Rot-Weiss Köln schakelt Amsterdam na shootout-thriller uit

Amsterdam is in de kwartfinales van de EHL uitgeschakeld door Rot-Weiss Köln. De Duitse ploeg schakelde eerder al Kampong uit en plaatst zich voor de halve finale tegen het Spaanse Real Club de Polo. Amsterdam zag Rot-Weiss de sudden death van de shoot-outs winnen, nadat de ploeg knap was teruggekomen van een 2-0 achterstand. Kansen om het daarna af te maken, misten de Amsterdammers.

Het enige wat de zinderende KO8-dag in Eindhoven nog niet had gezien, na zoveel shoot-outs, waren de sudden death van de shoot-outs. Precies dat gebeurde in de laatste wedstrijd van de zonnige dag, waar de toeschouwers uiteindelijk op een schitterende voorstelling werden getrakteerd, na een taai begin. Toen Duits international Christopher Rühr de 2-0 had gescoord in het vierde kwart, leek Amsterdam dood en begraven, maar de laatste overgebleven Nederlandse ploeg toonde een enorme veerkracht via heerlijke goals van internationals Micro Pruyser en Valentin Verga. Pruyser had in de sudden death ook de winnende op zijn stick, maar zijn backhand werd knap gered door de Duitse keeper Victor Aly.

Eerste kwart

Voordat de wedstrijd begon was Amsterdam al beducht voor de Duitsers van Rot-Weiss, die Kampong al hadden uitgeschakeld. Vlak voor de yell sprak Mirco Pruyser in de huddle zijn ploeggenoten toe. ‘We moeten zorgen dat het na het eerste kwart nog steeds een wedstrijd is’, klonk het. Duidelijke taal.

Even leken de heldere woorden van de aanvaller niet te zijn aangekomen. Het leek bijna mis te gaan. Justin Reid-Ross leverde zijn eerste drie balcontacten direct in en Valentin Verga tastte mis met zijn aannames. Maar na tien minuten kwamen de hoofdstedelingen onder de druk uit. Met wat geluk had het na vijftien minuten zelfs 2-0 kunnen staan na een backhand van Pruyser en een kans voor Nicki Leijs.

‘Houd de as dicht. Laat de links- en rechtsachter maar opbouwen. Geen ballen naar Mats Grambusch’, klonk coach Jan Jorn van ’t Land in de korte pauze.

Mirco Pruyser zette de comeback in met de 2-1. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Rühr en Verga

Rot-Weiss bleef de hoge druk hanteren, waar Amsterdam maar moeilijk onder uit kon hockeyen. Tot echte kansen kwam het niet. De twee ploegen hadden flink werk gestoken in het analyseren van elkaar. Het duel werd vooral op het middenveld uitgevochten. De duels tussen Christopher Rühr en Verga waren schitterend. Vol van temperament. Het tweetal gunde elkaar geen centimeter. 

Na drie minuten in de tweede helft moest keeper Philip van Leeuwen eindelijk in actie komen voor zijn ploeg. De goalie kreeg de voorkeur boven Jan de Wijkerslooth. Van Leeuwen pakte de eerste strafcorner van de wedstrijd knap. Op de sleep van Tom Grambusch en de rebound van Jonas Gomoll had de keeper een antwoord. Toch moest het later buigen voor een goed ingestudeerde strafcorner van Rot-Weiss. Via Grambusch, naar Rühr, tikte Johannes Grosse van dichtbij binnen: 0-1. Het was een kopie van de Duitse strafcornervariant die op het WK in India werd gescoord.

Er was hoop toen Pruyser na een sterke actie de eerste strafcorner voor de Amsterdammers uit het vuur sleepte. Specialist Reid-Ross mikte op de binnenkant van de lat, maar zijn inzet verdween opmerkelijk genoeg niet over de doellijn.

Geduld houden

‘Geduld houden, geduld houden’, klonk het vanuit Verga in de bespreking. Het vertrouwen bleef bij Amsterdam. Maar dat vertrouwen kreeg na twee minuten in het vierde kwart een enorme deuk te verwerken. Rühr slalomde door de defensie en vond de verre kruising na een fijne combinatie: 0-2. Het leek de knock-out voor Amsterdam, maar de koppies bleven omhoog staan en de borst bleef vooruit. Negen minuten voor tijd beloonde de ploeg zichzelf via Pruyser, die de ploeg bij de hand nam. Zijn backhand vloog snoeihard binnen: 1-2.

