EHL dag 1: Kampong, Terrassa, Köln en Leuven naar 1/4 finales

Op dag 1 van de Euro Hockey League KO16 in Amsterdam werd het massaal toegestroomde publiek getrakteerd op veel en vaak mooie goals, prachtig hockey en een ongelofelijke ontknoping. Aan het einde van de dag wisten Kampong, Athletic Terressa, Rot Weiss Köln en KHC Leuven zich te plaatsen voor de kwartfinales van het prestigieuze internationale toernooi voor clubteams.

Racing Club de France – Kampong 1-6 (3-0)

Kampong heeft zich vrijdagavond in het Wagener-stadion in Amsterdam overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van de EHL. In de achtste finale trakteerden de Utrechters Racing Club de France op een regelrechte oorwassing (1-6).

Lees hier het hele wedstrijdverslag: Oppermachtig Kampong overklast Frans kampioen

KHC Dragons – Athletic Terrassa 1-1 [2-3 SO] (0-0)

Het Spaanse Athletic Terrassa heeft vrijdagavond in Amsterdam voor een stunt gezorgd door dankzij een schitterende comeback het Belgische KHC Dragons te verslaan. Tot een seconde voor het laatste fluitsignaal dachten de Dragons nog dat hun 1-0 overwinning genoeg was voor een plek bij de laatste 8 van de EHL. Het liep anders, want Terrassa scoorde op het allerlaatste moment de gelijkmaker en bleken daarna de beste in de shoot-outs.

De 2,5 duizend toeschouwers die zich rondom het veld hadden verzameld kregen in de eerste helft allesbehalve een sprankelende wedstrijd voorgeschoteld. Slechts 1 echte kans en 1 strafcorner van de Dragons waren de hoogtepunten van de eerste 30 minuten. De Spanjaarden, weliswaar de underdog in dit duel, toonden zich een stugge ploeg en zochten in de rust bij een stand van 0-0 tevreden de kleedkamers op.

Halverwege het derde kwart versierde Terrassa hun eerste strafcorner van het duel. Omdat de Spaanse stopper de bal over zijn stick liet schieten, ging deze kans geruisloos verloren. Een paar minuten later namen de Dragons dan toch ineens verrassend de leiding. Dragon Shane O’Donoghue sloeg de bal hard met zijn backhand richting doel, maar in de baan van het schot stond teamgenoot Florent van Aubel. Van Aubel sprong op, en tikte de bal behendig tussen zijn benen door achter de Spaanse doelman Pol Garcia-Cascon Sala. 1-0.

Richting het einde van het duel zochten de Spanjaarden de aanval. En met resultaat. In de slotseconden versierden ze een welverdiende strafcorner. Deze ging nog mis, maar bij een tweede poging – de laatste actie van de wedstrijd – was het wel raak. In de rebound was Marc Pujal het snelst bij de bal en hij haalde in de draai hard uit met zijn backhand.

De bal werd nog uit het doel geslagen door een Belgische stick, maar de scheidsrechter kon na het zien van de videobeelden niks anders beslissen dan dat deze de lijn was gepasseerd. De Spanjaarden verzekerden zich zo op het nippertje op spectaculaire wijze van de shoot-outs. Tot uitzinnige vreugde van het eigen publiek waren zij hierin ook het sterkst.

42’ Florent van Aubel  (1-0)
60’ Marc Pujal  (1-1)

Rot Weiss Köln – UHC Hamburg 5-3 (3-2)

De regerend Duits kampioen, Rot Weiss Köln, heeft vrijdagmiddag in het Wagener Stadion de Duitse clash met UHC Hamburg gewonnen met 5-3 en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van de EHL. Grote man in deze 8e finale was de Kölnse goalgetter Marco Miltkau. Hij nam zijn team op sleeptouw en scoorde 3 keer.

Al in de 5e minuut van het duel opende Miltkau de score namens Köln door een harde pass vanaf de flank behendig binnen te tikken. Letterlijk nog geen minuut later verdubbelde zijn teamgenoot Christopher Rühr de voorsprong. Hij werd de diepte in gestuurd en wist op spectaculaire wijze, half vallend, de Hamburgse doelman te passeren.

Florian Fuchs bracht een minuut later Hamburg terug in de wedstrijd door even subtiel als briljant de Kölnse doelman vanaf de achterlijn te omspelen en binnen te tikken. De 1e helft eindigde met evenveel vuur als waarmee het was begonnen. Want 4 minuten voor rust tikte de Duitse international Mats Grambusch Köln vanuit de rebound op een 3-1 voorsprong, waarna Moritz Fürste namens Hamburg de aansluitingstreffer maakte door 1 minuut voor de thee zijn strafcorner te benutten.

Ook in de tweede helft schoten beide teams uit de startblokken. Marco Miltkau sloeg al in de 3e minuut de bal keihard met zijn backhand in de verre kruising. 4-2. Jonas Fürste – het jongere broertje van teamgenoot Moritz – gaf 2 minuten later het Hamburgse antwoord en schoot de 4-3 op het scorebord.

Hamburg zocht in het vervolg van de 2e helft naar de gelijkmaker, maar tevergeefs. Het slotakkoord was wederom voor Marco Miltkau. De man van de wedstrijd strafte een Hamburgse fout in de verdediging genadeloos af en bracht zo de eindstand op papier: 5-3

5’ Marco Miltkau  1-0
5’ Christopher Rühr  2-0
6’ Florian Fuchs  2-1
26’ Mats Grambusch  3-1
29’ Moritz Fürste  3-2  sc
32’ Marco Miltkau  4-2
34’ Jonas Fürste 4-3
46′ Marco Miltkau  5-3

WKS Grunwald Poznan – KHC Leuven 2-7 (2-1)

Diep in de 2e helft maakte KHC Leuven het verschil en schakelden het Poolse Grunwald Poznan uit in de race om de EHL-titel.

Guillermo Garcia zette KHC Leuven op voorsprong in de 14e minuut, maar lang konden de Belgen daar niet van genieten. In de 17e minuut was Waldemar Rataj trefzeker voor Grunwald Poznan, waardoor de Poolse mannen op gelijke hoogte kwamen met Leuven. En daar bleef het niet bij: Tomasz Dutkiewics verdubbelde de score voor Grunwald Poznan uit een strafcorner, waardoor de ploeg met een voorsprong de rust inging.

Na rust kwamen de Polen ook nog in overtal nadat Leuvens Pierre-Louis Maraite met geel naar de kant moest. Daar kon Grunwald Poznan echter niet van profiteren. Sterker nog, Waldemar Rataj, de man van het eerste doelpunt voor de Polen, moest zelf met groen naar de kant. Een strafcorner van Tom Genestet trok de stand in de 48e minuut weer gelijk. En Leuven ging door: nog geen minuut later zette Guillaume Deront de Belgen weer op voorsprong: 2-3. In een tijdsbestek van 4 minuten tilden Tommy Willems (2x), Tom Degroote en Fabrice Bourdeaud’hui de score naar aanzienlijke hoogte in het voordeel van onze zuiderburen.

14′ Guillermo Garcia 0-1
17′ Waldemar Rataj 1-1
31′ Tomasz Dutkiewicz  2-1 (sc)
48′ Tom Genestet  2-2 (sc)
49′ Guillaume Deront 2-3
53′ Tommy Willems 2-4
56′ Tom Degroote 2-5 (sc)
56′ Tommy Willems 2-6
57′ Fabrice Bourdeaud’hui 2-7