Round-up EHL FINAL4 (H): Terrassa naar finale na bizarre slotfase

Atlètic Terrassa is de tegenstander van Bloemendaal maandag in de finale van de EHL. De Spaanse ploeg rekende zaterdag in de halve finales af met Uhlenhorst Mülheim. Het werd na een bizarre slotfase 3-2. Eerder op de dag won Bloemendaal na shoot-outs van Royal Léopold.

Uhlenhorst – Terrassa 2-3 (1-0)

11. Timm Herzbruch 1-0 (sb)
43. Jordi Bonastre 1-1
58. Pau Cunill 1-2 (sc)
59. Timm Herzbruch 2-2 (sc)
60. Paul Cunill 2-3 (sc)

In een weinig hoogstaand duel maakte de bizarre slotfase met drie doelpunten in de laatste drie minuten alles goed. Er was vooral veel strijd, veelvuldig reclameren bij de scheidsrechters, vier groene kaarten en een gele kaart. De kansen waren tot aan het slot eigenlijk op een hand te tellen.

Uhlenhorst Mülheim was na elf minuten op voorsprong via een benutte strafbal van Timm Herzbruch, nadat bij de eerste strafcorner de bal het lichaam van een verdediger van Atlètic Terrassa had geraakt. Even daarvoor had Uhlenhorst al een goede kans gekregen op de 1-0, maar de inzet van Malte Hellwig werd gestopt door keeper Marc Calzada.

Vlak voor rust was Terrassa dichtbij de gelijkmaker. De push vanaf kopcirkel van Pepe Cunill raakte echter de paal. Daarna leek het duel in een impasse te verkeren. Beide ploegen waren amper gevaarlijk in elkaars cirkel en zoals gezegd er was vooral veel strijd.

Marc Bolto van Atlètic Terrassa haalt uit. Foto: Bart Scheulderman

Terrassa op voorsprong

De gelijkmaker van Terrassa kwam min of meer uit de lucht vallen. Bij een scrimmage tikte Jordi Bonastre de bal over de doellijn. Het spelpeil werd er niet beter op. Uhlenhorst-aanvoerder Tobias Mantania moest met geel naar de kant. In ondertal overleefde de Duitse ploeg een strafcorner, maar de tweede poging, na veel discussie en een videoreferral, was wel raak. De bal van Pepe Cunill glipte langs de handen van keeper Lennart Küppers.

De overwinning en daarmee de finale leek voor het grijpen. Uhlenhorst zette alles op alles voor een slotoffensief. De keeper werd ingewisseld voor een extra veldspeler. Het bleek een gouden greep van coach Thilo Stralkowski. Zijn ploeg haalde een strafcorner die werd verzilverd door Timm Herzbruch: 2-2.

Shoot-outs leken onontkoombaar. Met slechts een paar tellen op de klok trok Terrassa naar de Duitse cirkel. Een combinatie tussen drie Spaanse spelers leek op nets uit te lopen. Het eindsignaal klonk, maar er werd om een referral gevraagd. Een strafcorner was het oordeel. En dat kado werd uitgepakt door Pepe Cunill.

Bloemendaal* – Léopold 1–1 (0-0)

33. Gaspard Baumgarten 0-1
48. Wouter Jolie 1-1 (sc)

* Bloemendaal wint na shoot-outs 5-4

In de eerste halve finale van de dag bij de heren moesten shoot-outs de beslissing brengen. Doelman Maurits Visser keerde in de sudden-death van de shootout-serie de strafbal van Maxime Plennevaux. De voormalige HGC’er mocht de strafbal nemen na een overtreding van Visser op Tom DeGroote.

Bloemendaal had de handen vol aan de Belgisch kampioen, die sterspeler Tom Boon al snel zal uitvallen met een hamstringblessure. Nicolas Poncelet was vlak voor rust dichtbij de openingstreffer voor Royal Léopold. Via Visser verdween de bal over het Bloemendaalse doel.

Tom Boon moet nadat hij weer geblesseerd raakte aan de hamstring vanaf de kant toekijken. Foto: Bart Scheulderman

Wouter Jolie

Vlak voor rust ging Bloemendaal-routinier Wouter Jolie in de fout. Hij leverde de bal in bij Tom DeGroote. Die bediende Gaspard Baumgarten: 0-1. Jolie maakte in het vierde kwart zijn fout goed door uit een rebound van een strafcorner van Tim Swaen de bal tegen de touwen te schieten.

In de shootout-serie was de stand 4-4 nadat beide teams elk vijf shoot-outs hadden genomen. Jorrit Croon zette in de sudden-death Bloemendaal op 5-4, waarna Visser zich ontpopte tot held en Bloemendaal de finaleplek bezorgde.

Lees het uitgebreide wedstrijdverslag van het duel tussen Bloemendaal en Royal Léopold.