Pinoké met twee vingers in de neus naar allereerste EHL-finale

Pinoké maakt maandag kans op de tweede hoofdprijs in zijn clubbestaan. De Amsterdammers plaatsten zich zaterdagmiddag voor de finale van de EHL, door in het Wagener Stadion in de halve eindstrijd met 4-1 te winnen van het Engelse Old Georgians. In de eindstrijd is Kampong of Rot-Weiss Köln de tegenstander van de landskampioen. Die teams staan zondag tegenover elkaar.

Wat waren ze opgelucht afgelopen donderdag, toen Pinoké tegen koste van Real Club de Polo de kwartfinale overleefde. Ternauwernood, dat wel. Maar daar maalde niemand meer om na die 1-0 zege. De EHL-gastheren wilden vooral voorkomen dat ze er net als in 2023 pijlsnel uitvlogen. Toen was het Europese feestje voor eigen publiek al binnen 24 uur verpest. Werden ze veroordeeld tot een plaatsingswedstrijd en een bijrol op hun eigen evenement. Hoe anders is dat dit EHL-seizoen, waarin ze op de derde toernooidag nog vol zicht hadden op de hoofdprijs.

Letterlijk en figuurlijk. Zeven minuten voor de wedstrijd stond-ie namelijk al op het veld. De glimmende EHL-cup. Alsof vandaag de finale al werd gehouden. De spelers van Pinoké liepen er beleefd langs. Op gepaste afstand. Alsof het een bijzonder schilderij was in het Rijksmuseum, waar je niet te dichtbij mocht komen. Maar het was wel een aanblik die inspirerend werkte. De start van de thuisploeg was namelijk formidabel. De eerste de beste kans leverde meteen de openingstreffer op.

‘De Beckham van het hockey’ dartelt niet meer

Weer werd de aanval ingeleid door een lekkere, harde en diagonale bal van Daan Bonhof. De linksachter die ook in de kwartfinale al liet zien geweldig te kunnen passen. Zijn bal over dertig meter ging snel van ontvanger Florent van Aubel naar Joep Troost. De spits – tegen Polo ook weer het goudhaantje – knalde raak met zijn backhand in de verre hoek. Al na 49 seconden dansten daardoor de paraplu’s boven de hoofden in het Wagener. Want ja, ook vandaag waren het omstandigheden die de EHL de laatste jaren kenmerken in het slotweekend van het toernooi. Koud, nat en guur. Engels weer dus.

Maar dat leek Old Georgians amper te helpen. Ze kregen in de eerste helft maar een echte kans, na een slippertje van Pinoké-verdediger Alexander Hendrickx. Alan Forsyth, de Schot met een HGC-verleden, kon echter niet van die spaarzame mogelijkheid profiteren. De Engelse kampioen kwam nooit echt lekker in de wedstrijd. Illustratief voor die onmacht was het misverstand van spitsen Matt Brown en James Carson, die elkaar in de weg liepen bij een scoop van de Engelse legende Ashley Jackson. De inmiddels 36-jarige oud-international werd – en terecht – ooit de David Beckham van het Britse hockey genoemd, maar de pieldoos van weleer dartelt niet meer. Hij is veel minder fit dan voorheen en slijt inmiddels zijn dagen als vrije verdediger die alleen bij strafcorners in de 23 van tegenstanders komt.

Het was vrij pijnlijk dat Jackson de enige corner van Old Georgians voor rust niet mocht slepen. Dat frustreerde de oude ster blijkbaar zo zeer dat hij in dezelfde minuut bijkans de stick van Pinoké-spits Sébastien Dockier doormidden hakte. Met een gele kaart ging het voormalig Wereldtalent van het Jaar op het strafstoeltje zitten.

Troost was weer het goudhaantje bij Pinoké. Foto: Willem Vernes

Doelpunt Hiha zorgt amper voor vreugde

Op dat moment stond Pinoké al met 2-0 voor. De Steekneuzen hielpen in de eerste helft twee corners om zeep, maar hun veldkansen leverden heel veel gevaar op. Aan het eind van het eerste kwart leek Boris Aardenburg al voor de 2-0 te tekenen, maar zijn treffer werd – na succesvol ingrijpen van de video-ref – geannuleerd. Maar die tweede goal viel alsnog. Na 23 minuten was het weer Troost die juichend terugliep naar de middenlijn. Weer maaide hij een backhand binnen, waarmee hij de stand terecht verdubbelde.

De toch al fraaie tussenstand kreeg nog meer aanzien, toen Hendrickx na dik veertig minuten een strafbal benutte. De bal was op de stip beland na een oliedomme duw, die Engels international Liam Sanford uitdeelde aan Pinoké-captain Jannis van Hattum. Heel even leken de Britten terug te komen in de wedstrijd toen de Nieuw-Zeelandse spits Sam Hiha zijn achternaam eer aandeed. Hij tekende voor de 3-1, vlak na die derde treffer van Pinoké. Lang duurde die vreugde en hoop van Hiha en zijn teamgenoten niet. Want nog in hetzelfde derde kwart ramde Hendrickx de rebound van zijn eigen corner binnen, waardoor de marge werd hersteld: 4-1.

In het laatste kwart kreeg Pinoké nog kansen op nog meer doelpunten. Maar de echte scherpte was er op dat moment vanaf. Er was geen sprake meer van heilig moeten. Het kalf was al gemolken, dus ging de gedachten alvast naar de eindstrijd. Daarin is de uitgangspositie voor Pinoké meer dan heerlijk. De Steekneuzen hebben immers een dag meer rust dan hun aankomende opponenten. Morgen kunnen ze vanuit hun hotelkamers zien of Kampong of Rot-Weiss maandag de tegenstander is in hun eerste EHL-finale.

Pinoké – Old Georgians 4-1 (2-0)
1. Joep Troost 1-0
23. Joep Troost 2-0
39. Alexander Hendrickx (sb) 3-0
40. Sam Hiha 3-1
44. Alexander Hendrickx (sc) 4-1