Amsterdam wint EHL na shoot-out-thriller tegen Den Bosch

Voor de vijftiende keer in de geschiedenis is Amsterdam clubkampioen van Europa geworden. Maandagmiddag boekte de ploeg van Robert Tigges in de Euro Hockey League-finale een prachtige zege op aartsrivaal Den Bosch, door de shoot-outserie te winnen nadat de reguliere speeltijd in 2-2 was geëindigd. Net als in de kwartfinale was er een heldenrol voor Anne Veenendaal, die drie shoot-outs pakte.

Toen aanvaller Noor Omrani – afgelopen dinsdag wereldkampioen geworden met Jong Oranje – de vijfde shoot-out van Den Bosch nam en miste, stormden alle speelsters van Amsterdam af op keepster Anne Veenendaal. Opnieuw was zij de koningin van de shoot-outs, deze keer in een onderling gevecht met Josine Koning, haar teamgenoot bij het Nederlands elftal.

Het was het sluitstuk van een prachtig gevecht, waarin Amsterdam tot twee keer toe een achterstand ongedaan maakte. Grote delen van de wedstrijd leek het erop dat Den Bosch aan het langste eind zou trekken, maar net als deze hele Euro Hockey League bleek Amsterdam over een enorme dosis vechtlust te beschikken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Vijfde ontmoeting in Europa

In de geschiedenis van de Europa Cup was het de vijfde keer dat de aartsrivalen tegen over elkaar stonden: drie keer troffen beide ploegen elkaar in de halve finale en één keer in de finale (2014). Die eindstrijd won Amsterdam via shoot-outs.

Deze keer was Den Bosch op voorhand de favoriet. Den Bosch zat weliswaar aan de makkelijkere kant van het schema, maar hockeyde zich vrij eenvoudig naar de finale met zeges op Pegasus uit Ierland (9-0) en Gantoise uit België (2-0). Amsterdam had daarentegen juist twee zware wedstrijden in de benen. Zowel in de kwartfinale tegen Club de Campo Madrid (winst na shoot-outs) als in de halve finale tegen het Spaanse Junior (2-1) moest de ploeg van Robert Tigges tot het uiterste gaan, al putte Amsterdam daar wel een hoop vertrouwen uit, gezien de vechtlust die het op de mat legde.

Den Bosch kwam al na vijf minuten op voorsprong in de EHL-finale tegen Amsterdam via een doelpunt van Frédérique Matla. Foto: EHF/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Vroege goal Den Bosch

De wedstrijd maandagmiddag was nog maar vijf minuten onderweg, toen Den Bosch de aartsrivaal bij de strot greep. Joosje Burg en Laura Nunnink zetten hoog druk op Maria Verschoor, die de bal verspeelde. Via Burg ging de bal naar Noor Omrani, die met een slimme bandhandpass Frédérique Matla bediende. Met een flats scoorde zij de 1-0.

Na een sterk eerste kwart van Den Bosch gingen de gedachten uit naar een eenvoudige zege voor de ploeg van Marieke Dijkstra, maar het wedstrijdbeeld kantelde opeens toen Amsterdam in het tweede kwart besloot om hoog druk te zetten in plaats van halfcourt te spelen. Het was een goede keuze, want achterin stapelde Den Bosch vervolgens fout op fout. Diep op de helft van Den Bosch belandde de bal via een Bossche stick bij Noor de Baat, die naar de achterlijn dribbelde en voorgaf op talent Filiz Tuzgöl, die bij de tweede paal helemaal vrij stond. Met een tip-in maakte zij namens Amsterdam de 1-1.

Vervolgens kreeg Amsterdam ook nog een enorme kans op de 1-2. Opnieuw belandde de bal zomaar in de stick van Noor de Baat, die verdediger Sanne Koolen eruit liep en vanaf de achterlijn Maria Verschoor inspeelde. Van dichtbij schoot zij op doel, maar met een knappe redding met haar handschoen voorkwam keepster Josine Koning een voorsprong voor Amsterdam. Toen Verschoor even later de bal op de voet van Pien Sanders legde, kreeg Amsterdam ook nog een strafcorner, de eerste van de wedstrijd. Maar door de blessure van Michelle Fillet mist de ploeg een sleepspecialist; de flats van Sabine Plönissen werd eruit gelopen.

Filiz Tuzgöl viert de Amsterdamse gelijkmaker in de EHL-finale tegen Den Bosch met Noor de Baat. Foto: EHF/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Heerlijke goal Van der Elst

Wat volgde, was een prachtig hockeygevecht. Nog in het tweede kwart veroverde Den Bosch de grip terug en maakte het de 2-1. Via een slechte pass van Floor de Haan kon Margot van Geffen de bal op het middenveld oppikken. Op snelheid sprintte ze meerdere speelsters van Amsterdam voorbij, waarna ze vanaf de achterlijn Frédérique Matla bediende, die bij de tweede paal binnenschoot.

