Kampong na shoot-outs in heerlijk gevecht (5-5) naar EHL-finale

Op wonderbaarlijke wijze heeft Kampong zich zondagmiddag in het Wagener Stadion geplaatst voor de finale van de Euro Hockey League. Kampong gaf in de halve finale tegen Rot-Weiss Köln uit Duitsland een 1-4 voorsprong uit handen. Na de 4-5 van Jip Janssen vijf minuten voor tijd gaf Kampong ook de 5-5 nog cadeau. Duco Telgenkamp maakte uiteindelijk de winnende shoot-out. Pinoké is maandagmiddag de tegenstander in de finale.

Heel Kampong vierde feest toen Duco Telgenkamp de laatste shoot-out voor Kampong raak schoot. Rot-Weiss Köln raadpleegde de videoscheidsrechter nog, maar dat hielp de Duitsers niet. Hoe anders zag het er vijf minuten eerder uit. Toen Silas Lageman en Derck de Vilder hun shoot-outs misten, leek het helemaal mis te gaan voor Kampong. David Harte bracht de Utrechters terug in de strijd door de bal van Luis Höchemer te pareren. Rik Sprengers maakte vervolgens weer gelijk. Toen Harte de laatste inzet van Mats Grambusch keerde, was het Duco Telgenkamp die met zijn shoot-out de wedstrijd kon bepalen. De spits bleef koelbloedig en hielp zijn ploeg naar een finaleplek.

Het is voor het eerst sinds 2018 dat Kampong in de finale van de Euro Hockey League staat. Toen verloor de ploeg uit Utrecht van Bloemendaal. Dat was ook de laatste keer dat de EHL-finale een Nederlands onderonsje was. In 2016 won Kampong de EHL, de enige keer in de clubgeschiedenis.

De droomstart van Kampong

Kampong kende net als afgelopen vrijdag in de gewonnen kwartfinale tegen Gantoise (1-2) een droomstart. Toen lag de bal er al na 37 seconden in. Nu was het zelfs nog sneller raak: al na 29 seconden. Rot-Weiss Köln had de bal zelfs nog niet één aangeraakt of Kampong leidde al met 0-1, natúúrlijk via topspits Duco Telgenkamp, die in de vorm van zijn leven is.

Het was Telgenkamp zelf, vrijdag in de kwartfinale de maker van de winnende 1-2, die om klokslag 14.45 uur de afslag nam. Daarna speelde Kampong de bal een paar seconden rond en bouwde het van achteruit op. Vervolgens gebeurde het. Op aangeven van Jonas de Geus kwam Telgenkamp halverwege de helft van Rot-Weiss Köln, op links, in balbezit. Handig speelde hij tegenstander Phillip Holzmüller uit. Daarna slalomde hij richting de achterlijn en sloeg hij de bal met zijn backhand vanuit een bijna onmogelijke hoek tegen de touwen. Een prachtig doelpunt van de international van het Nederlands elftal, die een backhand heeft als een granaat.

Duco Telgenkamp heeft Kampong al na 29 seconden op voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

Kampong met 1-4 voor

In een moordend tempo ging de wedstrijd vervolgens door. Bram van Battum hield geen vijf meter afstand op Mats Grambusch, wat leidde tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Die werd door Rot-Weiss Köln direct verzilverd: 1-1. Over de grond sleepte Tom Grambusch de bal tegen de plank, langs lijnstop Derck de Vilder.

Eén minuut later was het alweer de vuist van Rik Sprengers die de lucht in ging. Hij legde de bal op een Duitse voet, waardoor Kampong voor het eerst een strafcorner mocht nemen. International Jip Janssen meldde zich op de kop van de cirkel. Zijn sleeppush werd gevaarlijk hoog weggewerkt door de Duitse keeper Jean Danneberg, wat leidde tot nog een corner voor Kampong. Deze keer sloeg Janssen wél toe. Steenhard pushte hij de bal door de benen van lijnstop Florian Adrians: 1-2. Er was toen nog geen tien minuten gehockeyd.

