Veenendaal leidt Amsterdam in shoot-outs naar halve finale

De Euro Hockey League is voor thuisclub Amsterdam begonnen met een thriller tegen Club de Campo uit Madrid. Amsterdam had er een shoot-outserie nodig voor om de Spanjaarden uit te schakelen. Hoofdrolspeler daarin was keepster Anne Veenendaal, die vier cruciale reddingen verrichtte. Zondag speelt Amsterdam de halve finale.

Massaal stormden de speelsters van Amsterdam op Veenendaal af, nadat Noor de Baat de beslissende shoot-out had gescoord. Het was aan Veenendaal te danken dat Amsterdam zich plaatste voor de halve finale, nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd.

In tegenstelling tot landskampioen Den Bosch – dat het zwakke Pegasus uit Ierland trof (9-0) – kon Amsterdam het zich niet veroorloven om enkele wereldkampioenen van Jong Oranje rust te geven, drie dagen na de gewonnen finale in Potchefstroom. Zoals gebruikelijk zat reservekeepster Sofie ter Kuile wel op de bank, maar Tigges stuurde Noor de Baat en Floor de Haan wel het veld in.

Blessureleed

Nog altijd mist zijn ploeg namelijk een aantal belangrijke speelsters. Voor international Ilse Kappelle en Jong Oranje-speelster Sosha Benninga is het seizoen voorbij. Olympisch kampioene Lauren Stam speelde vanwege de naweeën van haar hersenschudding het hele jaar nog geen minuut. Aanvaller Michelle Fillet was ook nog niet van de partij. Wel keerden de afgelopen weken internationals Felice Albers, Marijn Veen en Maria Verschoor terug en ook verdediger Sabine Plönissen was nu weer inzetbaar.

Sofie ter Kuile wenst haar Amsterdam-teamgenote Anne Veenendaal succes voorafgaand aan de shoot-outs tegen Club de Campo in de EHL. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Elke fitte speelster was welkom, want Amsterdam trof met Club de Campo een sterke tegenstander, de finalist van de Euro Hockey League van vorig seizoen. De laatste keer dat Amsterdam tegen Club de Campo speelde, in de troostfinale van de EHCC van 2018, verloor Amsterdam met 1-2.

Dat de thuisploeg het moeilijk zou krijgen, was al snel duidelijk. Het eerste kwart moest Anne Veenendaal twee reddingen verrichten. De grootste kans was voor de Spanjaarden; een schot van Spaans international Candela Mejias eindigde op een voet van Veenendaal. Het eerste kwart ging het nog wel relatief gelijk op, Amsterdam miste via Felice Albers ook een grote kans.

Club de Campo op voorsprong

Aan het begin van het tweede kwart gaf Floor de Haan met een hak op de stick de eerste strafcorner van de wedstrijd weg. Het bleek een duur moment te zijn. Vanaf kopcirkel ging de bal via een flats naar de inlopende Mejias, die via het lichaam van Veenendaal de bal in het doel werkte: 0-1. Amsterdam had het die fase moeilijk. Een schot van Sara Barrios had zomaar de 0-2 kunnen betekenen. Veenendaal strekte zich en zette haar voet tegen de bal, waarmee ze een vroege mentale dreun voor haar ploeg voorkwam.

Op een naast geslagen strafcorner na creëerde Amsterdam het tweede kwart eigenlijk geen serieuze kansen. Er was werk aan de winkel voor Amsterdam, dat in het derde kwart sterk uit de startblokken schoot. Voor een overtreding op Albers kreeg de thuisploeg een strafbal. Verdediger De Haan stuurde keepster Maria Tello de verkeerde kant op en pushte de gelijkmaker binnen. Op het gezicht van Tigges was duidelijk opluchting te zien. De wedstrijd leek de kant van Amsterdam op te gaan kantelen.

Amsterdam-keepster Anne Veenendaal groeide uit tot de held tijdens de shoot-outs tegen Club de Campo in de EHL. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Maar nadat Albers dichtbij de 2-1 was, greep Club de Campo Amsterdam bij de keel. Binnen een paar minuten ontsnapte Amsterdam meerdere keren aan een achterstand. Uit hun tweede strafcorner raakten de Spanjaarden via een tip-variant de paal. Even later moest Veenendaal met haar stick en haar handschoen tot twee maal toe de bal van de lijn vegen. Met haar voet keerde ze ook de derde strafcorner. Het was wachten op een doelpunt van Club de Campo.

Goal Club de Campo afgekeurd

Dat doelpunt kwam er ook, in het vierde kwart, maar werd afgekeurd omdat de pass van buiten de cirkel niet via een Spaanse stick, maar via die van Plönissen in het doel vloog. Ondertussen kwam Amsterdam weer beter in de wedstrijd. Twee strafcorners van de ploeg van Tigges in het vierde kwart werden niet verzilverd.

Daardoor moesten shoot-outs de beslissing brengen. Na missers van Maria Verschoor en Felice Albers scoorden Freeke Moes en Noor de Baat, waardoor Amsterdam zegevierde. Zondag wacht de halve finale tegen de winnaar van Düsseldorfer HC–Junior FC.

Fay van der Elst feliciteert Amsterdam-teamgenote Freeke Moes met haar doelpunt tijdens de shoot-outs tegen Club de Campo in de EHL. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Amsterdam* – Club de Campo Madrid 1-1 (0-1)
20. Candela Mejias 0-1 (sc)
32. Floor de Haan 1-1 (sb)