Oranje-Rood mag avond feest vieren maar dan is Almere belangrijk

Bob de Voogd kon met een paar minuten op de klok voor open doel de 3-0 maken in de kwartfinale van de EHL tegen Atlètic Terrassa, maar schoot tegen de zijplank. Het was tekenend voor een comfortabele wedstrijd, die na de zwaarbevochten zege in de achtste finale op Amsterdam vooral mentaal een opgave bleek.

Maandag was het Europese hockeyfeestje aan de Charles Roelslaan in Eindhoven wederom uitverkocht. Want de helden van Oranje-Rood speelden net als zaterdag een belangrijke wedstrijd. Wat is er op tweede paasdag dan mooier naar tophockey te kijken dan een bezoek te brengen aan, zeg, een meubelboulevard? Zo dachten 5.500 Eindhovense supporters erover en zij kregen gelijk.

Thuisploeg Oranje-Rood had het publiek alleen iets meer kunnen belonen met een stuk of vijf doelpunten. Vond ook coach Lucas Judge. Zoveel sterker was de Nederlandse landskampioen dan de Spanjaarden. Na het eerste doelpunt van de betrouwbare schutter Mink van der Weerden via de strafcorner in de eerste helft was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

Oranje-Rood coach Lucas Judge. Foto: Frank Uijlenbroek

Debuut voor 5.500 supporters

‘Deze wedstrijd was vooral een mentale uitdaging. Technisch en tactisch niet. Terrassa heeft ook niet echt veel creatieve spelers zoals Amsterdam. Zij wilden vooral profiteren van onze fouten. Wij moesten dus vooral heel degelijk zijn’, zei  Judge na de wedstrijd. Hij moest toegeven dat het voor hem als debuterend hoofdcoach heel spannend was om mee te maken. Hij had nog nooit als coach op de bank gezeten met 5.500 duizend mensen op de tribune. Hij wist dat de opdracht van zijn team makkelijker gezegd was dan gedaan. ‘In de competitie hebben we ook weleens onnodig steekjes laten vallen. Hoe hard je dat ook probeert te voorkomen. Wij waren nu de favoriet. Dan kan het soms een lastig verhaal worden. Dat hebben we ook tegen elkaar gezegd.’

Deze keer liet Oranje-Rood absoluut geen steken vallen. Vanaf de eerste minuut was het heer en meester tegen de hulpeloze Spanjaarden (met Marc Salles, oud-speler van Oranje Zwart), die zelfs bij een 2-0 achterstand geen serieus slotoffensief konden opzetten.

De Oostenrijker Benjamin Stanzl viel op, was sterk aan de bal en maakte de mooiste actie van het tweede kwart. Met een schitterende backhand-aanname stuurde hij zijn Spaanse tegenstander de verkeerde kant op, waarna hij international Bob de Voogd bediende, die nipt miste om de 2-0 te maken. Even later was het in het derde kwart wel raak, toen De Voogd een harde backhand schitterend in het zijnet schoot.

Mink van der Weerden wordt omhelsd door Benjamin Stanzl. Foto: Frank Uijlenbroek

Nog drie wedstrijden in de competitie om zich te plaatsen voor de play-offs

Daarna leek het tijd voor galleryplay, maar de vele Eindhovense aanvallen werden niet beloond met goals die de handen op elkaar kregen. Galema miste met zijn backhand. Aanvoerder Robert van der Horst probeerde het kunstig met een lobje over de keeper. Stanzl schoot hoog over. En De Voogd kon de bal in het open doel lopen, want de Spanjaarden hadden hun keeper al gewisseld, maar schoot dus naast. Het maakte eigenlijk allemaal niet uit. Oranje-Rood was al zeker van een plek bij de laatste vier in het Europese toernooi. Die finale wordt in Brussel gespeeld. Dat is nog ver weg. Vanaf morgen telt alleen maar Almere, de tegenstander van zondag. Want met één punt voorsprong op Kampong kan nummer vier Oranje-Rood zich in de competitie geen enkele misstap richting de play-offs meer veroorloven.

De biertjes werden vlak na de wedstrijd al lustig rondgedeeld door de Eindhovense hockeyers. Dat is de terechte beloning voor het bereiken van de beste vier ploegen van Europa. Vorig jaar struikelden de Eindhovenaren in deze fase van het toernooi nog over het Duitse Harvestehuder.

‘Dit hele weekend was voor ons een soort trainingskamp, dat we dit seizoen nog niet met elkaar hebben gehad’, zei Judge. ‘Dit waren vier intensieve dagen met elkaar, hier in het hotel. Vanavond eten we in het clubhuis met elkaar en drinken we een paar biertjes. Maar vanaf morgen is de focus op Almere. We hebben nog drie belangrijke wedstrijden voor de boeg.’

Oranje-Rood – Atlètic Terressa 2-0 (1-0)

’13 Mink van der Weerden 1-0 (sc)

’35 Bob de Voogd 2-0

Oranje-Rood naar laatste vier EHL


Wat vind jij? Praat mee...