Gestopte strafbal Visser in shoot-outs brengt Bloemendaal naar finale

Bloemendaal heeft zich na een zwaar gevecht met Royál Leopold geplaatst voor de finale van de EHL. Shoot-outs brachten na een 1-1 gelijkspel de beslissing, met daarin een heldenrol voor Maurits Visser. Maandag wacht in de finale Atlètic Terrassa.

Toen Visser in de sudden-death van de shootout-serie een strafbal van Plenneveaux stopte, gegeven na een lichte overtreding van Visser op Nicolas Poncelet, veranderde hij van de schlemiel in de held. Er was geen teamgenoot van de keeper die hem niet besprong, na zijn cruciale redding in de wedstrijd waarin Royal Léopold door een fout van Wouter Jolie op voorsprong was gekomen. In het vierde kwart herstelde Jolie zijn fout met een doelpunt (1-1).

De spelers van Bloemendaal bespringen Maurits Visser na zijn beslissende redding in de shoot-out-serie. Foto: Bart Scheulderman

Bloemendaal had het zwaar tegen Royal Léopold

Wie dacht dat favoriet Bloemendaal zich eenvoudig zou kwalificeren voor de finale, kreeg al snel in de gaten dat Royal Léopold een sterke tegenstander was. Eén uitgelopen strafcorner van Tim Swaen was het spaarzame hoogtepunt van het eerste kwart, waarin de ploegen weinig voor elkaar onder deden. Verdedigend hadden de beide teams hun zaakjes op orde. Een backhandschot van Gaspard Baumgarten van Royal Léopold en een voorlangs vliegende tip-in uit de draai van Yannick van der Drift waren de kleine kansjes die het eerste kwart werden gecreëerd.

Aan het begin van het tweede kwart had Royal Léopold via Nicolas Poncelet de 0-1 op de stick. Combinerend sneden de Belgen door het hart van de Bloemendaalse defensie, waarna Poncelet helemaal vrij stond en de grootste kans van de eerste helft kreeg. Het was aan de ingreep van keeper Maurits Visser te danken dat Bloemendaal niet op achterstand kwam. De Mussen kwamen goed weg.

Naarmate de minuten verder tikten in het tweede kwart, werd steeds duidelijker dat Bloemendaal – zonder Roel Bovendeert en Floris Wortelboer – niet zomaar even ging winnen. Het meeste balbezit was in die fase voor de ploeg van Rick Mathijssen, die er niet in slaagde grote kansen af te dwingen.

Ondertussen was Tom Boon, strafcornerspecialist van Royal Léopold en oud-speler van Bloemendaal, vroeg uitgevallen. Vooraf was er een rookgordijn opgetrokken of Boon wel zou kunnen spelen vanwege een hamstringblessure. Na een minuut of vijf ging hij naar de kant en trok hij direct een warme jas aan. Boon keerde niet meer terug binnen de lijnen, een domper voor de regerend landskampioen van België.

Tom Boon, geblesseerd aan zijn hamstring, speelde slechts een paar minuten mee. Foto: Bart Scheulderman

Fout van Jolie leidde de 0-1 in

Na rust was het wachten op het moment dat het vuurwerk eindelijk werd afgestoken. Dat gebeurde binnen drie minuten. Het was de teruggekeerde routinier en Bloemendaal-verdediger Wouter Jolie die op de rand van de eigen cirkel in de fout ging en zich de bal liet afsnoepen door Tom DeGroote. Met een backhandassist bediende de Belg zijn ploeggenoot Gaspard Baumgarten, die zijn stick in de lucht hield en de bal in het doel kreeg (0-1).

Bloemendaal kende vervolgens een moeilijke fase. Toen Glenn Schuurman rond de eigen 23-meterlijn snel een vrije slag nam die aan Royal Léopold was gegeven, kende de scheidsrechter de Belgen een strafcorner toe. De protesten van de schreeuwende spelers van Bloemendaal galmden door het Wagener Stadion. De sleeppush van DeGroote spatte vervolgens uiteen op de handschoen van Maurits Visser.

Royal Léopold juicht nadat het op 0-1 voorsprong is gekomen. Foto: Bart Scheulderman

Jolie herstelde zijn fout en maakte de 1-1

Even brak er daarna een fase aan waarin Bloemendaal zich leek te herpakken. De koploper van de Tulp Hoofdklasse versierde kort achter elkaar twee strafcorners. De ene, een sleeppush van Tim Swaen, werd eruit gelopen. De ander eindigde in een backhandschot van stopper Thierry Brinkman, dat naast ging.

Toch kantelde het momentum weer naar Royal Léopold toe. Omdat een strafcorner van DeGroote opnieuw een prooi voor keeper Visser was, bleef het 0-1. Bloemendaal hield even later het hart vast toen in de cirkel Jolie de bal op zijn voeten leek te krijgen. De videoscheidsrechter durfde zich niet aan een oordeel te wagen, waardoor de Mussen ontsnapten aan de volgende strafcorner.

