Den Bosch wint thriller van Amsterdam na shoot-outs

Met nog 1 minuut 14 op de klok was Den Bosch op sterven na dood. Maar na een doelpunt van Frédérique Matla (1-1) en de daaropvolgende zenuwslopende shoot-out-serie, ging de winst in de halve finale van de EHL alsnog naar de ploeg van Raoul Ehren. Tegenstander in de finale maandag is Club de Campo. Voor Amsterdam rest zondag de strijd om het brons tegen Der Club an der Alster.

Alsof het een 100-meter sprint was, staken de speelsters van Den Bosch juichend het veld over om samen met keepster Josine Koning het feest te vieren. Met een redding op de shoot-out van Lauren Stam was zij het geweest die de winst veiligstelde, na een wedstrijd waarin het niet veel had gescheeld of Den Bosch was uitgeschakeld geweest. Een doelpunt van Matla vlak voor tijd bleek de reddingsboei, na de prachtige 1-0 van Marijn Veen vlak na rust.

Eindelijk stond er zaterdagmiddag weer wat op het spel voor Amsterdam en Den Bosch, de twee teams die in de Hoofdklasse zo weinig tegenstand krijgen en die smachten naar de play-offs. Nu speelden ze eindelijk weer een alles-of-niets-wedstrijd.

Interessant was vooral de vraag hoe Den Bosch zich deze keer zou wapenen tegen Amsterdam, de ploeg die de laatste jaren een formule heeft gevonden om Den Bosch te bestrijden, door de ruimtes klein te houden en aanvallers Lidewij Welten en Frédérique Matla geen centimeter ruimte te geven.  Sinds september 2018 was het de Bosschenaren niet meer gelukt te winnen van Amsterdam. Vijf nederlagen en twee gelijke spelen stonden er sindsdien op de balans, een zeldzaam negatieve reeks voor de ploeg van coach Raoul Ehren.

Sanders_BS

Pien Sanders juicht nadat ze haar shoot-out heeft gescoord. Foto: Bart Scheulderman

Strafbal voor Den Bosch

De wedstrijd was zeven minuten bezig toen zich de eerste grote kans van de wedstrijd voordeed. Den Bosch – nog altijd zonder de geblesseerde Margot van Geffen – begon sterker en was in balbezit via Pleun van der Plas, die de bal op de voeten legde van Amsterdam-verdediger Hester van der Veld. De arbitrage floot voor een strafcorner, de eerste van deze klassieker tussen de twee sterkste clubs uit het vrouwenhockey.

Na de flats van Sanne Koolen vanaf kop cirkel ontstond er een scrimmage. Via Maartje Krekelaar ging de bal naar Lidewij Welten, die op doel schoot. Vlak voor de lijn kwam de bal op het lichaam van Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen, die daarmee een doelpunt voorkwam. Terecht werd er een strafbal gegeven. Van den Assem meldde zich op de stip en had de 1-0 op haar stick. Maar het was keepster Anne Veenendaal die met haar stick redding bracht op de lage push van Van den Assem, die niet ver genoeg in de hoek was geplaatst.

Ireen van den Assem mist in het eerste kwart een strafbal. Foto: Bart Scheulderman

Sterkere fase voor Amsterdam

Ook het begin van het tweede kwart was voor Den Bosch, dat twee strafcorners versierde. Halverwege Q2 kantelde het momentum naar Amsterdam, dat vier kansen creëerde. Na een uitgelopen strafcorner van Eva de Goede haalde Maria Verschoor steenhard uit met haar backhand, een schot dat naast vloog.

Even later was het Marijn Veen die tweemaal op doel mocht vuren: de ene keer raakte ze de klomp van Den Bosch-keepster Josine Koning, de andere keer schoot ze via een stick over. Omdat Amsterdam ook hun derde strafcorner miste, was na dertig minuten hockeyen de ruststand 0-0, terwijl dat ook best 1-1 of 2-2 had kunnen zijn.

