Uhlenhorst en Herzbruch geven Oranje-Rood en de EHL in Eindhoven uppercut

De Duitse landskampioen Uhlenhorst Mülheim heeft de EHL in Eindhoven een uppercut van jewelste gegeven, door thuisploeg Oranje-Rood te verslaan met 2-3. Het waren de fenomenale versnellingen van de Duitse international Timm Herzbruch die de Eindhovense harten braken.

De schitterende aanname van Bob de Voogd, afgerond met een heerlijke backhand, voor de 2-2. De ongelofelijke acceleraties van de Duitse international Timm Herzbruch, die voor de 1-2 en de 2-3 zorgden: de KO16-wedstrijd in Eindhoven tussen Oranje-Rood en Uhlenhorst Mülheim begon matig, maar eindigde met een paar schitterende momenten. Uiteindelijk waren het de acties van Herzbruch die een broos Oranje-Rood te machtig waren en de EHL beroofde van de publiekslieveling.

Oranje-Rood slecht uit de startblokken

De beginfase was al meteen voor de Duitse kampioen. Al bij de eerste Duitse aanval wapperde Oranje-Rood opzichtig met de witte vlag. Op een Duitse backhand werd weinig druk gezet, waarna de redding van Pirmin Blaak voor de stick van Jan Schiffer viel, die zonder enige druk de 0-1 kon scoren.

Daarna keek de Eindhovense defensie elkaar in de ogen, met de handen in de zij, maar vond zij nog geen oplossing. Al in de zevende minuut was het coach Roger van Gent die keihard begon te schreeuwen. Zijn team moest worden aangeslingerd op het eigen complex, waar na een moeizame campagne in de competitie met vier nederlagen na de winterstop de Europese titelstrijd een welkome afleiding moest zijn.

Het was Mink van der Weerden, de aanvoerder van Oranje-Rood, die in het tweede kwart zijn team bij de hand nam. Eerst door verbaal zijn team aan te sturen met veel coachen en zich schor te schreeuwen. Maar het bleef niet bij woorden voor het krachtmens uit Someren. Hij kwam ook tot daden.

Van der Weerden maakte knap de 1-1

Van der Weerden kantelde in het tweede kwart eigenhandig de wedstrijd. Eerst redde hij knap met zijn backhand een Duitse inzet voor de 0-2 van de doellijn, die hij daarna ook met zijn backhand wegkegelde. Aan de andere kant sleepte hij de strafcorner er niet in, maar een tweede kans ging er via een Duitse stick wel in: 1-1. Daarna was Oranje-Rood de betere ploeg, maar onder andere de Argentijn Lucas Martinez kon de 2-1 niet maken. Daardoor bleef Uhlenhorst Mülheim comfortabel in de wedstrijd. En nam het een voorsprong, na een magische versnelling van international Herzbruch.

Het leek in de 35ste minuut in eerste instantie op onschuldig balverlies van Oranje-Rood, maar toen de Duitse international Timm Herzbruch de bal ontving op eigen helft, gebeurde er iets wonderlijks. Hij zette ongemerkt een turbo aan, die zowel Mink van der Weerden als Mark Rijkers te machtig was. Hij liep daarna met grote stappen op het doel van Pirmin Blaak af.

Daar gaf Herzbruch zijn teamgenoot Niklas Bosserhoff een grote kans, die hij tegen Blaak pushte. Daarna viel de bal weer voor de stick van Herzbruch, die zijn meesterlijk opgezette counter dan toch zelf mocht afronden: 1-2. Die Duitse voorsprong was niet per se terecht. Oranje-Rood leek op dat moment juist sterker, na een zwak begin van de wedstrijd. Maar net als de 0-1 was het een tegenvaller waar Oranje-Rood maar mee om moest gaan. De thuisploeg zette weer aan, toonde veerkracht en kwam op gelijke hoogte dankzij een briljante actie van international Bob de Voogd.

Hij nam knap met zijn backhand een harde stuiterbal aan in de cirkel, draaide naar zijn backhand en haalde heerlijk uit voor de 2-2. Een actie die zo briljant was dat je hem alleen in slow motion zou kunnen doorgronden. Zoals eerder leek de gelijkmaker Oranje-Rood wat lucht en zelfvertrouwen te geven om op voorsprong te komen, maar het waren toch weer de Duitse turbobenen van Herzbruch die weer Rijkers en nu ook Joep de Mol te vlug af waren, waardoor de Duitse international hard en laag uit kon halen langs Blaak. Dat was het sluitstuk van een fysieke confrontatie, waarin beide teams elkaar goed hadden bestudeerd en elkaar daardoor lang in een houtgreep hielden.

In de laatste minuut mocht Oranje-Rood nog een strafcorner nemen, maar de rebound werd op de lijn gered. De doffe knal van Herzbruch betekende daarom de uitschakeling door de achterdeur van de thuisploeg, die de EHL organiseert en als zure appel nu vrijdag in de ‘ranking match’ – de verliezersronde – tegen het Russische Dinamo Kazan moet spelen.  Een diepe teleurstelling voor het Eindhovense team, dat het ook zo moeilijk heeft in de Hoofdklasse. Maar de EHL op Oranje-Rood zal het vanaf de KO8 zonder Oranje-Rood moeten doen. En dat doet pijn in de Eindhovense harten.

Lees hieronder de live-updates terug

Met de EHL en de EHCC is er de komende dagen volop tophockey te zien in Eindhoven en Amsterdam. De eerste dag draait natuurlijk om het laatste duel van de dag: Oranje-Rood tegen Uhlenhorst Mülheim. De thuisploeg moet winnen van de Duitsers, om de kwartfinales van aanstaande zaterdag te bereiken. Volg de wedstrijd via ons liveblog. 

 

 


6 Reacties

 1. MIck

  5 dagen feest op Oranje Rood, oh wacht.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Oeps... denk niet dat Roger van Gendt nog lang aan gaat blijven

  1. pacoh

   Je kan niet ieder jaar wisselen van coach

 3. jappiekrekel

  Mink wel iemand die nog t verschil maakt bij zijn Club. Das knap van hem, maar geeft ook aan waar het structureel mis is bij OR

 4. francakh

  Is deze loting random? Het is toch raar dat Nederland en Duitsland als 2 sterkste club landen van Europa al zo snel tegen elkaar moeten? Is er geen seeding systeem voor deze competitie? Serieuze vraag, heb geen idee?

 5. just

  @fh Alle kampioenen van de eerste acht landen zaten in de ene pot en de overige clubs in de andere pot. Voor de rest is het gewoon random geloot.


Wat vind jij? Praat mee...