Moes leidt Amsterdam naar EHL-finale ten koste van SCHC

Amsterdam heeft zondagmiddag ten koste van SCHC de finale van de Euro Hockey League bereikt: 2-1. Freeke Moes en Maria Verschoor maakten al voor rust de goals van Amsterdam. Maandag speelt de ploeg van Teun de Nooijer de finale tegen het Duitse Mannheimer. SCHC speelt de troostfinale tegen het Spaanse Junior. 

De tranen stonden in de ogen bij de speelsters van Stichtsche, terwijl Amsterdam feestvierde. Weer lukte het SCHC niet om een topduel te winnen. Weer kon er een streep door een eventuele prijs. Een hoofdprijs. De ploeg van Lucas Judge heeft een paar uur om over de teleurstelling heen te kokken. Maandagochtend wacht om 09.15 uur de troostfinale. Brons is dan het hoogst haalbare.

Minutenlang was het doodstil in het Wagener Stadion. Telde het doelpunt van Maria Verschoor uit de derde strafcorner van Amsterdam? De bal belandde uiteindelijk over een aantal schijven bij de aanvoerder. Zij flatste op goal. Geen onhoudbare bal. Maar SCHC-keeper Alexandra Heerbaart stapte ongelukkig over de bal heen. Maar daar ging het niet om. Het ging om het moment eerder. De cornerstop van Gabrielle Mosch. Want raakte de bal de bolle kant van haar stick?

Nee, zo bleek uit de videobeelden. De bal raakte de handschoen van de verdediger. Haar hand zorgde ervoor dat de bal niet door rolde over de bolle kant. Een gelukje, voor de ploeg van Teun de Nooijer. Waardoor Verschoor kon juichen met haar eerste treffer. 

Freeke Moes en Maria Verschoor vieren feest. Foto: Willem Vernes

Amsterdam startte goed

Het was een verdiende voorsprong voor Amsterdam, direct na het eerste kwartier. De thuisploeg was beter aan de wedstrijd begonnen. Michelle Fillet had al een strafcorner naast gepusht en Floor de Haan een bal te hoog geflatst. Fay van der Elst miste de voorzet van Felice Albers en ook Maria Verschoor was in het eerste kwartier dichtbij.

Na een minuut of tien deed ook SCHC wat terug en werd de ploeg uit Bilthoven voor het eerst gevaarlijk. Mette Winter forceerde zelfs twee strafcorners, maar met Yibbi Jansen binnen de lijnen, besloot SCHC toch voor een verrassing te kiezen. Trijntje Beljaars was twee keer aan de beurt. De push van Beljaars is aardig, maar absoluut niet het niveau van de wereldklasse van Jansen. De hoop op een verrassing, pakte verkeerd uit.

Verkeerde keuzes dus, die Verschoor en Moes in het tweede kwart hard afstraften. Eerst vanuit de corner, maar later met een prachtige goal van de Brabantse spits. Xan de Waard verloor de bal aan Michelle Fillet, die Moes in de diepte wegstuurde. De spits rende over de linkerkant alles en iedereen eruit en knalde vervolgens met haar backhand snoeihard in de verre hoek: 2-0. Een wonderschoon doelpunt. Eentje die je niet vaak ziet in het vrouwenhockey. 

Eerder deze maand stond SCHC in het Wagener Stadion ook met 2-0 achter tegen Amsterdam. Toen kwam de ploeg van Judge nog terug tot 2-2. Dat moet hoop gegeven hebben in de kleedkamer. Wat vertrouwen en houvast, voor alsnog een plek in de finale van de EHL. 

Freeke Moes. Foto: Willem Vernes

Wachten op slotoffensief 

Maar veel gebeurde er niet in kwart nummer drie. Er klonk wat applaus toen Amsterdam-spits Marijn Veen even in het veld verscheen. De international maakte na de winterstop door een voetblessure nog geen minuut voor haar ploeg. Vervelend was een moment later, toen Trijntje Beljaars en Floor de Haan met hun gezichten tegen elkaar aan knalden. Het duo verliet met zichtbaar veel pijn het veld, maar keerde wel nog terug binnen de lijnen.

Het was wachten op de storm van Stichtsche. Een slotoffensief. Dat bleef uit tot een minuut of tien voor tijd. Toen kreeg de ploeg een handvol strafcorners. Beljaars en Jansen legden aan, maar telkens mislukte de inzet. 

Michelle Fillet had er drie minuten voor tijd 3-0 van moeten maken, toen ze alle tijd had om uit te halen alleen tegenover Heerbaart. Maar haar backhand ging snoeihard over. Gelukkig voor haar maakte dat niet meer uit. Jansen maakte 37 tellen voor het einde nog een goal uit een corner (2-1), maar dat was te laat om nog echt wat terug te doen.

Maandag moet Amsterdam het Europese feestje voltooien, tijdens de finale tegen Mannheimer. 

Feest bij Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Amsterdam – SCHC 2-1 (2-0)
18. Maria Verschoor 1-0 (SC) 
25. Freeke Moes 2-0 
60. Yibbi Jansen 2-1 (SC)


2 Reacties

  1. paulvankeep

    Hand aan de stick staat gelijk aan de stick maar de rug van je hand is dan toch gewoon bolle kant?

  2. edwin-den-houter

    Ik vind hem wel interessant Paul


Wat vind jij? Praat mee...