Toen Den Bosch ook aan het begin van het derde kwart domineerde, leek het wachten op de genadeklap van de Bossche Bazen, maar het was juist Amsterdam dat de gelijkmaker scoorde (2-2). Aan de basis daarvan stond De Haan, die vanaf de middenlijn met een hoge bal aanvaller Fay van der Elst bereikte. Het doelpunt dat volgde, was schitterend. Van der Elst plukte de bal uit de lucht, sprintte de cirkel in, draaide weg bij Rosa Fernig en schoot de bal heerlijk in de verre hoek.

Kira Horn (l), Lidewij Welten (m) en Felice Albers (r) tijdens de EHL-finale tussen Den Bosch-Amsterdam. Foto: EHF/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Shoot-outs

Ook in het vierde kwart was Den Bosch de gevaarlijkste ploeg. Anderhalve minuut voor tijd kreeg De Haan de bal op haar voet en kreeg Den Bosch een strafcorner, maar de videoscheidsrechter draaide die beslissing terug vanwege een sticktackle die even daarvoor had plaatsgevonden.

De tijd tikte door en even later dacht Amsterdam een strafcorner te krijgen, toen Laura Nunnink buiten de cirkel opzettelijk op de stick van Van der Elst leek te tikken, maar ook daar stak de videoscheidsrechter een stokje voor. In plaats daarvan kreeg Amsterdam een vrije slag buiten de cirkel, maar dat leverde niets op.

Vervolgens legde Matla de bal nog op de voet van Van der Elst en was het Den Bosch dat alsnog een strafcorner mocht nemen, met 00.00 op de klok. Op kopcirkel had Matla een doelpunt en daarmee de overwinning op haar stick, maar de variant pakte niet goed uit en Amsterdam wist uit te verdedigen. Shoot-outs moesten vervolgens beslissing brengen. Mentaal gezien had Amsterdam daarin een voordeel, aangezien de ploeg van Tigges de kwartfinale al had gewonnen via shoot-outs.

De schreeuw van Amsterdam-keepster Anne Veenendaal nadat ze haar ploeg de Europese clubtitel heeft bezorgd. Foto: EHF/WorldSportPIcs/Frank Uijlenbroek

Na een vroege misser van Albers leken de shoot-outs aanvankelijk de kant van Den Bosch op te vallen. Maar Den Bosch miste via Van Geffen, Welten en Omrani drie keer op rij. Daardoor zegevierde Amsterdam alsnog.

Den Bosch – Amsterdam* 2-2 (2-1)
5. Frédérique Matla 1-0
18. Filiz Tuzgöl 1-1
25. Frédérique Matla 2-1
40. Fay van der Elst 2-2
*wint na shoot-outs

Pien Sanders raak 1-0
Felice Albers mis 1-0
Frédérique Matla raak 2-0
Maria Verschoor raak 2-1
Margot van Geffen mis 2-1
Floor de Haan raak 2-2 (sb)
Lidewij Welten mis 2-2
Noor de Baat raak 2-3
Noor Omrani mis 2-3

Uitslagen EHL Final8-Dames

# Datum/Tijd Wedstrijd
9 15-4-2022 09:30 Gantoise – HC Surbiton (KO8) 2-1
10 15-4-2022 11:30 Den Bosch – Pegasus (KO8) 9-0
12 15-4-2022 16:00 Amsterdam* – Club de Campo (KO8) 1-1
13 15-4-2022 18:15 Düsseldorfer HC – Junior FC** (KO8) 0-0
15 16-4-2022 11:30 Pegasus – HC Surbiton (Ranking Match) 1-2
16 16-4-2022 13:45 Den Bosch – Gantoise (Halve finale) 2-0
19 17-4-2022 09:30 Düsseldorfer HC – Club de Campo*** (Ranking Match) 3-3
20 17-4-2022 11:45 Junior FC – Amsterdam (Halve finale) 1-2
23 18-4-2022 09:15 Gantoise – Junior FC (3e/4e plaats) 1-2
25 18-4-2022 13:45 Den Bosch – Amsterdam**** (Finale) 2-2

* Amsterdam wint na shoot-outs (2-0)
** Junior FC wint na shoot-outs (1-2)
*** Düsseldorfer HC wint na shoot-outs (2-1)
**** Amsterdam wint na shoot-outs (2-3)

Lees de hoogtepunten terug van de EHL-finale bij de dames tussen Den Bosch en Amsterdam.


4 Reacties

 1. Eva1988

  Het Den Bosch van Dijkstra is niet het Den Bosch van Ehren. Goed gekeept door Veenendaal, maar wat een dramatische shoot outs van Welten, van Geffen en Omrani. Proficiat Amsterdam. Voor SCHC is dit het seizoen om Den Bosch en Amsterdam te verslaan.

 2. lynnBosman

  Het interview met Anne Veenendaal zegt zó veel, want moet het voor haar zwaar zijn geweest. Koning was het Olympische jaar net wat beter, nu lijkt het weer om het even. Misschien bevrijd van de druk? Het is haar gegund deze prijs.

  1. slbal

   Kunnen we, in het licht van wat er gebeurd is bij het Nederlands elftal onder Annan, er zeker van zijn dat de beste speelsters op de OS stonden??


Wat vind jij? Praat mee...