Sam Cortes van Atletic Terrassa heeft wel oren naar Nederlandse club

Vloeiend Nederlands komt vrijdag na de wedstrijd Herakles-Atletic Terrassa (4-2) uit de mond van de Spanjaard Sam Cortes, de zoon van een voormalig Spaans international en een Nederlandse moeder uit Breda. Verdediger Sam Cortes gaat altijd met kerst naar de familie in Breda, maar zou ook wel een tijdje in Nederland willen hockeyen.

In zekere zin had de Spaanse club Atletic Terrassa al gewonnen, door aanwezig te zijn in Rotterdam bij de KO16. Want er was een crowdfundingsactie voor nodig om de reis en het verblijf mogelijk te maken. Er werd zesduizend euro verzameld, dus moest de Spaanse club alsnog zelf wat geld bijleggen, maar de kweekvijver van Spaans talent kon alsnog afreizen naar Nederland. Maar iedereen bij Terrassa was diep teleurgesteld na hun 4-2 nederlaag tegen EHL-debutant Herakles. Het gevoel dat ze niet hun beste spel hadden laten zien en een kans hadden laten liggen op een kwartfinale, was groot.

Cortes kijkt ook moeilijk na de wedstrijd. Als het over de wedstrijd begint hij te hakkelen en kijkt hij naar beneden. Als het over zijn familie gaat lichten zijn ogen op. Zijn moeder Birgit speelde bij Push. Zijn vader Santi Cortes was Spaans international en hockeycoach. Toen zijn vader met het Spaanse team een toernooi speelde in Nederland, leerde hij Birgit kennen. Al snel verhuisde het verliefde stel naar Barcelona, waar Sam werd geboren en opgroeide.

Sam Cortes kijkt op de achtergrond naar de actie. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Vorig jaar was mijn eerste seizoen in het eerste van Terrassa. Toen wonnen we de Spaanse titel. Maar dit jaar gaat het allemaal moeilijker. Ook voor mezelf is het wat moeizamer. Vandaag ook tegen Herakles, normaal zijn we echt beter’, vertelt Cortes na de nederlaag, die wel blij was dat zijn familie uit Breda in Rotterdam was komen kijken. Dat zijn team crowdfunding moest doen, verbaasde hem niet. Zo gaat dat vaker in Spanje. ‘Alleen al om de nationale titel hockeyen is duur voor de club. Wij moeten vliegen naar sommige uitwedstrijden. Het hockey is ook veel kleiner dan in Nederland. Misschien dat ik hier wel kom hockeyen, als ik het hockeyen kan combineren met studeren.’

Nederlandse hockeyclubs mogen zich komen melden voor Sam Cortes.


1 Reactie

  1. vostammer

    Crowdfunden voor een Europees toernooi....En dan wil de internationale bond de nationale teams tig keer per jaar continentaal laten vliegen. Stop met die geldverslinderij! Investeer dat geld liever in een serieuze nationale competitie.


Wat vind jij? Praat mee...