Keetels wil ‘vette finale op scherpst van de snede’: ‘Dat zijn de leukste’

De EHL-finale op Tweede Paasdag is voor Marloes Keetels haar laatste Europese wedstrijd voor Den Bosch. De aanvoerster van de Brabantse ploeg kondigde vorige maand aan na het seizoen haar hockeystick definitief op te bergen. ‘Ik heb heel veel zin om die wedstrijd te spelen.’

‘Natuurlijk heb ik er vooraf wel een keer aan gedacht dat dit mijn laatste Europese wedstrijden zijn, maar ik houd mij er niet de hele tijd mee bezig. Ik krijg er ook geen zwaar gevoel bij. Heel eerlijk gezegd heb ik er heel veel zin in. Misschien dat ik maandag denk: dit is wel een speciaal moment.’

Keetels en haar ploeggenoten bereikten zaterdag de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi na een 2-0 zege in de halve finales op Gantoise. De Belgische landskampioen was van een heel ander kaliber dan het Ierse Pegasus dat een dag eerder met 9-0 werd verslagen.

Marloes Keetels in fel gevecht verwikkeld tijdens het EHL-duel tussen Den Bosch en Gantoise in het Wagener Stadion in Amstelveen. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Geen walk-over

‘We wisten van tevoren dat het geen 5-0 zou worden’, zei Keetels over de verwachtingen vooraf. ‘Ze hielden het heel klein en speelden op de counter. Er is eigenlijk niets zo moeilijk dan tegen een ploeg spelen die ons laat hockeyen en vervolgens loert op de counter Dat deden zij heel goed. Ze hielden de as heel goed dicht. We wisten dat het een stugge wedstrijd zou worden en dat het misschien tot het vierde kwart zou duren voordat het winnende doelpunt zou vallen.’

Den Bosch stond als favoriet aan de afslag en leek die rol al na een minuut of vijf te bevestigen met een doelpunt. Maartje Krekelaar scoorde op aangeven van Frédérique Matla, maar bij de voorzet werd de bal met de bolle kant gespeeld zo bleek uit de videoreferral, die de scheidsrechter zelf had aangevraagd. Daarna kreeg Den Bosch kansen via strafcorners en een schot van Margot van Geffen.

Gantoise gaf geen krimp, maar het uitvallen van Stephanie Vanden Borre na rust bleek het kantelpunt in de wedstrijd voor de Belgen. ‘Zij was hun beste speler. Ze bepaalde heel veel in de opbouw en strooide met passjes waardoor we onder druk konden komen te staan.’

Duel nog niet in de knip na 1-0

Vanden Borre verliet na een glijpartij hinkelend het veld van het Wagener Stadion. Nauwelijks had ze plaats genomen op de bank om zich verder te laten verzorgen of Den Bosch kwam op voorsprong via Krekelaar, die een strafcornervariant binnentipte. ‘We dachten niet: de wedstrijd is nu in de knip’, blikte Keetels terug. ‘Er hoeft maar een counter verkeerd te vallen, dan staat het 1-1 en ruiken zij hun kansen weer. Maar, na de 1-0 voelden we wel dat we door konden drukken.’

Marloes Keetels lacht in de spelerstunnel van het Wagener Stadion in Amstelveen voorafgaand aan het EHL-duel van Den Bosch tegen Gantoise

Het was toch nog even oppassen geblazen voor Den Bosch tegen het einde van het derde kwart. Keepster Josine Koning moest redding brengen op de eerste strafcorner van de Belgische ploeg. ‘De corner werd wat gek aangegeven, maar dat hadden we op de video gezien en wisten dat ie daar kon komen. We werden achterin weer even op scherp gezet. Het was voor ons wel een extra impuls.’

Eerlijk gezegd heb ik geen moment aan shoot-outs gedacht. Marloes Keetels over het duel in de halve finales van de EHL tegen Gantoise

Direct na het begin van het vierde kwart trok Den Bosch op naar het doel van Gantoise en dat leidde uiteindelijk tot de bevrijdende 2-0. Matla pushte een strafcorner hard tegen de plank. ‘We hebben goede corners en goede varianten’, zei Keetels die nooit twijfelde aan een goede afloop. ‘Ik had er heel veel vertrouwen in. Eerlijk gezegd heb ik geen moment aan shoot-outs gedacht. Het was een prima wedstrijd, maar we hadden wel iets beter gekund.’

Morgen wordt duidelijk wie Den Bosch treft in de finale, Amsterdam of het Spaanse Junior. Het maakt Keetels niet zo veel uit. ‘Nee, uiteindelijk wil je gewoon een hele vette finale die op het scherpst van de snede wordt gespeeld. Dat zijn de leukste.’