Halverwege het tweede kwart bouwde Kampong de voorsprong nóg verder uit. Tom Grambusch gaf de ploeg uit Utrecht onnodig een strafcorner cadeau. De gedachten gingen uit naar een rechtstreekse sleeppush van Jip Janssen. Maar Janssen sleepte de bal richting de tweede paal, waar aangever Jonas de Geus naartoe sprintte en glijdend op zijn linkerknie de 1-3 binnentipte. Een voorsprong die de ploeg van Tim Oudenaller niet meer uit handen mocht geven.

Nog voor rust werd het alleen nog maar mooier voor Kampong. In de 29ste minuut stuitte Telgenkamp van dichtbij op de Duitse keeper Danneberg, waarna Silas Lageman de klus alsnog klaarde. Handig liftte hij de bal over de doelman heen: 1-4. Hoewel Rot-Weiss Köln naar de videoscheidsrechter stapte, werd het doelpunt goedgekeurd. Dit mocht natuurlijk niet meer misgaan voor Kampong, dat vlak voor rust ook nog drie Duitse strafcorners op rij overleefde.

Jonas de Geus heeft de 1-4 voor Kampong gescoord. Foto: Willem Vernes

Comebacks van Rot-Weiss Köln tot 4-4

Na rust weigerde Rot-Weiss Köln echter om de witte vlag te hijsen. David Harte redde vroeg in het derde kwart op een strafcorner van Tom Grambusch. Even later viel de 2-4 alsnog. Van dichtbij wipte Fabio Seitz de bal in het net.

Daarna bracht Kampong zichzelf in de problemen. Vlak voor het einde van het derde kwart tastte Jip Janssen mis bij een hoge bal. Daardoor kon Mats Grambusch op doel schieten. Harte redde nog wel, maar via de stick van Sander de Wijn stuiterde de bal alsnog over de doellijn. Ongeveer tegelijkertijd klonk de toeter voor het einde van het derde kwart. Na bestudering van de beelden concludeerde de videoscheidsrechter dat het doelpunt nét binnen de tijd was gevallen en keurde hem dus goed: 3-4.

Kampong kwam dieper en dieper in de problemen. In het vierde kwart was het wachten op de 4-4. Eerst raakte Rot-Weiss Köln al de paal. Vervolgens tipte Mats Grambusch van dichtbij de gelijkmaker binnen.

Rot-Weiss Köln heeft de 1-4 achterstand omgebogen tot 4-4. Foto: Willem Vernes

Na de 4-5 van Janssen viel de 5-5

Uiteindelijk leek Kampong er tóch in te slagen om de wedstrijd over de streep te trekken. Vijf minuten voor tijd sleepte Jip Janssen de 4-5 tegen de plank. Het Kampong-kamp in het Wagener Stadion ontplofte van geluk. Maar de zege was nog niet binnen. Door een groene kaart voor Telgenkamp en geel voor Boet Phijffer moest Kampong de laatste minuten zien te overleven met negen man. Terwijl Rot-Weiss hun keeper ingeruild had voor een extra veldspeler.

Met nog 1 minuut 20 op de klok ging het alsnog mis voor Kampong. Thies Ole Prinz tipte op de doellijn de 5-5 binnen. Shoot-outs moesten daardoor de beslissing brengen.

Na doelpunten van Thies Ole Prinz, Jonas de Geus en Michel Struthoff was Silas Lageman de eerste speler die miste. Vervolgens redde Harte op de inzet van Johannes Grosse, maar vervolgens miste ook Derck de Vilder. Nadat ook Luis Höchemer zijn shoot-out niet verzilverde, bracht Rik Sprengers de score weer in evenwicht. Daarna miste Mats Grambusch, waardoor Duco Telgenkamp met zijn rake shoot-out de beslissing bracht.