Vrij snel in het vierde kwart slaagde Bloemendaal erin een strafcorner te halen. Het bleek een sleutelmoment voor de Mussen. In eerste instantie pushte Tim Swaen op keeper Romain Henet. Vervolgens was het Jolie die de rebound verwoestend hard in het zijnet schoot (1-1). De blijdschap was groot bij Jolie, die in de armen viel van Jorrit Croon en zijn fout van voor rust had hersteld.

Wouter Jolie heeft de 1-1 gemaakt en vindt Jorrit Croon om dat mee te vieren. Foto: Bart Scheulderman

Redding Visser cruciaal in shoot-out-serie

Daarna was het Royal Léopold dat twee strafcorners miste. Toen Bloemendaal een strafcorner haalde, steeg er in het lege Wagener Stadion een keihard gejuich op uit de kelen van de Mussen. Met zijn handschoen voorkwam keeper Henet op de sleeppush van Swaen de 2-1. Hoewel er nog zes minuten te spelen waren, bleek het de laatste grote kans. Net als bij de vrouwenwedstrijd Amsterdam-Den Bosch moesten shoot-outs de winnaar uitwijzen.

Daarin was de stand nadat beide teams vijf shoot-outs genomen hadden 4-4, na missers van Tom DeGroote en Glenn Schuurman. Nadat Jorrit Croon in de sudden-death de 5-4 scoorde, moest Nicolas Poncelet scoren. Toen hij miste, staken de spelers van Bloemendaal juichend het hele veld verder. De videoscheidsrechter kende Royal Léopold echter een strafbal toe, door een overtreding van Visser op Poncelet. Toen Visser de push van Plenneveaux tegenhield, had Bloemendaal écht reden om te juichen en was de finaleplaats veiliggesteld.

Bloemendaal-Royal Léopold 1-1 (0-0)

’33 Gaspard Baumgarten 0-1
’48 Wouter Jolie 1-1

Tom DeGroote mis 0-0
Jorrit Croon raak 1-0
Maxime Plenneveaux raak 1-1
Thierry Brinkman raak 2-1
Tanguy Zimmer raak 2-2
Florian Fuchs raak 3-2
Nicolas Poncelet raak 3-3
Glenn Schuurman mis 3-3
Gaspard Baumgarten raak 3-4
Arthur van Doren raak 4-4

Jorrit Croon raak 5-4
Nicolas Poncelet mis 5-4
Maxime Plennevaux strafbal mis


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de halve finale van de EHL FINAL4 voor heren tussen Bloemendaal en Royal Léopold.


16 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  🧡🧡🧡

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Jammer dat Boon al zo vroeg uit valt...

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  The Voice of Hockey, wat een icoon!

  1. hanneke de munnik

   Wellicht leuk als jij ook enthousiast wordt voor de Nederlandse club

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Je bedoelt mijn club?

 4. hanneke de munnik

  Kan de commentator iets zinnigs zeggen zonder elke drie minuten over Tom boone die geblesseerd is te beginnen....

 5. Boearco

  Met de kwaliteit die Bloemendaal heeft, heel matig spel.

  1. Bart Bouwman

   Bovendeert en Wortel worden best wel gemist

 6. MIck

  Een Nederlandse scheidsrechter en een Belgische Videoref het blijft wat dubieus.

  1. mrme

   Was ik niet de enige die er zo over dacht. Natuurlijk zijn ze neutraal maar bij sommige beslissingen schiet het toch even door je hoofd

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Yes!!! Wat een redding van Baas!

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  Het moet as Maandag wel beter inderdaad, maar mooi dat ze door zijn naar de finale!

 9. RamsesVergeetmeniet

  Vreemd van die scheidsrechters uit Nederland en Belgie die elkaar overrulen. Ik voelde trouwens als Nederlander veel meer sympathie voor onze Zuiderburen. Mooier hockey en verrassend geoliede machine. Jammer dat Leopold het niet heeft gehaald.

 10. RobV

  @hanneke de munnik. Ja, raar dat Philip Kooke zo bezig was met Tom Boon. Het hield maar niet op. En passant werd ook Jeroen Delmee door hem nog even op het schild gehesen, of was het een sneer naar Caldas? Hoe dan ook, verdiend dat Bloemendaal won.

 11. jonathan

  Tja, Kooke en hockey. Nog nooit een goed verslag van deze man meegemaakt. Al randverschijnselen komen aan bod, maar een goed en adequaat, minuut van minuut wedstrijdverslag is voor hem te hoog gegrepen. Je kan dan wel een boek schrijven over hockey maar er vol passie over praten is heel iets anders. Ergenis!!

 12. arnoldS

  Zie je die Martijn v Grimbergen ook weer eens... was die geblesseerd of speeltuin tegenwoordig in 2?


Wat vind jij? Praat mee...