Terugkijken: EHL-winst Kampong 2016, het einde van 25 jaar droogte

De hockeyloze periode blikt hockey.nl terug op wedstrijden of reportages die het terugkijken waard zijn. Vandaag de EHL-winst van Kampong in Barcelona in 2016, het einde van een lange periode zonder prijzen en het begin van nieuwe succesjaren.

In 2016 stonden in het Pau Negre stadion in Barcelona Kampong en Amsterdam tegenover elkaar in de finale van de Euro Hockey League (EHL), de competitie die zonder het coronavirus maandag 13 april in het Wagener Stadion nieuwe kampioenen – bij de mannen en vrouwen – had kunnen kronen.

Amsterdam moest het doen zonder de aan zijn hamstring geblesseerd geraakte Valentin Verga, die in de halve finale tegen Harvestehuder last kreeg van het kwetsuur. De Spanjaard Santi Freixa speelde zijn afscheidswedstrijd voor Amsterdam, in zijn geliefde Barcelona. Kampong was op zoek naar de eerste prijs sinds 1991, toen het de oude Europacup II won. De allerlaatste grote prijzen dateerden voor de korenblauwe formatie uit 1986 (Europacup I) en de landstitel van 1985. Bij Kampong nam de Spaanse verdediger Ramon Alegre afscheid.

Verhit duel na een lang seizoen

Kampong bleek in het hectische duel met drie gele en vier groene kaarten uiteindelijk de beste, na een lang hockeyseizoen waarin Amsterdam de grootste kater had moeten verwerken. Uit gewonnen positie verloren de Amsterdammers alsnog in eigen stadion de finale om de landstitel tegen Oranje Zwart.

Verdediger Sjoerd de Wert redde, toen het nog op 0-0 stond, miraculeus een harde sleeppush van de doellijn. Het was daarna Quirijn Caspers die de bal knap over Amsterdam-keeper Laurens Goedegebuure liftte, na een lange backhandpass van Bjorn Kellerman. De rappe international Kellerman gooide het duel op slot met een tip-in voor de 2-0. De EHL-zege van Kampong bleek bevrijdend in Utrecht. Na de Europese titel in 2016 volgden onder coach Alexander Cox de landstitels in 2017 en 2018.

Hieronder kijk je vanaf 2:18:00 de livestream van de hele wedstrijd. Hier vind je de opstellingen van toen.

Kijk ook terug


Wat vind jij? Praat mee...