Amsterdam vernedert Schotse EHL-debutant met twaalfklapper

Amsterdam heeft zich voor de kwartfinales van de EHL geplaatst. Tegen het op de EHL debuterende Grove Menzieshill won het met kinderlijk gemak. De hoofdstedelingen lieten niks over van de Schotten:12-1.

Meteen werd duidelijk dat de wedstrijd tegen de Schotten meer leek op een oefenpotje dan op de achtste finales van de EHL. De Amsterdammers overklasten de Schotten op ieder vlak. Er was zelfs ruimte voor probeersels, maar dat ging bij Billy Bakker bijna mis. De eerste keer dat de Schotten de Amsterdamse cirkel betraden, versierde de ploeg direct een strafcorner. Een hele onhandige wel te verstaan. De aanvoerder onderschepte de bal en besloot vlak voor zijn doelman uit te verdedigen met zijn backhand, maar die raakte Bakker niet goed. Bolle kant. De strafcorner was ook meteen de enige kans van Grove Menzieshill en de enige redding van Jan de Wijkerslooth in de eerste helft. 

Billy Bakker praat tegen zijn ploeg. Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

Hattrick Reid Ross

Justin Reid-Ross tekende na vijfentwintig minuten al voor een hattrick, na twee rake strafcorners en zowaar een veldgoal. Mirco Pruyser trok zijn trukendoos open met een prachtige turn. De Schotse goalie Steven Mcilravey deed zijn best, maar op de inzet van de spits had hij geen antwoord. Even later wel, toen Pruyser eenvoudig de defensie passeerde en poogde in de linker kruising te pushen. Zo ging Amsterdam met een 5-0 voorsprong rusten.

Al na het tweede doelpunt werd er niet meer gejuicht door Amsterdam. Maar toch moest er elke keer veertig seconden geluisterd worden naar Danny de Munk met ‘Mijn Stad’. ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, klonkt het, toen Grove Menzieshill voor de zoveelste keer uit mocht nemen. 

Met de tweede cirkelpenetratie wist de debutant wel raad. Een aanval over de linkerkant werd fout ingeschat door Wiegert Schut. Achter hem stond goudhaantje Jamie Golden, die de bal moeiteloos binnen kon werken en zijn naam eer aan deed. De 5-1 zorgde voor lawaai op de tribunes. De Schotse supporters zorgden voor wat sfeer in dit oefenduel. Met ontblote bovenlichamen zongen zij voor hun ploeg.

Rik van Kan, Jan-Willem Buissant en Valentin Verga vieren een doelpunt. Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

Doelpunt Hiebendaal 

Lang kon de ploeg niet genieten van die eretreffer. Pruyser slalomde opnieuw voorbij de Schotten en haalde snoeihard uit met zijn forehand. En weer klonk het ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, toen ook Valentin Verga een doelpunt maakte. Een klein sprongetje was er toen ook Tom Hiebendaal zijn doelpunt maakte. Zijn eerste goal in Amsterdamse dienst, na een lange blessure.

Het negende doelpunt viel vlak voor het einde van het derde kwart. Boris Burkhardt mocht het al een aantal keer proberen, maar zijn derde strafcorner was dan toch raak: 9-1. Met nog vijftien minuten op de klok kon ook de tiende treffer niet uitblijven. Die eer was aan Burkhardt. Die dankzij Hiebendaal wel heel vrij stond. Nog twee keer klonk het liedje van Danny de Munk, toen ook Pruyser zijn derde van de avond binnen schoot en Rik van Kan voor zijn eerste tekende. 

Na een jaar afwezigheid is deze 12-1 de terugkeer van Amsterdam op het hoogste Europese clubpodium. De Nederlandse ploeg had op papier een veel minder lastige tegenstander dan de opponenten van Oranje-Rood (Uhlenhorst Mülheim) en Kampong (Rot-Weiss Köln). Er gaat maar maximaal een Nederlandse ploeg door naar de halve finales. Amsterdam treft namelijk in de KO8 de winnaar van het duel van vanavond tussen Kampong en Rot-Weiss Köln. Oranje-Rood werd gisteren uitgeschakeld door het Duitse Uhlenhorst Mülheim.

De supporters van Grove Menzieshill. Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

Kijk hier de updates terug:

 

 


Wat vind jij? Praat mee...