Mussen na rust op roze wolk: via zevenklapper naar halve finales EHL

Bloemendaal heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Euro Hockey League. De titelverdediger rekende donderdag na rust af met het Duitse Harvestehuder. Het werd 7-2 nadat de stand bij rust nog in evenwicht was (1-1). In de volgende ronde, aanstaande zaterdag, staat Bloemendaal tegenover Pinoké of Racing Bruxelles.

Bloemendaal onderstreepte met een effectieve en overtuigende tweede helft maar weer zijn unieke positie in Europa. De ploeg met de meeste EHL-titels, de winnaar van de laatste twee edities bovendien. De ploeg die al dertien duels niet verloren heeft in internationale wedstrijden. Het Real Madrid 2.0 van het clubhockey. Leunend op een prachtig verleden, maar meer dan nadrukkelijk present in het heden.

Maar helemaal vanzelf, dat ging het donderdag ook absoluut niet.

Aan de start van de Nederlands kampioen lag het niet. Die mocht er absoluut zijn. Vijf furieuze eerste minuten leverden niet alleen een corner op, maar ook de eerste treffer van de koude namiddag. Al na 88 seconden was het Thierry Brinkman die met het eerste schot van Bloemendaal meteen voor de openingsgoal tekende. De ploeg van Rick Mathijssen slaagde er echter niet in om dat fijne begin voort te zetten. De eerste corner van Harvestehuder ontstond na een uitglijder van Florian Fuchs, die sinds twee weken weer onderdeel uitmaakt van de selectie van De Mussen.

Het bleek een waarschuwing voor de succesformatie in het oranje. Want corner nummer drie leverde wél resultaat op. Na elf minuten was het de pas zeventienjarige Paul Glander die via de stick van uitloper Glenn Schuurman raak sleepte. Een Duits talent dat we in de gaten moeten houden. De verdediger heeft namelijk ook al twee caps op z’n naam staan.

Schepje erbovenop in de stromende regen

Die tegengoal zorgde ervoor dat Bloemendaal weer opnieuw moest beginnen. En makkelijk was dat niet. Want de nummer drie van Duitsland van vorig jaar bleek een stugge tegenstander. Aanvallend creëerden ze niet te veel, maar verdedigend had de ploeg van Christoph Bechmann – beroemd geworden tijdens zijn vlammende tirade in de kleedkamer, live op tv – de boel aardig op orde. Verder dan twee mislukte corners kwam Bloemendaal, dat wel beter was, niet in het tweede kwart. De eerste werd gekraakt, nummer twee leverde door een stopfout bijna een counter van de Duitsers op.

In de stromende regen moest Bloemendaal er een schepje boven doen. En dat lukte ook. Het scenario was vrijwel gelijk aan de eerste helft. De Noord-Hollanders zochten de aanval, zetten hun Hamburgse tegenstanders vast in het eigen 23-metergebied en sloeg toe. Ditmaal was dat via de corner, die in twee instanties door Tim Swaen werd benut. Voordat Harvestehuder een passend antwoord kon verzinnen was het opnieuw raak. Een fraaie, hele fraaie solo was het van Casper van der Veen. Het grote Bloemendaalse talent dat elk jaar een beetje dichter bij de top komt, stak zo’n dertig meter over en haalde prachtig uit in de verre hoek met zijn backhand: 3-1.

Geen houden meer aan

Daarmee was het verzet van Harvestehuder definitief gebroken. Nog altijd in het derde kwart tekende Thierry Brinkman – wederom met zijn backhand – voor zijn tweede en Bloemendaals vierde van de middag. Er was geen houden meer aan voor de moegestreden Duitsers, die in 2014 de EHL wonnen. Dat er dit jaar geen nieuwe Europese hoofdprijs bij komt in de Hamburgse prijzenkast, werd dertien minuten voor tijd nog maar eens onderstreept door Teun Beins. De verdediger jankte een afgeslagen corner keihard tegen de plank met zijn backhand.

Swaen en Tom Hiebendaal zorgden ervoor dat er uiteindelijk zelfs een zevenklapper op de borden kwam. Dat Michael Körper tussendoor nog de tweede treffer van Harvestehuder maakte, was vooral interessant voor de statistieken. Bij Bloemendaal was de blijdschap er niet minder om. Blijdschap om het bereiken van die halve finales, maar misschien nog wel meer dankzij die voortreffelijke tweede helft.

Bloemendaal – Harvestehuder 7-2 (1-1)
2. Thierry Brinkman 1-0
10. Paul Glander 1-1 (sc)
34. Tim Swaen 2-1 (sc)
37. Casper van der Veen 3-1
42. Thierry Brinkman 4-1
47. Teun Beins  5-1 (sc)
53. Tim Swaen 6-1 (sc)