Koude douche voor Pinoké op eigen EHL-feestje

Het Europese sprookje van Pinoké is ten einde. De EHL-gastheer verloor in de kwartfinales van Racing Bruxelles, dat met 3-2 de betere bleek. De winnende treffer viel in het laatste kwart, op het moment dat de thuisploeg maar negen man binnen de lijnen stond.

De dag van wie je wist dat…precies, die. Zo’n dag was het vandaag voor Pinoké. Een mijlpaal, eentje die al maandenlang met koeienletters in de clubagenda stond. Het draaide om de Amsterdamse club de afgelopen maanden maar om drie letters. EHL. Niet alleen doen ze dit seizoen voor het eerst mee, ook nemen ze de organisatie van de finaleronde op zich.

De wedstrijden worden gespeeld in het Wagener Stadion, twee hekken verderop. Dat was donderdagavond iets voor kwart over zeven in een witte rook gehuld. Rook, afkomstig van de volgepakte staantribunes waar het thuispubliek een feestje bouwde terwijl het met bakken naar beneden kwam. Die fans zagen hoe de allereerste kans van de wedstrijd meteen een treffer opleverde. Het was Marlon Landbrug die vrij werd gelaten door de defensie van Racing. De aanvaller maakte hier optimaal gebruik van door de bal in de verre kruising te pushen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Enerverende eerste helft

De regen en de kou waren even heel ver weg toen de thuisploeg onder de klanken van ‘Samba de Janeiro’ de openingsgoal bejubelde. Een daverende start op een historische dag. Ze waren amper bekomen van dat bijzondere moment, toen de 1-1 al tegen de touwen ging. Samuel Malherbe, een van de grote talenten uit Brussel, dolde de achterhoede van Pinoké en rondde na elf minuten af, via de stick van Texas Bukkens.

De pas negentienjarige aanvaller liet zich aan het begin van tweede kwart weer van z’n beste kant zien. Ditmaal reageerde Malherbe attent op een rebound die Hidde Brink weggaf op het schot van Achille De Chaffoy. Racing bewees daarmee temeer dat ze een deelnemer van formaat is in de EHL. De ploeg uit de Belgische hoofdstad pakte afgelopen lente z’n eerste titel in 61 jaar en wilde donderdag graag laten zien, dat dit geen toevalstreffer was. Bij Racing spelen twee Belgen met een olympisch gouden plak, Cédric Charlier en Victor Wegnez.

Eén van de drie gouden Tokio-gangers van Pinoké zorgde donderdag in de enerverende eerste helft voor de 2-2. De eerste corner van de wedstrijd werd al gevierd als een doelpunt en dat was een paar tellen later dan ook een feit. Het was Alexander Hendrickx die zijn landgenoten pijn deed door kort voor rust gelijk te maken.

Dure misser en twee kaarten

Waar voor rust praktisch elke kans een doelpunt leverde, bleek het in kwart drie een stuk moeilijker om de score te veranderen. De kansen waren minstens zo groot, toch bleven de treffers uit. Landbrug had de 3-2 op z’n stick toen hij een paar minuten na rust vrij kon uithalen. Vlak daarna was er een giga-kans van Alexis Cayphas van Racing, die vlak voor het doel naast schoof. Minstens zo groot was de mogelijkheid van Lukas Sutorius, die voor een leeg doel kon intikken, maar miste.

Dat was een hele dure, zo bleek in het laatste kwart. Want daarin mocht Tanguy Cosyns aanleggen voor de tweede corner van Racing. Waar de eerste inzet gekraakt werd, sleepte de oud-speler van Amsterdam – hij kent het veld dus – deze keihard in het dak.

Het gebeurde in een periode dat Pinoké slechts met negen man binnen de lijnen stond, door kaarten voor Texas Bukkens (geel) en Jannis van Hattum (groen). Die laatste was net weer terug toen Hendrickx een prachtkans kreeg op de 3-3. Zijn corner, acht minuten voor tijd, ging echter naast het doel van Racing. Sébastien Dockier raakte tien seconden voor tijd nog het houtwerk, maar de bal wilde er niet in. Daardoor is de Europese droom van Pinoké al direct voorbij. Het toernooi in Amsterdam gaat verder, maar zijn gastheer is er niet meer bij.

Pinoké – Racing Bruxelles 2-3 (2-2)
6. Marlon Landbrug 1-0
11. Samuel Malherbe 1-1
17. Samuel Malherbe 1-2
25. Alexander Hendrickx 2-2 (sc)
49. Tanguy Cosyns 2-3(sc)