EHL dag 2: A’dam, OZ, Polo en Harvestehuder in kwartfinale

Amsterdam, Oranje Zwart, Real Club de Polo en Harvestehuder THC wisten in de achtste finales op dag 2 van de EHL in Amsterdam de kwartfinales te bereiken. Daarin nemen de ploegen het maandag tegen elkaar op: Amsterdam treft Real Club de Polo, OZ gaat de strijd aan met Harvestehuder.

Oranje Zwart – Royal Léopold 2-1 (1-0)

Oranje Zwart won in de achtste finale van de EHL maar nipt van het Belgische Léopold. Na een vroege goal van Mink van der Weerden bracht een goal van Robert van der Horst vlak voor tijd de verlossing voor de Eindhovenaren.

Lees hier het wedstrijdverslag

Wimbledon – Amsterdam 1-3 (1-2)

Na een vroege achterstand herpakte Amsterdam zich en won in de achtste finale van EHL-debutant Wimbledon. Mirco Pruyser nam alle drie de Amsterdamse treffers voor zijn rekening. De ploeg treft maandag Real Club de Polo in de kwartfinale van de EHL.

Real Club de Polo – Club Egara 3-0 (1-0)

Real Club de Polo heeft de Spaanse clash in de achtste finale gewonnen met 3-0. Beide clubs uit Barcelona wisten nog nooit een medaille te pakken op de EHL, maar eindigden wel allebei al eens als 4e.

Het was Real Club de Polo die met veldoverwicht in de eerste paar minuten. Goed verdedigend werk van Club Egara voorkwam echter echt grote kansen. Na 6 minuten spelen redde keeper Quico Cortes knap op een backhandschot. Meteen daarna gaf Real Club de Polo echter een strafcorner weg door onzorgvuldig verdedigend werk, maar de inzet van Ignasi Usé kon relatief eenvoudig worden gekeerd. Egara liet zich in het eerste kwart ver terugzakken en Real kon moeilijk gaten vinden in de zich ingravende land- en stadsgenoten.

In de 12e minuut lukte dat dan toch: David Alegre knalde, na een actie over de achterlijn, de bal het net in met een snelle hoge backhand. Hoogtepunt van het eerste kwart was echter de spectaculaire redding van keeper Cortes nog geen minuut later. Hij kreeg de handen van het gehele stadion op elkaar nadat hij in een katachtige reflex het puntje van zijn stick tegen een keihard backhandschot kreeg.

Het Spaanse temperament was voelbaar in de wedstrijd. Voor beide ploegen bleek het meer regel dan uitzondering om de handen verongelijkt ten hemel te heffen bij de meeste beslissingen van de arbitrage. Het spel golfde op en neer in het tweede kwart, maar beide ploegen waren niet scherp genoeg in de afronding. Real club de Polo’s Xavi Lleonard trakteerde het publiek nog op een schitterende actie over de rechterflank waarbij hij meerdere Club Egara-spelers eruit liet zien als pionnen, maar de strafcorner die hij vervolgens hartstochtelijk eiste werd niet gehonoreerd door de scheidsrechters.

In het derde kwart blonk de verdediging uit bij beide Spaanse ploegen: strafcorners werden gekeerd en tot opgelegde kansen kwam het verder nauwelijks. Cortes verrichte wederom een spectaculaire redding op een sleep van Real Club de Polo’s Matias Rey. In het vierde kwart was Xavier Aguilar van Egara dicht bij de gelijkmaker, maar zijn tip-in belandde in het zijnet.

Niet veel later viel de goal aan de andere kant. Club Real de Polo wist met korte een-tweetjes de verdediging van Club Egara te doorbreken, waarna Xavi Lleonart kon intikken met zijn backhand. Met nog 1 minuut op de klok kreeg Club Egara de kans om nog iets terug te doen met een strafcorner, maar die ging via een verdedigende stick naast. In de counter die volgde, in de slotseconden van de wedstrijd, verduidelijkte Real Club de Polo dat zij de enige ploeg waren met recht op de punten. Alex Casasayas bepaalde de eindstand op 3-0.

