Spaanse fans willen heel Eindhoven in het rood en blauw

Zonder Nederlandse ploegen in de EuroHockey League moet het Nederlandse publiek haast wel voor Real Club de Polo staan. Tenminste, als het aan de fans Ana Callis Galceran, Irina Marti en Paco Cavaller ligt, die hartstochtelijk hún Polo aanmoedigen op de tribunes in Eindhoven. De Spaanse ploeg speelt met Roc Oliva (ex-Amsterdam) en Xavier Lleonart (ex-Bloemendaal), de reden waarom wij Nederlanders volgens hen nu maar voor de Spanjaarden moeten juichen.

‘Ik heb in Eindhoven mensen rond zien lopen met een Polo-shirt met de naam Ramon Alegre’, klinkt Ana verbaasd. Oud-international Ramon Alegre speelde voor Kampong en nam ook deel aan drie Olympische Spelen met het nationale team van Spanje. In 2008 greep hij zelfs een zilveren plak. Ana besefte zich pas na het zien van de Nederlandse fan met het shirtje, hoe groot hockey is in Nederland. 

Zelf hockeyt ze niet, maar is ze supporters Real Club de Polo. Voornamelijk omdat haar vriend – Alex Casasayas – bij Polo hockeyt. Ze is hier samen met Irina Marti en Paco Cavaller naar Eindhoven gereisd, speciaal voor de EHL. Paco Cavaller is een naam die misschien bekend kan zijn bij de echte hockeykenners. Zes jaar keepte hij bij de ploeg uit Barcelona, maar zijn rol bleef beperkt als tweede keeper achter Mario Fernandez. Paco speelde mee met Europese clubtoernooien, maar maakte weinig minuten. ‘Ik heb een keer minuten gekregen tijdens de EHL in Nederland. Toen ik in het veld kwam, stonden we met 5-0 voor tegen Grunwald Poznan. Pas dan merk je echt hoe hockey leeft in Nederland, niet normaal.’ Afgelopen seizoen stopte Paco met keepen, maar hij blijft zijn ploeg op de voet volgen. 

Irina Marti, Paco Cavaller en Ana Callis Galceran

Vijftig supporters

Zo’n vijftig supporters vertegenwoordigen de Polo-kleuren op de Eindhovense tribune. Polo is een grote club, met zeker tienduizend leden. Maar dat aantal wordt verdeeld onder sporten als paardrijden, padel, polo en hockey. Hockey is volgens Paco wel de meest competitieve sport die wordt beoefend op de club. 

Zeker 1,2 hectare telt de vereniging, gelegen in het noordoosten van Spanje, op steenworp afstand van de zee. Real Club de Polo is de sterkste hockeyvereniging van het land. Niet omdat de drie fans dat zelf zeggen, maar omdat de statistieken dat uitwijzen. 

In de laatste zeven seizoenen werd de ploeg vier keer landskampioen. De vijfde titel kan de komende periode gepakt worden. Met nog twee wedstrijden te gaan, staat de ploeg drie punten los op Atletic Terrassa. Vijf keer veroverde Polo de nationale beker in de afgelopen zeven jaar. Die resultaten zijn bijzonder, maar vallen in het land vrijwel niet altijd op. In Spanje draait het vooral om voetbal en is naast tennis en basketbal, padel een grote sport. 

Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

Spaanse sporters

Het drietal lacht, als ze horen dat tennis de tweede grootste sport is in Nederland. ‘Tennis? Maar er is geen bekende Nederlandse tennisser?’ Dan realiseren ze zich dat Spanje eigenlijk in iedere sport wel heel goed vertegenwoordigd is. Alleen de grote resultaten blijven in het hockey uit. 

Maandag kan Real Club de Polo geschiedenis schrijven, in de strijd om de derde en vierde plek tegen Mannheim. Het beste resultaat voor de Spaanse ploeg is geboekt in 2010, toen de ploeg op een vierde plek eindigde. Dat resultaat wordt dus minimaal geëvenaard. 

De Spanjaarden kwamen in de kwartfinale te kort tegen Rot-Weiss Köln, maar die ploeg schakelde eerder al Amsterdam en Kampong uit. Geen schande. Een belangrijkere overwinning boekte de ploeg een dag eerder, tegen de landgenoten van Club Egara. Via shoot-outs plaatsen ze zich voor het finaleweekend van de EHL. 

Alleen maar winnen

‘Dat was echt een derby’, weet Ana. Het temperament was ook duidelijk te voelen. Zowel op de tribunes als binnen de lijnen. Er moest gewonnen worden. Dat gevoel zal tegen Mannheim wel anders zijn. ‘We kunnen na de wedstrijd tegen Egara alleen maar winnen. Er ligt geen druk meer op en de jongens kunnen vrij hockeyen. Het is makkelijk om deze wedstrijden te spelen’, vertelt de voormalig speler van Real Club de Polo.

Ana en Irina doen een oproep aan alle Nederlandse fans. ‘Kan je niet opschrijven dat iedereen maandag in het rood-blauw naar Eindhoven komt? Jullie zijn toch niet voor de Duitsers? Help ons! Met z’n allen schreeuwen we Polo naar een derde plek.’ 


Wat vind jij? Praat mee...