Van Straaten met Waterloo naar EHL-finale: ‘Dit is mijn doel’

Nog nooit haalde Waterloo Ducks de halve finale van de EHL en is het voor het eerst in zeven jaar dat een Belgische ploeg de Europese finale haalt. Nederlander en Waterloo Ducks-speler Pieter van Straaten kan het zelf ook niet geloven.

Dit seizoen verkaste hij naar de Belgische ploeg. De oud-speler van hdm wilde in de Belgische competitie hockeyen, zodat hij makkelijker aansluiting kon maken bij het Franse nationale team. Van Straaten komt uit voor Frankrijk, omdat zijn moeder de Franse nationaliteit heeft. De ploeg speelt veel trainingskampen in België en vanuit Waterloo ben je zo in Frankrijk. 

Waterloo Ducks speelde tot dusver drie wedstrijden in de EHL in Eindhoven. Alle drie moesten ze beslist worden met shoot-outs. Van Straaten scoorde in alle shootout-series. In de KO16 werd het 1-1 tegen Surbiton, net als in de KO8 tegen Dragons en KO4 tegen Mannheimer.

Het geeft wel heel veel vertrouwen als je Vincent Vanasch in de goal hebt staan. Pieter van Straaten

‘Ik weet niet wat we met shoot-outs hebben’, bekende hij. ‘Het geeft wel heel veel vertrouwen als je Vincent Vanasch in de goal hebt staan.’ De Belgische keeper staat bekend als shootout-killer met een WK-finale die nog op het netvlies van hockey-liefhebbend Nederland gebrand staat. ‘We hebben goed gekeken naar de tegenstander, maar vandaag twijfelde ik. De Duitse keeper kwam minder ver uit dan gisteren, dus was het improviseren.’ Toch schoot Van Straaten de bal met zijn backhand in de touwen en juichte hij uitbundig. 

Van Leiden naar Waterloo

Zijn manier van juichen zegt alles. Van Straaten heeft zijn draai gevonden in Waterloo. In de zomer gooide hij zijn leven om. Hij verliet Leiden en hdm. Zijn doel in België was duidelijk: (halve) finales spelen en meedraaien met de top. Dat lukt de Nederlander tot dusver aardig. 

‘Op het WK zijn we boven ons uitgestegen’, begint hij. De ploeg van Jeroen Delmee begon het toernooi als nummer twintig van de wereld, maar haalde de kwartfinales. Toen strandde het. De ploeg dolf het onderspit tegen Australië. Ook in de competitie gaat het Van Straaten en zijn ploeg goed af. Lang verdedigde de club de koppositie, maar in de kwartfinale van de Belgische play-offs werd pijnlijk verloren van Dragons. 

De wedstrijd tegen Dragons voelde echt als revanche. Pieter van Straaten

‘Na die wedstrijd hebben we elkaar even goed aangesproken. Vervolgens de bladzijde omgeslagen en naar de EHL vertrokken.’ In de kwartfinale van het Europese clubtoernooi stond datzelfde Dragons op het programma. ‘Die wedstrijd voelde echt als revanche.’ 

Underdog

Het bereiken van de halve finale was iets dat de ploeg nooit eerder lukte, laat staan het spelen van de finale van de EHL. Maar nu willen Van Straaten en zijn teamgenoten ook ‘gewoon’ winnen. ‘Tegen Mannheimer waren we al de underdog en dat zijn we morgen tegen Rot-Weiss ook. Die rol bevalt me wel. Ik ben het gewend met Frankrijk.’ 

Of Van Straaten volgend jaar weer uitkomt in de Belgische competitie, is nog een vraagteken. Zijn seizoen startte met een dip, maar die is hij naar eigen zeggen te boven. Hij moet zich blijven bewijzen, maar geeft deze EHL in ieder geval zijn visitekaartje af. 

‘Ik raad iedere topsporter zo’n avontuur aan’, besloot hij. ‘Uit je comfortzone stappen is belangrijk voor een hockeyer. Niet altijd maar met hetzelfde bezig zijn.’ Als het aan Van Straaten ligt, worden het in de finale weer shoot-outs. En bewijst hij opnieuw zijn waarde. 


8 Reacties

 1. Freekie

  Toch mooi dat zo'n matige speler bij zo'n ploeg aan de slag kan

  1. conegut

   Helaas ben jij nog onder dat niveau. Meer indrukkend dat er geen enkele NL ploeg in de final four stond.

 2. marijkebijen

  Durven dromen en hard werken beloont zich!

  1. tdickhoff

   Zo is dat, ga zo door PVS!! Misschien is hij wel te bewonderen in Tokio!??

 3. ruurdjanrauwerda

  Heel knap hoe deze speler zichzelf blijft pushen tot het uiterste!

 4. PeterMontijn

  Mooi dat deze “middelmatige” speler Europees kampioen is, Freekie.


Wat vind jij? Praat mee...