Roelant Oltmans: ‘We hebben eens goed in de spiegel gekeken’

Tegen Uhlenhorst Mülheim zagen de toeschouwers in het Wagener Stadion woensdagavond weer een glimp van het oude Kampong. De afgelopen weken belandde de ploeg in een vormcrisis. ‘Ik moet de jongens een groot compliment maken’, zei coach Roelant Oltmans na de 4-0 winst.

Toen de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal begon op te sommen waarover hij allemaal tevreden was, begon hij mee te tellen op zijn vingers. ‘David Harte speelde een uitstekende wedstrijd. Lars Balk speelde een uitstekende wedstrijd. Derck de Vilder speelde een uitstekende wedstrijd. Jonas de Geus speelde een uitstekende wedstrijd. Bram van Battum speelde een uitstekende wedstrijd. Terrance Pieters speelde een uitstekende wedstrijd.’

De spelers van wie je verwacht dat ze in een knock-out-wedstrijd van de Euro Hockey League opstaan, die deden dat, bedoelde Oltmans te zeggen. ‘Het hart van het team speelde goed. Dat is wat je in dit soort wedstrijden nodig hebt. Laten we niet vergeten dat we al een tijdje twee belangrijke spelers missen. Sander de Wijn en Robbert Kemperman hebben sinds de winterstop geen minuut meer gespeeld. Dat zijn niet de minsten. Dan moeten er andere mensen opstaan en de jonkies worden meegezogen. Deze wedstrijd is dat in ieder geval gelukt’, glimlachte Oltmans, die na de openingsgoal van strafcornerspecialist Jip Janssen de jonge talenten van zijn ploeg zag scoren. De 2-0 werd gemaakt door Finn van Bijnen (17). De 3-0 door Mats Gruter (18). De 4-0 door Silas Lageman (21).

Jip Janssen juicht na de 1-0 tegen Uhlenhorst Mülheim. Foto: EHL/WordSportPics/Frank Uijlenbroek

In een dal gezeten

De afgelopen weken overtuigde Kampong niet in de competitie. De ploeg van Oltmans zocht naar de juiste vorm en zakte van de tweede naar de vierde plaats in de Tulp Hoofdklasse Heren. Uit de laatste vijf competitiewedstrijden haalde Kampong slechts vier punten. Een play-off-ticket is door de vrije val opeens geen zekerheid meer.

Verliezen van Uhlenhorst Mülheim had voor Kampong een sportieve crisis kunnen inluiden. Oltmans: ‘De nederlaag tegen Bloemendaal van een paar weken geleden heeft er bij ons in gehakt. Dat heeft uiteindelijk geleid tot waar we nu staan. We hebben echt even in een dal gezeten en eens goed in de spiegel gekeken. Vooral scorend was het niet goed genoeg. Uiteindelijk moet je de weg omhoog weer vinden. Afgelopen zondag tegen Amsterdam zag je dat het alweer een stuk beter ging. We zijn vertrouwen in elkaar blijven houden en keihard voor elkaar blijven werken. Ik ben blij met de inzet die de jongens hebben geleverd. Maar we zijn er nog niet. Hopelijk trekken we deze lijn vrijdag door in de kwartfinale tegen Rot-Weiss Köln.’

Zeer waarschijnlijk moet Kampong het dan wel stellen zonder Bjorn Kellerman. Tegen Uhlenhorst Mülheim greep de aanvaller al na een paar minuten naar zijn hamstring, waarna hij richting de kleedkamer strompelde.


Wat vind jij? Praat mee...