Kampong completeert Nederlandse EHL-finale

Kampong heeft ten koste van thuisfavoriet Atlètic Terrassa de finale bereikt van de Euro Hockey League. Daarmee is de finale zondag een Nederlands onderonsje tussen Amsterdam – dat eerder Harvestehuder versloeg – en Kampong. De ploeg uit Utrecht was in het Pau Negre stadion veel te sterk voor de Catalaanse hockeyers: 1-5.

In de allereerste minuut van de halve finale kreeg Kampong een strafcorner. Het vizier van Martijn Havenga stond echter nog niet op scherp: zijn inzet vloog over het doel van Garcia-Cascon Sala. 3 Minuten later mocht Havenga in de herkansing. En die kans liet hij niet aan zich voorbij gaan; hij pushte de bal snoeihard langs de Spaanse keeper.

Maar nog geen minuut later was de stand alweer gelijk: Joaqim Malgosa scoorde na een kluts met een heuse omhaal. Het vervolg van het 1e kwart was even rommelig als fel. Door het opportunistische maar rommelige spel van de Spanjaarden konden de Utrechters er af en toe gevaarlijk uitkomen. In de laatste minuut van deel 1 leverde dat opnieuw een voorsprong op. Jonker zette met de backhand hard voor en Caspers hoefde alleen maar zijn stick tegen de bal te drukken.

Prachtige aanval

En in het 2e kwart ging Kampong door. Bjorn Kellerman tipte fraai raak, nadat Kampong de bal snel van de ene kant van het veld naar de andere had laten gaan. Hoewel Kampong in het vervolg heer en meester was, liet het de thuisfavoriet aanvallen. Maar echt gevaarlijk werden de Catalanen niet.

In de 2e helft moest Kampong-aanvoerder Caspers al gauw strompelend het veld verlaten nadat een Spaanse bal hem ogenschijnlijk hard had geraakt. Voor een uitzinnig thuispubliek begon Terrassa meer en meer de Utrechtse cirkel te zoeken. Dat leverde halverwege het 3e kwart een strafcorner op. Een snelle combinatie werd door de Kamponger verdediging onschadelijk gemaakt.

Kampong loopt uit

Uit het niets was het raak aan de andere kant. Philip Meulenbroek gaf het laatste zetje aan een stuiterbal in de Spaanse cirkel. Een benutte strafcorner van Havenga werd even later nog afgekeurd vanwege gevaarlijk spel, maar de 1-5 viel alsnog. Robbert Kemperman tipte een harde pass vanaf kop cirkel in de Spaanse goal.

Met een laatste krachtsinspanning verhoogden de Spaanse hockeyers de druk op de Utrechtse verdediging. Dat leverde 2 strafcorners op, maar of David Harte, of de uitlopers liepen goed in de weg. Met nog 10 minuten op de klok werd Havenga met geel naar de kant gestuurd na een duw in de rug. Terrassa mocht opnieuw aanleggen vanaf kop cirkel. Maar weer was de verdediging van Kampong winnaar. In het slot van het duel lag het middenveld open. Dat leverde nog wat kansen aan beide kanten op.

Atlètic Terrassa – Kampong 1-5 (1-3)

4’ Martijn Havenga 0-1 (sc)
5’ Joaquim Malgosa 1-1
15’ Quirijn Caspers 1-2
19’ Bjorn Kellerman 1-3
41’ Philip Meulenbroek 1-4
43’ Robbert Kemperman 1-5