Trots en schaamte bij Kampong: ‘Blij, maar totáál onnodig’

‘Dit was een krankzinnige wedstrijd’, zei Kampong-verdediger Jip Janssen. ‘Ongekend’, vond keeper David Harte. ‘Deze wedstrijd had alles in zich wat hockey mooi maakt’, concludeerde coach Tim Oudenaller.

Een heerlijke goal van aanvaller Duco Telgenkamp – een steenharde backhand bijna vanaf de achterlijn – na slechts 29 seconden. Vier doelpunten van Kampong nog vóór het einde van de eerste helft. Een heroïsche comeback van Rot-Weiss Köln na rust: van 1-4 naar 4-4.

Jip Janssen die met zijn 150ste doelpunt voor Kampong zijn ploeg alsnog in veilige haven leek te slepen: 4-5. Een groene én een gele kaart voor Kampong in de slotfase van de wedstrijd. De gelijkmaker (5-5) van Rot-Weiss Köln met nog slechts 1 minuut 20 op de klok. En als klap op de vuurpijl een shoot-outserie, waarin Kampong tot twee keer toe op achterstand kwam, maar uiteindelijk alsnóg won. De halve finale van de Euro Hockey League tussen Kampong en Rot-Weiss Köln (5-5) was reclame voor het hockey.

De speler van Kampong die het gevoel van deze halve finale het best verwoordde, was keeper David Harte, die met drie gestopte shoot-outs een heldenrol vervulde. ‘Mijn kinderen, mijn vrouw, mijn ouders en mijn zus zaten vandaag op de tribune. Zij hebben deze wedstrijd live kunnen zien. Waanzinnig.’

Duco Telgenkamp heeft Kampong op 1-0 gezet. Foto: Willem Vernes

Wij moeten onszelf eens goed in de spiegel aankijken. Dit mag morgen in de finale absoluut niet gebeuren. Keeper David Harte over de slechte tweede helft van Kampong

Halverwege de halve finale leidde Kampong met 4-1 en leek het voor de ploeg van Tim Oudenaller een zorgeloze middag te worden. Maar alles liep anders. Of zoals Jip Janssen zei: ‘In het internationale hockey is een wedstrijd nóóit klaar. Zeker tegen Duitsers niet.’

Onnodig gaf Kampong na rust drie doelpunten weg, in een tijdbestek van nog geen vijftien minuten (4-4). Toen Jip Janssen vijf minuten voor tijd een strafcorner tegen de plank sleepte, leek alles voor de ploeg uit Utrecht alsnog nog met een sisser af te lopen. Maar door een groene kaart voor Duco Telgenkamp en geel voor Boet Phijffer moest Kampong de laatste minuten zien te overleven met negen man. En dat terwijl Rot-Weiss Köln hun keeper inruilde voor een extra veldspeler. Kampong riep het over zichzelf af dat Thies Ole Prinz iets meer dan een minuut voor tijd alsnog de 5-5 binnen tipte.

Keeper David Harte gebruikte harde woorden toen hij terugblikte op de tweede helft. ‘Natuurlijk ben ik blij, maar dit was totáál onnodig’, zei hij. ‘Sommige momenten in de tweede helft waren echt Kampong-onwaardig. En dan kregen we in de slotminuten óók nog twee kaarten. Onze discipline was echt totaal weg. Dat kan niet, dat mag niet. Wij moeten onszelf eens goed in de spiegel aankijken. Dit mag morgen in de finale [tegen Pinoké] absoluut niet gebeuren.’

Vijf minuten voor tijd heeft Jip Janssen de 5-4 binnengesleept. Foto: Willem Vernes

Shoot-outs

Tegelijkertijd overheerste in het Kampong-kamp natuurlijk de trots over de mentale weerbaarheid waarover de ploeg beschikte tijdens de shoot-outs. Daarin rechtte Kampong de rug, na tegenvaller op tegenvaller. Na doelpunten van Thies Ole Prinz, Jonas de Geus en Michel Struthoff was Silas Lageman de eerste speler die miste. Vervolgens redde Harte op de inzet van Johannes Grosse, maar daarna miste ook Derck de Vilder. Nadat ook Luis Höchemer zijn shoot-out niet verzilverde, bracht Rik Sprengers de score weer in evenwicht. Daarna miste Mats Grambusch, waardoor Duco Telgenkamp met zijn rake shoot-out de beslissing bracht.

‘Ik ben heel trots op hoe wij de shoot-outs zijn ingegaan’, zei Janssen, die zelf geen shoot-out nam. ‘Die boys leverden uitstekend werk. Ze lieten zich niet uit het veld slaan. Niet na die 5-5 en ook niet nadat we meerdere keren op achterstand kwamen. Daarnaast is het heerlijk om David Harte als keeper te hebben, die er altijd wel een paar pakt.’

Uiteraard ging het ook nog even over Duco Telgenkamp, die in de vorm van zijn leven is. Niet alleen zette hij Kampong al na 29 seconden op voorsprong, ook maakte hij de beslissende shoot-out. ‘Die jongen blijft me verbazen’, zei Janssen. ‘Wat een geweldige goal maakte hij nu weer. Hij is echt ontzettend belangrijk voor ons.’ Máár, besloot Janssen: ‘Laat ik benadrukken dat andere jongens deze EHL, sowieso de afgelopen weken, óók heel goed spelen. Duco is echt niet de enige. We doen het met z’n allen.’