Valentin Verga bewees even later weer zijn waarde. Zes minuten voor tijd flatste hij de gelijkmaker in de touwen. Feest in het Amsterdam-kamp, dat zich knap terug wist te vechten na een 0-2 achterstand. Rik van Kan liet bijna zien wat Duits winnen is, toen hij in de diepte weggestuurd werd en alleen op de keeper af ging, na weer een goede pass van Pruyser. Van Kan bleek echter niet koelbloedig genoeg. De counter had de uitschakeling van de Duitsers kunnen betekenen, net als de shoot-out van Pruyser dat later kon zijn.

Rot-Weiss Köln viert het bereiken van de KO4, na de sudden death van de shoot-outs. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Shoot-outs

De vierde kwartfinale van de EHL moest net als alle andere KO8-wedstrijden beslist worden met shoot-outs. Verga bleef opnieuw geduldig, Bakker deed dat niet. Tom Hiebendaal mikte raak, net als Teun Rohof. Marco Miltkau maakte de misser van Bakker weer goed, toen hij op de lat mikte. Pruyer bewees eveneens zijn waarde. Vijf shoot-outs waren genomen, beide ploegen maakten er vier.

Sudden death.

Aanvoerder Grambusch mist na uitstekend keeperswerk van Van Leeuwen, maar ook Pruyser hield zijn hoofd niet koel, toen hij het kon beslissen. Johannes Grosse werd te hard aangepakt door Van Leeuwen, waardoor Rühr de strafbal binnen mocht pushen. Verga kwam heel goed weg toen zijn eerste inzet werd gekeerd en hij op goed geluk met een hoge backhand knap raak sloeg. Rühr deed dat kunstje direct daarna over. De druk op Hiebendaal was groot. Hij miste. Zijn turn zeilde langs het Duitse doel.

Ook voor Amsterdam is de EHL nu ten einde. Oranje-Rood en Kampong werden al eerder uitgeschakeld. De ploeg zal even rouwen, maar de knop moet snel om. Woensdag vertrekken Amsterdamse internationals naar Duitsland, waar het Nederlands elftal vrijdag een Pro League-wedstrijd speelt. Zondag staat een bezoek aan koploper Bloemendaal op het programma, om nog in de strijd voor de play-offs te blijven.

Het is iets dat aanvoerder Billy Bakker na de wedstrijd ook onderstreepte na de thriller. De aanvoerder prees zijn ploeg, die zó dichtbij de halve finale was van de EHL. De comeback van 2-0 naar 2-2 was knap en die mentaliteit moeten de Amsterdammers ook meenemen naar de competitie. Dat was de terechte conclusie van de international. De Amsterdammers zullen nog weleens terugdenken aan de gemiste kansen, maar weten na zaterdag zeker dat er genoeg strijdlust in de ploeg is om de play-offs te halen.

Bekijk hier de updates terug:


8 Reacties

 1. joostvanmeel

  Na verlies NL team tegen Duitsland verliezen nu ook onze clubteams allen van Duitse teams. Met veel minder spelers heeft Duitsland ons land behoorlijk op achterstand gezet.

  1. jonathan

   Alle NL teams uitgeschakeld voor de finale. Voor eerst in de historie van de EHL.

 2. robvisser

  Over de hele wedstrijd gezien moet je zeggen dat het verdiend is. Amsterdam liep teveel achter de feiten aan. Keeper van Leeuwen maakte geen sterke indruk bij de shootouts en maakte onnodig misbaar.

  1. coachdevries

   Misbaar ten top! Zonde.. waar Amsterdam al niet voorop loopt in z'n imago qua sportiviteit. Slecht uithangbord!!

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  In het pre-Olympisch jaar staat Nederland op achterstand, in de Pro League en het club hockey.

 4. bob-krulvis

  Nieuwe keepert voor Adam volgend jaar

 5. kasparstevens

  Kinderlijke fouten bij de shoot-outs. Daar kan je toch gewoon op trainen ...

 6. bcuckow

  Van Leeuwen is wel een van de keepers dat ik zou willen, van wat in de EHL NL clubs rondloopt. Helaas wel wat persoonelijke fouten gemaakt. Net als. bakker en Pruyser bij het nemen van hun eigen shoot outs. Ik zou ook voor die twee kiezen voor hun waarde in top wedstrijden.


Wat vind jij? Praat mee...