Ploeterend Amsterdam met kunst en vliegwerk naar EHL-finale

De vrouwen van Amsterdam hebben zich voor het eerst geplaatst voor de eindstrijd van de EuroHockey League. In de halve finale was de ploeg van coach Robert Tigges in een hectisch, nerveus en uiterst boeiend gevecht te sterk voor het Spaanse Junior FC: 2-1.

Wat ging het moeizaam, deze halve finale voor Amsterdam. Misschien was daarom de opluchting na afloop wel zo groot. Ondanks de mentale klappen van een achterstand, een afgekeurde Spaanse treffer en twee eigen gemiste strafballen knokte de ploeg zich knap naar een kleine zege en staat het morgenmiddag in de EHL-finale tegen Den Bosch.

Valse start

Dat het een uiterst stroef gevecht zou worden voor Amsterdam, tekende zich al in het eerste kwart af. Pas na twaalf minuten hockeyen lukte het de thuisploeg voor het eerst dreigend in de Spaanse cirkel te komen. Meer dan een slap schot van Elsemiek Groen leverde het niet op.

De Spaanse vrouwen, met de ervaren Spaanse internationals Gigi Oliva en aanvoerder Carlota Petchame in de geleden, zetten daar liefst vier doelpogingen tegenover, waarvan eentje uit een strafcorner. Anne Veenendaal moest telkens handelend optreden bij schoten van onder anderen Anna Gil en Julia Strappato.

Maria Verschoor wordt op de huid gezeten door Julia Strappato en Mariona Serrahima van Junior. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Het Spaanse doelpunt dat in de lucht hing, kwam er uiteindelijk ook. Net na de start van het tweede kwart werd de Amsterdamse defensie kinderlijk eenvoudig uitgespeeld: op rechts speelde Laia Vidosa Mariona Serrahima vrij, die op haar beurt Maialen Garcia een niet te missen kans bood: 1-0. Net als in de kwartfinale tegen Club de Campo opnieuw een achterstand voor Amsterdam.

Strafbal gemist

Die marge leek vlak vóór rust in een levendige fase van de wedstrijd te worden verdubbeld door een doelpunt van Anna Gil, maar de treffer werd na het raadplegen van de videoscheidsrechter afgekeurd omdat er shoot aan voorafging.

Aan de andere kant kreeg Amsterdam plotseling de mogelijkheid de achterstand weg te werken: Felice Albers haalde de eerste strafcorner van de wedstrijd voor Amsterdam. Die resulteerde in een tweede corner, waarbij de tip-in van Albers door de voet van Berta Serrahima werd geblokt: strafbal. Maar daar waar Floor de Haan tegen Club de Campo nog raak pushte vanaf 6,4 meter, schoot ze nu naast.

Mariona Heras en Fay van der Elst in gevecht om de bal. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Er gebeurde veel in deze halve finale. Het fluitje voor de tweede helft had nauwelijks geklonken of Amsterdam moest even verder zonder Felice Albers. De behendige middenvelder van Amsterdam kreeg het puntje van de stick van Gigi Oliva in haar gezicht en moest huilend en met een snee in haar wang worden behandeld.

Niet veel later kwam Amsterdam dan toch op gelijke hoogte, nadat eerst Freeke Moes nog een strafbal jammerlijk op de paal had geschoten. Het was Fay van der Elst die een mooie voorzet van Noa Muller kon binnentikken. Een kreet van opluchting golfde van de tribunes in het Wagener Stadion.

De brul van Moes

Daarna ontspon zich een heerlijk hockeygevecht. Albers was nauwelijks terug in het veld en zorgde meteen voor de broodnodige dreiging in de Spaanse cirkel. Het leverde een salvo aan schoten op, maar achtervolgens Maria Verschoor, Noor de Baat en Fay van der Elst konden keeper Natalia Salvador niet passeren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Uit de derde strafcorner van Amsterdam kwam vlak vóór het einde van het derde kwart dan toch de bevrijdende 2-1 voor de thuisploeg. Freeke Moes flatste de rebound tegen de touwen en brulde het met gebalde vuist uit: eindelijk een opsteker voor de ploeterende ploeg van Tigges.

Na die goal was de Spaanse weerstand gebroken en kon Junior FC niet meer gevaarlijk worden om de achterstand nog te kunnen repareren. Zo kan Amsterdam zich opmaken voor de eerste Nederlandse EHL-finale ooit.

Mae de Vries in duel met Georgina Oliva. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Junior – Amsterdam  1-2 (1-0)
17. Maialen Garcia 1-0
35. Fay van der Elst 1-1
45. Freeke Moes 1-2 (sc)

Speelschema EHL Final8-Dames

# Datum/Tijd Wedstrijd
9 15-4-2022 09:30 Gantoise – HC Surbiton (KO8) 2-1
10 15-4-2022 11:30 Den Bosch – Pegasus (KO8) 9-0
12 15-4-2022 16:00 Amsterdam* – Club de Campo (KO8) 1-1
13 15-4-2022 18:15 Düsseldorfer HC – Junior FC** (KO8) 0-0
15 16-4-2022 11:30 Pegasus – HC Surbiton (Ranking Match) 1-2
16 16-4-2022 13:45 Den Bosch – Gantoise (Halve finale) 2-0
19 17-4-2022 09:30 Düsseldorfer HC – Club de Campo (Ranking Match) 3-3***
20 17-4-2022 11:45 Junior FC – Amsterdam (Halve finale) 1-2
23 18-4-2022 09:15 Gantoise – Düsseldorfer HC (3e/4e plaats)
25 18-4-2022 13:45 Den Bosch – Amsterdam (Finale)

* Amsterdam wint na shoot-outs (2-0)
** Junior FC wint na shoot-outs (1-2)
*** Düsseldorfer HC wint na shoot-outs (2-1)


2 Reacties

  1. martijn-oostveen

    Jammer vd onterechte afgekeurde goal. Tuurlijk, Amsterdam fans zagen een voet maar ik niet. Overigens, van wie kwam t protest? Niet vd kant van Amsterdam volgens mij...Junior had 2-0 voorsprong behouden en voor unieke finale gezorgd. Jammer. Maar ja, beste wint niet altijd. ⚫🔵

  2. lynnBosman

    Waarom onterecht afgekeurd? Ik ben geen Amsterdam fan, maar in de videobeelden was toch echt shoot waar te nemen. Volgens mij kwam deze van de scheidsrechter zelf.


Wat vind jij? Praat mee...