OZ geeft 4-1 voorsprong weg en verliest kwartfinale EHL

Regerend Europees kampioen Oranje Zwart is er maandag niet in geslaagd om voor het 3e jaar achtereenvolgende jaar de halve eindstrijd van de EHL te bereiken. In de kwartfinales in het Wagener-stadion tegen het Duitse Harvestehuder THC gaf Oranje Zwart een riante 4-1 voorsprong uit handen en waren de Duitsers het sterkst in de shoot-outs. (4-3)

In een wedstrijd die van meet af aan gelijk op ging, creëerde Oranje Zwart in het 1e kwart de eerste echte grote kansen op de openingstreffer. Mink van der Weerden mocht 4 keer aantreden voor zijn geliefde strafcorner, maar deze strandden allen voor de doellijn of op de handschoen van de uitstekend keepende Tobias Walter. Bob de Voogd was in de rebound nog wel 1 keer dichtbij de 1-0, maar zijn inzet vanaf de linkerkant spatte uiteen op de paal.

3 minuten in het 2e kwart waren het ineens de Hamburgers die op voorsprong kwamen. Nadat de scheidsrechter de Duitsers een strafbal toekende, bleek Michael Körper koelbloedig. Hij liet OZ-keeper Vincent Vanasch een hoek kiezen en plaatste de bal kundig in de andere kant van het doel. 1-0. Nadat Harvestehuder een paar keer dichtbij de 2-0 leek te zijn, brak Jelle Galema voor OZ ineens de ban.

Met de rug naar de goal werd Galema aangespeeld op ongeveer een meter van de rand van kop cirkel. Vervolgens draaide hij handig om zijn as om verwoestend uit te halen, buiten het bereik van de Duitse doelman: 1-1. Zijn treffer bleek het startschot van een sterk einde van de eerste helft van OZ-zijde. Want nog geen minuut later bracht Niek van der Schoot OZ op voorsprong. Hij kon op aangeven van Bob de Voogd van dichtbij de ruststand 2-1 op het scorebord tikken.

Na rust denderde de ploeg van Michel van den Heuvel door. Nadat Mink van der Weerden zijn strafcorner nog gekeerd zag worden, haalde aanvoerder Robert van der Horst verwoestend uit. Zijn backhand werd onderweg naar het doel van richting veranderd door Jelle Galema, die daarmee zijn 2e treffer van dit duel op het wedstrijdformulier zette. 3 minuten later scoorde Benjamin Stanzl de 4-1 voor OZ. De Oostenrijker scoorde zo tegen de ploeg waar hij jarenlang vaste waarde was en vierde zijn goal dan ook ingetogen.

Met nog 20 minuten op de klok had OZ zichzelf een riante uitgangspositie toegeëigend, maar de Duitsers gaven zich zoals verwacht niet gewonnen en rechtten de rug. En met succes. Nadat Jelle Galema met geel mocht inrukken – na een duw in de rug van zijn tegenstander –  bracht Michael Körper zijn ploeg in de 42e minuut terug tot 4-2. Een minuut later schoot Jan Heuer de aansluitingstreffer achter OZ-doelman Vincent Vanasch en was de spanning in de wedstrijd volledig terug.

Toen Körper de 4-4 11 minuten voor tijd snoeihard binnensleepte, ontwikkelde het duel zich richting de shoot-outs. Daarin bleken de Duitsers het meest koelbloedig.

18′ Michael Körper  0-1
28′ Jelle Galema  1-1
29′ Niek van der Schoot  2-1
32′ Jelle Galema  3-1
35′ Benjamin Stanzl  4-1
42′ Michael Körper  4-2
43′ Jan Heuer  4-3
49′ Michael Körper  4-4