Oppermachtig Amsterdam door naar beste 16 van Europa

Amsterdam heeft zich zondagmiddag geplaatst voor de knock-outfase van de EHL. De Amsterdammers hadden in Hamburg, vanwege hun uitstekende doelsaldo, genoeg aan een gelijkspel tegen het Franse Saint Germain. Dankzij goals van Sander ’t Hart (2x) en Valentin Verga (2x) wonnen de mannen van Alyson Annan met 4-0.

Na de historische monsterzege van zaterdagmiddag tegen het Poolse SK Pomorzanin Torun (19-2) waren de verwachtingen bij het toegestroomde publiek hooggespannen. Zouden de Nederlanders opnieuw een hockeyshow afgeven? Een show werd het niet, maar wel een heerlijk duel om naar te kijken; vol strijd, en waarbij er maar één team aanspraak maakte op de winst.

Franse muur

Via Sander ’t Hart nam Amsterdam al vroeg in de wedstrijd de leiding. Hij stond aan het eind van een prachtige aanval klaar om de bal langs de Franse doelman te schieten. Waar de torenhoge favoriet zaterdagmiddag doorstoomde, liep in de rest van de eerste helft vrijwel iedere Amsterdamse aanval stuk op een Franse muur. Saint Germain trok zich massaal terug en probeerden te ontregelen waar het kon. Hierdoor had Amsterdam grote moeite om de cirkel binnen te dringen en bleven grote kansen ook uit.

Vlak na rust bracht Valentin Verga Amsterdam op een 2-0 voorsprong. Zijn snoeiharde backhand vanaf de rand van de cirkel suisde langs de Franse doelman in de verre kruising. Een prachtgoal. Tien minuten later mocht de 26-jarige Oranje-international aanleggen voor een strafbal. Bekeken en ogenschijnlijk nonchalant plaatste hij de bal in de linkerbenedenhoek; 3-0.

In het slot

Met de 3-0 een kwartier voor tijd voelde je dat de wedstrijd gespeeld was. Sander ’t Hart tekende in de 55e minuut voor het Amsterdamse slotakkoord van dit duel. Zijn backhand rolde via de schoen van de Franse doelman en de paal over de doellijn; 4-0.

Daarmee komt voor Amsterdam een einde aan een zeer succesvol Europees weekend en is plaatsing voor de knock-outfase een feit. Na jaren van afwezigheid gaf de ploeg van coach Alyson Annan in Hamburg hun visitekaartje af met een glimlach. Want ondanks dat je van het niveau van de tegenstanders van alles kunt zeggen, met 23 goals voor en 2 tegen heb je het gewoon uitstekend gedaan.

Amsterdam doet weer mee om de Europese titel.