Kampong voor het eerst sinds ’86 beste van Europa

Voor het eerst sinds 1986 mag Kampong zich weer de beste van Europa noemen. In een nerveuze Euro Hockey League-finale op het scherpst van de snede, was Kampong in het Pau Negre stadion Amsterdam met 2-0 de baas.

Na een aftastend maar zoals verwacht zeer fel begin, was de 1e grote kans voor Amsterdam. Mirco Pruyser kon vrij uithalen van kop cirkel, maar raakt de bal maar half waardoor David Harte niet op de proef werd gesteld. Op slag van het laatste fluitsignaal van het 1e kwart kregen Rohof en Bouwens het aan de stok. De laatste moest met groen 2 minuten naar de kant.

Net als in het 1e kwart was het Amsterdam – voor het laatst spelend in het vertrouwde witte tenue – dat meer initiatief toonde. Maar Kampong hield de Amsterdammers buiten de cirkel en kreeg vervolgens zelf een levensgrote kans. De in het veld teruggekeerde Bouwens kon een afgeslagen stuiterbal vol op de stick nemen, maar zijn volley eindigde naast het doel van Goedegebuure.

Ruim 5 minuten voor rust was het Pruyser aan Amsterdamse en Kellerman Utrechtse kant die de bal net niet konden controleren en daarmee een levensgrote kans te creëren. Een leep backhandschot van – de voor de EHL teruggekeerde – Santi Freixa ging net voorlangs. Even later kreeg Kampong de 1e strafcorner: Havenga’s inzet eindigde op de uitgestoken handschoen van Goedegebuure.

Op slag van rust vielen de kaarten als rijpe appels. Vermeulen van Amsterdam en Kellerman en Jonker zagen allen groen en zaten aan het begin van de 2e helft nog even in de wacht. Het was Amsterdam dat het 1e gevaar stichtte. Tigges kreeg een duw en verdiende daarmee de 1e corner voor Amsterdam. De sleeppush van Reid Ross werd er uitgelopen door De Wijn. Maar de scheidsrechter gaf opnieuw een strafcorner.

Caspers breekt de ban

Met een verrassingsmove was het Tigges die de corner nam, maar Harte redde met een duik. Toen in de tegenaanval Vermeulen de bal opzettelijk met de voet speelde en voor 5 minuten met geel naar de kant werd gestuurd, profiteerde Kampong optimaal. Quirijn Caspers hield het hoofd oog in oog met Goedegebuure koel en verschalkte de doelman met een subtiel stiftje.

Kampong ging door. Het versierde een corner, maar Havenga pushte op de uitlopende Reid Ross. Het massaal toegestroomde en uitzinnige Kampong-publiek stond even later op de banken omdat hun ploeg op 2-0 leek te komen. De video-referee moest de beelden lang bestuderen om te zien of de voorzet van Luijkx was aangeraakt, maar dat was niet het geval.

De Utrechtse ploeg bleef vol druk zetten op de Amsterdamse verdediging. Een vlammend schot van Bouwens kwam op de legguards van de doelman. In een stevig en fanatiek duel vlak voor de dug-outs gingen Havenga en Freixa over de schreef: beiden kregen geel. Kampong ging door met aanvallen: Meulenbroek draaide zich knap weg en forceerde de Amsterdamse doelman zich te strekken.

Amsterdam doet alles

Met nog 15 minuten te gaan moesten de Amsterdammers vol op de aanval. Dat resulteerde direct in 2 strafcorners maar die leverden niets op. Met nog ruim 7 minuten op de klok kreeg Amsterdam opnieuw een corner. Maar ook ditmaal was die niet aan Amsterdam besteed. De stop mislukte. Maar de ploeg kreeg ook veldkansen: Buissant kreeg een royale schotkans, maar Harte redde knap.

Waar Amsterdam vergeefs probeerde de gelijkmaker te forceren, was het Kampong dat 1 minuut voor tijd de genadeklap toediende. Kellerman tipte een hoge voorzet van Jonker spectaculair binnen. ‘Helemaal niets in Amsterdam’ zong het uitzinnige Kampong-publiek in het Mediterrane Pau Negre Stadion.

Amsterdam – Kampong 0-2 (0-0)

35’ Quirijn Caspers 0-1
59’ Bjorn Kellerman 0-2