Goal van Marijn Veen

Het begin van het derde kwart was Amsterdam opnieuw sterker. Het eerste grote gevaar kwam via Lauren Stam, die de bal de cirkel in flatste. Aanvaller Sosha Benninga draaide weg bij Van den Assem en passte naar de vrijstaande Veen. Haar derde kans om Amsterdam op voorsprong te zetten, benutte de international van Oranje wél. Met een prachtig liftballetje zette ze Koning buitenspel: 1-0 voor Amsterdam. Veen vierde de goal met een sprong in de lucht.

De fase daarna in het derde kwart was het meeste balbezit voor Den Bosch, dat zich vastliep op de verdediging van Amsterdam. Aan het begin van het vierde kwart haalde Frédérique Matla een strafcorner. Daar kwam een schietkans uit voort voor Pien Sanders. Met een prachtige duik gooide Stam zich voor de bal, een fraaie actie waardoor het 1-0 bleef.

Met een sprong in de lucht viert Marijn Veen haar 1-0, een prachtig liftje langs keepster Josine Koning. Foto: Bart Scheulderman

De 1-1 van Matla met 1 minuut 14 op de klok

Toen Den Bosch even later veronderstelde dat de bal op een voet van Plönissen kwam, verloren ze ook de videoscheidsrechter nog, omdat het de stick van Plönissen was waarmee ze de bal raakte. Ondertussen tikte de tijd door. Den Bosch bivakkeerde op de rand van uitschakeling.

Een minuut of zes voor tijd had Amsterdam de wedstrijd kunnen beslissen, toen het vlak achter elkaar twee strafcorners kreeg, die er allebei niet in gingen. Den Bosch bleef in leven. Frédérique Matla schoot op de paal terwijl Den Bosch juichte en dacht dat de bal de plank had geraakt. De laatste minuten waren bloedstollend. Met nog 1 minuut 14 op de klok viel de bal voor de stick van Matla, die de voorzet vanaf links van Rosa Fernig raakte. Toen haar tip het doel invloog, brak er een volksfeest uit bij de Bosschenaren, die de 1-1 vierden als een overwinning.

De speelsters van Den Bosch bespringen Frédérique Matla nadat ze met één minuut 14 te gaan de 1-1 heeft gemaakt. Foto: Bart Scheulderman

Shootout-serie

De shootout-serie was vervolgens zenuwslopend. Na direct een misser van Eva de Goede (strafbal) scoorden Den Bosch en Amsterdam hun shoot-out vervolgens om en om, tot een score van 3-4 in het voordeel van Den Bosch. Toen Lauren Stam haar shoot-out miste, was de wedstrijd beslist. Sprintend staken de speelsters van Den Bosch het veld over om samen met Josine Koning het feest te vieren. Het treurende Amsterdam kon niet anders dan concluderen dat de wedstrijd net iets te lang had geduurd.

Den Bosch viert één van hun rake shoot-outs. Foto: Bart Scheulderman

Amsterdam-Den Bosch 1-1 (0-0)

’34 Marijn Veen 1-0
’59 Frédérique Matla 1-1

Shoot-outs 3-4

Eva De Goede (strafbal): mis 0-0
Pien Sanders raak: 0-1
Felice Albers raak: 1-1
Frédérique Matla raak: 1-2
Marijn Veen raak: 2-2
Lidewij Welten raak: 2-3
Ilse Kappelle raak: 3-3
Sanne Koolen raak: 3-4
Lauren Stam mis: 3-4

 


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de halve finale van de EHL FINAL4 voor dames tussen Amsterdam en Den Bosch.


22 Reacties

 1. ab

  Mooi doelpunt, leuk voor Veen!👏

  1. ab

   Ja volgens mij heb je gelijk Suus, denk ook dat het Benninga was (nummer 10) die assist gaf

 2. ab

  Zooooo die zat er ook wel lekker in!

 3. Hockey4life

  Klasse weer van Koning 👌

 4. lynnBosman

  Leuke spannende wedstrijd. Ik vond Veen aan Amsterdamse zijde de beste, Welten aan Bossche zijde. Ik vond Matla niet best, maar ze is zo'n speler die dan toch het verschil kan maken. Verdediging stond bij beide goed, strafcorners goed verdedigd, strafballen goed gekeerd. Deze twee gaan om het kampioenschap strijden.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Den Bosch terecht gewonnen

  1. Nvanas012

   Niet mee eens, Amsterdam veruit de meeste veldkansen, de Goede had de strafbal moeten maken en Veenendaal keepte niet goed met dr shoot outs. Maar knap van Den Bosch om in de laatste minuut nog te scoren. Nu de titel pakken!

