Kampong tankt zelfvertrouwen tegen Uhlenhorst Mülheim: 4-0

Kampong heeft zich woensdagavond gekwalificeerd voor de kwartfinale van de Euro Hockey League. Na een aantal slechte resultaten in de competitie tankte de ploeg van Roelant Oltmans in Europees verband een hoop zelfvertrouwen. In het Wagener Stadion won Kampong met 4-0 van de Duitse club Uhlenhorst Mülheim.

De confrontatie met de nummer vier van de Bundesliga was nog maar een paar minuten onderweg, of het leek voor Kampong alweer een loodzware avond te gaan worden. Hinkelend zocht aanvaller Bjorn Kellerman de weg richting de kleedkamer, in een fase dat de Duitsers hen bij de keel grepen en binnen een paar minuten al een strafcorner hadden versierd en een schietkans hadden gemist. Zonder de geblesseerde Sander de Wijn en Robbert Kemperman en nu ook nog zonder Kellerman leek het voor Kampong wachten op een achterstand.

Zeker omdat Kampong de laatste weken niet overtuigt in de competitie. De ploeg van Roelant Oltmans zoekt al een tijdje naar de juiste vorm en is afgezakt naar de vierde plaats in de Tulp Hoofdklasse Heren. Uit de laatste vijf competitiewedstrijden haalde Kampong slechts vier punten. Een play-off-ticket is door de vrije val opeens geen zekerheid meer voor de club die de afgelopen seizoenen de grootste uitdager van Bloemendaal was.

Bjorn Kellerman strompelt het veld af. Foto: EHL/WordSportPics/Frank Uijlenbroek

Snel naar een 2-0 voorsprong

Ook nu leek het dus een zware opgave te worden voor Kampong, dat Kellerman niet meer zag terugkeren. Maar vanaf het moment dat Terrance Pieters de eerste strafcorner voor Kampong haalde, kantelde het wedstrijdbeeld van het eerste kwart. Uit deze corner haalde Kampong een nieuwe corner, die international Jip Janssen hard op de plank sleepte. 1-0, na acht minuten hockeyen.

Kampong kreeg vleugels en bouwde de voorsprong verder uit. Twee minuten na het doelpunt van Janssen stoomde talent Finn van Bijnen vanaf eigen helft op over de linkerflank. Hij vond de stick van teamgenoot Derck de Vilder, met wie hij een één-twee aanging. In de cirkel ontving Van Bijnen de bal terug, bewaarde hij de rust en schoof hij de bal in de verre hoek: 2-0.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Een belangrijk doelpunt van de jonge hockeyer, die begin maart zijn Hoofdklasse-debuut maakte. Even leek Kampong via Boet Phijffer in het eerste kwart zelfs nog op 3-0 te komen, maar hij raakte de bal met de bolle kant van zijn stick en zijn doelpunt werd afgekeurd.

Kampong viert de 1-0 van Jip Janssen. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Vrijdag wacht oude bekende Rot-Weiss Köln

Nadat Uhlenhorst Mülheim halverwege het tweede kwart via Henrik Mertgens voorlangs schoot, had De Vilder de 3-0 op zijn stick. Uit de draai schoot hij op doel, maar zijn schot raakte de helm van keeper Lennart Küppers. Het was de grootste kans van het tweede kwart.

Aan het begin van het derde kwart viel het derde doelpunt van Kampong alsnog. Op links legde aanvaller Terrance Pieters vanaf de achterlijn de bal terug op Mats Gruter, die handig de 3-0 binnengleed. Vervolgens hockeyde Kampong zichzelf knap naar een nog grotere voorsprong. Na een handige actie van Gruter in de cirkel belandde de bal bij Silas Lageman, die bij de tweede paal binnenschoot: 4-0.

Het laatste kwart was eigenlijk niet meer interessant. Er waren wat kansjes voor Uhlenhorst Mülheim, maar niemand in het Wagener Stadion geloofde in een comeback van de Duitsers. Oltmans gunde tweede keeper Moritz Kentmann vijf minuten voor tijd wat speelminuten. Vrijdag speelt Kampong in de kwartfinale tegen oude bekende Rot-Weiss Köln, de koploper van Duitsland die Kampong tot drie seizoenen geleden vijf keer in zes jaar trof.

Kampong – Uhlenhorst Mülheim 4-0 (2-0)
8. Jip Janssen 1-0 (sc)
10. Finn van Bijnen 2-0
18. Mats Gruter 3-0
27. Silas Lageman 4-0