12’ David Alegre 1-0
49’ Xavi Lleonart 2-0
60’ Alex Casasayas 3-0

Dinamo Kazan – Harvestehuder THC 1-5 (0-4)

Het Duitse Harvestehuder, dat 2 jaar geleden de EHL-titel veroverde, besliste de wedstrijd tegen Dinamo Kazan al vroeg. De Russische ploeg kwam beter in de wedstrijd, maar kon het Harvestehuder nooit echt moeilijk maken. Dat betekent ook dat, mocht Oranje Zwart vanmiddag winnen van Léopold, dat de Eindhovenaren dan Harvestehuder treffen in de kwartfinale.

De droom van Dinamo om de kwartfinale van de EHL te bereiken werd door de Duitse topploeg Harvestehuder al snel de grond in geboord.  8 minuten had de Duitse ploeg nodig om de eerste goal erin te leggen. Een strafcorner van Michael Körper zette de 0-1 op het scorebord. Dinamo had weinig in te brengen, en Harvestehuder zette het veldoverwicht aan het eind van het eerste kwart om doelpunten. Jan-Philipp Heuer tikte hoog binnen, en slechts een minuut later kreeg David Goodfield de bal in de Russische cirkel. Hij draaide knap weg en schoof liggend met zijn backhand de 0-3 binnen. En het had nog erger kunnen worden voor Dinamo: Michael Körper, de man van de 0-1, kreeg de bal na een lange scoop voor het inschieten nadat hij keeper Marat Gafarov al had omspeeld, maar hij mikte net naast.

In het tweede kwart ging Harvestehuder aanvankelijk sterk door. Körper kon ongehinderd opstomen tot de Russische cirkelrand. ‘Schiess!’, klonk het vanuit het in het geel uitgedoste Harvestehuder-publiek, dat in grote getalen aanwezig was in Amsterdam. En schieten deed de nummer 9 zeker: keihard knalde hij de bal op de plank achter de Russische keeper. Daarna zakte Harvestehuder echter wat terug, en kreeg Dinamo een paar kansen. Alexander Korolev gleed een voorzet maar net naast en Denis Shchipachev sleepte een strafcorner maar net naast de Duitse goal. ‘Nicht so schlafen!’, klonk het uit het Duitse publiek.

Na rust was het Harvestehuder met de eerste grote kans, maar keeper Gafarov keerde de Duitse sleeppush vakkundig. Een Russische corner later in het derde kwart vloog wederom naast. Maar Dinamo kon er na rust wel meer en meer uitkomen. De Russen beloonden zichzelf in de 44e minuut met een goal: Nikolay Yankun tikte binnen. Dat leek de Duitsers wakker te doen schrikken. Net voor het einde van het 3e kwart versierden zij nog een strafcorner maar doelman Gafarov hield zijn goal overtuigend schoon: hij retourneerde de bal vrijwel even hard als de inzet van Körper was geweest.

Harvestehuder liet bij de start van het vierde kwart zijn klasse zien: Tim Linsmeier stuurde met een bekeken balletje de Russische verdediging het bos in. Diezelfde Linsmeier moest er nog geen 3 minuten later met geel af, nadat even daarvoor Dinamo’s Pavel Gobulev ook al geel kreeg van de scheidsrechter. Met nog een paar minuten op de klok kreeg Dinamo nog een strafcorner, maar de Duitse goalie Tobias Walter verrichte een prachtige redding, door de bal net over de goal te tikken.

8’ Michael Körper (sc) 0-1
14’ Jan Philipp Heuer 0-2
15’ David Goodfield 0-3
17’ Michael Körper 0-4
44’ Nikolay Yankun 1-4
47’ Tim Linsmeier 1-5