 6. RobV

  @lynnBosman. Eens. Hopelijk gaat Marijn Veen zo verder, dan is ze ook weer een serieuze kandidaat voor Tokyo. Close wedstrijd, maar ik denk wel dat Den Bosch uiteindelijk terecht won. Eva de Goede kon niet echt haar stempel drukken op de wedstrijd. Matla speelde vaak wat ver van de goal, maar wel weer een prachtige treffer van haar.

 7. Freekie

  Ben bijna verbaasd

 8. misha-van-oostveen

  Het was spannend maar wel pover. DB vooral lopen, lopen en nog eens lopen. Adam speelde wel erg op de omschakeling maar was eigenlijk beter en had meer kansen. Mooi afscheid voor zeuren. Maandag wordt een walk-over en zegt alles over het internationale niveau (of het gebrek eraan). Wordt 1-richtingsverkeer.

 9. Freekie

  Veenendaal haar niveau lijkt toch wéér matig

 10. blauw

  Den Bosch gaat met veel beter gevoel de shoot-out serie in, scoort het meest en dus terechte winnaar. En EHL kampioen. Of zeg ik nu iets raars...?

 11. lynnBosman

  @Nvanas012 vd Assem had de strafbal in het eerste kwart moeten maken, de Bossche speelsters namen hun SO beter dan de Amsterdamse speelsters en zo heel veel meer kansen heeft Amsterdam niet gehad. Kortom twee teams die aan elkaar gewaagd zijn met beide geweldige speelsters om naar te kijken. @RobV: absoluut, Veen is een geweldige speelster om naar te kijken. Intelligent, heeft weinig ruimte nodig en zeer technisch. Van Albers kan ik ook echt genieten.

 12. misha-van-oostveen

  Talenten van Adam meer groei doorgemaakt tov de Bossche talenten uit dezelfde generatie

  1. hockeyliefhebber12

   Eens! Albers, de Baat, de Haan en Benninga speelden erg goed!

  2. Freekie

   Ja goede ontwikkeling. Hoewel jongen speelsters, en zij dus, grillig zijn. Ben benieuwd hoeveel daarvan over 5jaar bij DB spelen

 13. misha-van-oostveen

  Die komt van Wageningen en is niet opgeleid door DB. De Bosche talenten zijn Omrani, de Wit en Fernig en waren in de jeugd minimaal even ver in hun ontwikkeling.

 14. pietersmits

  Bij Den Bosch moeten jonkies erg vaak op posities spelen die ze niet zo ligt. Bij Amsterdam doen ze dat vooralsnog beter omdat ze meer de ruimte krijgen om in hun kracht te spelen. Als ze later (na de OS?) bij Den Bosch meer ruimte krijgen zullen ze die ontwikkeling nog wel inhalen. Uiteindelijk hebben ze bij Den Bosch toch steeds weer een nieuwe generatie klaarstaan. Helaas wel steeds weer hol- en vechthockey. Maar ja winnaars hebben altijd gelijk.

  1. Balophetdak

   Redelijk knap dat je met hol en vechthockey 59 doelpunten voor hebt en 1 tegen. Zit iets meer achter dan jouw “sterke” analyse.

 15. Louise12

  AHBC was toch wel de betere ploeg en speelde zeker beter hockey. Veel meer grote kansen en mooie combinaties. DB komt toch eigenlijk niet verder dan een beetje duwen en trekken en dan de bal hard de circel in pompen, Welten toch heel matig en Matla ook, Keetels wel sterk en bij Adam was Veen heerlijk maar ook Freeke Moes, Albers af en toe goed. DB matig dus maar ja wel gewonnen, dus gefeliciteerd.

 16. MIck

  Amsterdam was 3 kwarten de beste ploeg , uiteindelijk wint DB op shoot outs waarin Koning een veel betere indruk achterlaat dan Veenendaal. Eva de Goede by far de beste speelster op het veld


Wat vind jij? Praat mee...