale. Na het pijnlijke treffen met Den Bosch (SCHC verloor na shoot-outs). Het was toen na één Europees duel al meteen over met de spanning en de ploeg eindigde uiteindelijk op een teleurstellende vijfde plek. Deze editie moest het anders.

Yibbi Jansen juicht na het maken van een strafbal. Foto: Willem Vernes

De ploeg uit Bilthoven begon daarom ook sterk aan de wedstrijd. Al vroeg in de wedstrijd was de grootste kans voor Maud van den Heuvel. De spits ontving een heerlijk steekballetje van Yibbi Jansen waardoor de tiener alleen tegenover de keeper stond. Ze trok de bal naar haar backhand, maar haar inzet vloog over.

De strafbal van Yibbi Jansen

Dat bleek niet veel later een absoluut waarschuwingsschot. Na twaalf minuten was het namelijk wel raak voor SCHC. De eerste de beste corner van Jansen eindigde snoeihard op het lichaam van lijnstop Hélène Brasseur. De strafbal die volgde, pushte Jansen probleemloos binnen: 1-0.  Toen later Gantoise ook een corner kreeg, lukte het Ambre Ballenghien niet om te slepen. De bal werd namelijk niet best gestopt.

Maar in het tweede kwart kwam Gantoise toch op gelijke hoogte. Het was Alix Gerniers die een rebound uit de tweede Belgische corner binnen tipte. Sluitpost Alexandra Heerbaart redde nog op de inzet van Ballenghien, maar kon niks doen aan de intikker van de aanvoerder. De euforische stemming verdween in het Belgische kamp, toen nog voor rust Michelle Struik wat ongelukkig de stick van Lisa Post in haar gezicht kreeg. De Belgische verdediger verliet met een bebloed gezicht het veld. Ze keerde ook niet meer terug.

De Belgische gelijkmaker. Foto: Willem Vernes

Jansen met haar tweede

Na rust kreeg SCHC steeds meer grip op de wedstrijd. En dat bekroonde Jansen met haar tweede doelpunt van de middag. Weer pushte de sleepkoningin in de hoek van de lijnstop. Weer zat Brasseur eraan, maar de bal rolde tussen haar benen door: 2-1. Jansen tekende aan het einde van het derde kwart bijna voor haar derde treffer, maar haar sleeppush uit de vijfde corner vloog tegen de paal.

Gantoise kreeg tien minuten voor tijd nog de kans op een tweede treffer via een strafcorner, éen van de weinige Belgische speldenprikjes na rust. De ploeg koos voor een variant richting de aangever, maar Xan de Waard doorzag die poging. Waardoor het gevaar voor SCHC snel geweken was.

SCHC tikte de slotminuten vakkundig uit en plaatst zich voor de halve finale van de EHL. De kans is groot dat die wedstrijd een Nederlands onderonsje wordt tegen Amsterdam.

Jansen viert haar tweede treffer. Foto: Willem Vernes

SCHC – Gantoise 2-1 (1-1)
12. Yibbi Jansen 1-0 (SB)
20. Alix Gerniers 1-1 (SC)
34. Yibbi Jansen 2-1 (SC)