Den Bosch snoert critici de mond met winst EHL

Zonder de drie vertrokken topspeelsters Lidewij Welten, Marloes Keetels en Margot van Geffen zou Den Bosch een zwaar seizoen tegemoet gaan. Maar de ploeg van Marieke Dijkstra kroonde zich maandagmiddag in het Wagener Stadion met een 1-0 winst op Club Campo de Madrid ‘gewoon’ weer tot kampioen van Europa. Voor de achttiende keer in de clubgeschiedenis.

Apetrots hield Pien Sanders, die dit seizoen de gestopte Keetels opvolgde als aanvoerder van Den Bosch, de beker van de Euro Hockey League omhoog, waarmee concurrent Amsterdam werd opgevolgd als kampioen van Europa. Na een eerste seizoenshelft vol met pieken en dalen nam de druk op Den Bosch ontegenzeggelijk toe. Was Den Bosch nog wel zo goed als de afgelopen jaren? Kon de club het vertrek van de drie vertrokken olympisch kampioenen eigenlijk wel opvangen, zoals het de afgelopen jaren telkens deed na het afscheid van belangrijke topspeelsters? Of was de lichting die deze keer moest opstaan daar niet toe in staat?

Maandagmiddag snoerde Den Bosch alle critici de mond. Natuurlijk, het had niet veel gescheeld of SCHC had de ploeg vrijdagavond uit het toernooi gewipt. Als SCHC-middenvelder Yibbi Jansen tien seconden voor tijd de bal aan de goede kant van de paal had gegleden, was dat voor Den Bosch de knock-out geweest. Ook zondag in de halve finale tegen Düsseldorfer HC maakte de ploeg het zichzelf onnodig moeilijk. Het duurde toen de 58ste minuut, via een rake strafbal van Frédérique Matla, dat Den Bosch afstand van de tegenstander nam. Ook maandag in de finale tegen Club Campo de Madrid was de 1-0 winst, ondanks een dozijn aan kansen, vrij marginaal. Maar uiteindelijk maakte dat allemaal weinig uit. Op het moment dat de eerste prijs van het seizoen werd verdeeld, was het gewoon weer Den Bosch dat de beker aan het publiek toonde. En dat was terecht.

Den Bosch-fenomeen Frédérique heeft het weer geflikt. Hier heeft ze net de winnende goal gemaakt in de finale tegen Club Campo de Madrid. Foto: Koen Suyk

Den Bosch was bijna zestig minuten lang oppermachtig

Tegen Club Campo de Madrid liet Den Bosch vaak lelijk hockey zien, maar de ploeg uit Noord-Brabant was wel veel en veel beter. Direct vanaf de afslag trok Den Bosch ten aanval. Na een gemiste kans van Joosje Burg, een schot van Teuntje de Wit dat door de Spaanse keepster Maria Tello werd gered en drie niet verzilverde strafcorners werd het gedurende eerste kwart wel duidelijk dat een doelpunt van Den Bosch eigenlijk niet lang kon uitblijven.

Dat het toch lang 0-0 bleef, had de ploeg aan zichzelf te wijten. Joosje Burg sloeg de bal in het tweede kwart met haar backhand tegen de zijplank. Babs Reijnen, het jongste talent in de Bossche selectie, probeerde bij een counter Fréderique Matla te bedienen, die had kunnen scoren, maar haar pass werd onderschept door een Spaanse stick. Alles wat Club Campo de Madrid daar voor rust tegenover stelde, waren twee strafcorners, die allebei finaal de mist in gingen.

Vroeg in het derde kwart creëerde Den Bosch de grootste kans van de wedstrijd, toen Burg de bal vanaf de achterlijn teruglegde. Middenvelder Pleun van der Plas pikte hem op, maar flatste hem over het doel van de Spanjaarden heen. Een paar minuten later haalde Den Bosch haar vierde strafcorner, die door Matla op de klomp van de in de rust ingevallen keepster Maria Angelos Ruiz Castillo werd gepusht. Daardoor bleef het nog steeds 0-0. Ook de vijfde corner, een afschuif op Sanne Koolen, verschafte Den Bosch geen lucht.

Pien Sanders heeft lachend de gewonnen beker in handen. Foto: Koen Suyk

Bevrijdend doelpunt komt wéér van Matla

Nadat Maartje Krekelaar van dichtbij de bal op de voet van keepster Ruiz Castillo schoot, volgde al snel weer de volgende kans. Matla schoot met haar backhand over. In plaats van 0-0 had het al lang 3-0 moeten staan.

Pas in de eerste minuut van het laatste kwart viel dan eindelijk het verlossende doelpunt, via het fenomeen van Den Bosch: Matla. Een bal die vanaf de achterlijn werd teruggelegd, kegelde zij steenhard tegen de plank. De Spanjaarden stapten nog wel naar videoscheidsrechter Hannah Harrison uit Engeland, omdat zij vonden dat de bal over de achterlijn was geweest. Maar toen Harrison oordeelde dat Pien Sanders de bal had binnengehouden, telde het doelpunt: 1-0. Net als in de halve finale zondag tegen Düsseldorfer HC was het dus weer Matla die de wedstrijd besliste.

Het slotoffensief dat Club Campo de Madrid vervolgens op touw zette, was veel te zwak om Den Bosch pijn te doen. Of het vertoonde spel van de nieuwe kampioen van Europa over ruim een maand genoeg is om concurrenten Amsterdam en SCHC in de play-offs over de knie te leggen, moet uiteraard nog blijken. Maar van de drie Nederlandse topclubs is Den Bosch in ieder geval de eerste die reden heeft tot lachen.

Den Bosch – Club Campo de Madrid 1-0 (0-0)
46. Frédérique Matla 1-0

Lees hieronder de hoogtepunten van de finale van de EHL tussen Den Bosch en Club Campo de Madrid terug.


5 Reacties

 1. olaf-dirkse

  Wat een slecht hockey zeg! Afschuwelijk verschil met het niveau van de mannen. Wat is het toch met dit Den Bosch?

 2. Piensmits

  Proficiat dames! Mooi ook dat vertrouwen van Van Ass in Matla dat ze gaat scoren en de waardering voor haar kwaliteiten. Ik had nog een heleboel meer willen typen, maar om dezelfde discussie te voorkomen, laat ik het er maar bij. Het gaan spannende play offs worden. Voor SCHC wel te hopen met Dicke en Zerbo.

 3. edwin-smolders

  Gefeliciteerd speelsters en staf Dames HC Den Bosch

 4. lynnBosman

  Nou Olaf Dirkse van den Heuvel, doe een gok? Zou het missen van Keetels, Welten en v Geffen ermee te maken kunnen hebben? Ik vind dat wel een niveauverschil met Vd Plas en vd Hoek. Matla niet op haar scherpst? Dit SCHC kon er ook niet winnen. Maar best is het niet inderdaad. Overigens staat Den Bosch er niet om bekend het allermooiste hockey te spelen zoals SCHC en Amsterdam, ze spelen vanuit een structuur en aan het einde scoort vaak.. jawel... Matla.

 5. nicovisch

  Zonder geluk vaart niemand wel


Wat vind jij? Praat mee...