Hoofdrol Mister EHL Fuchs bij vijfde Europese titel Bloemendaal

Bloemendaal heeft paasmaandag de al uitpuilende prijzenkast aangevuld met de vijfde titel in de Euro Hockey League. De Nederlandse landskampioen, die als eerste ploeg uit de EHL-historie zijn titel prolongeerde, was heer en meester in de finale tegen het Duitse Rot-Weiss Köln (4-0). Bij de Mussen vervulde ‘Mister EHL’ Florian Fuchs een hoofdrol bij zijn afscheid van het Europese podium.

De 31-jarige Duitser Fuchs werd na afloop door zijn ploeggenoten uitgebreid gefeliciteerd en geknuffeld. Ook kreeg Fuchs de beker in handen, die hij omringd door zijn ploeggenoten aan de fans toonde. Dat was terecht. Niet alleen vanwege zijn enorme aandeel in de zege op Rot-Weiss Köln – Fuchs was betrokken bij alle (!) Bloemendaal-goals – maar vooral als hommage aan de ongekende prestaties van de sierlijke aanvaller op het hoogste Europese topniveau.

Fuchs speelde maandag in het Wagener Stadion zijn zevende (!) finale van de EHL, waarvan hij er vijf won. Viermaal stond hij in de finale met UHC Hamburg, waarbij hij twee keer met de beker het strijdperk verliet. Maandag speelde hij voor de derde keer met Bloemendaal de eindstrijd. Al die finales won hij. Een unieke zegereeks, die voor Fuchs eindigt omdat de Duitser na dit seizoen stopt met tophockey. Hij zal gemist worden vanwege zijn fraaie dribbels, heerlijke goals en onovertroffen winnaarsmentaliteit. Daarnaast is Fuchs met zijn voorbeeldige en sportieve gedrag een sieraad voor de hockeysport.

Bloemendaal viert de vijfde EHL-zege. Foto: EHF/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Emotionele peptalk

De Duitse routinier weet met al zijn ervaring, als geen ander wat er nodig is om te presteren op het moment suprême. Dat was voor de finale van maandag een bijna emotionele peptalk richting zijn ploeggenoten. In de huddle nam Fuchs het woord en hield een meeslepende motivatiespeech, die recht uit zijn hart kwam. De Duitser raakte daarmee precies de juiste snaar bij zijn ploeggenoten, die vervolgens een ijzersterke finale speelden met hun Fuchsie in de hoofdrol.

Het eerste kwart van de EHL-finale was er een zoals zo vaak bij belangrijke wedstrijden. De ploegen tastten elkaar af en maakten er een schaakspel van. Verdedigend stonden beide ploegen als een huis, waarbij vooral de Duitse formatie haar defensieve kwaliteiten moest aanspreken omdat Bloemendaal veel vaker de bal had.
Welgeteld een kans zagen de duizenden toeschouwers in het eindelijk goed gevulde Wagener Stadion op de finaledag van de EHL. Halverwege het eerste kwart verstuurde Arthur van Doren een diepe bal. Twee spelers van Rot-Weiss tastten mis, waarna het voor Thierry Brinkman eenvoudig was om een strafcorner te halen. Die werd door Tim Swaen hard en laag gepusht, maar het kostte topgoalie Vincent Vanasch weinig moeite zijn klomp tegen de bal te zetten. Bij de rebound van Van Doren ontbrak de overtuiging om het doel te treffen.

Jorrit Croon juicht na de 1-0. Foto: EHF/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

In het tweede kwart werd de ban echter al snel gebroken. Rot-Weiss Köln maakte eerst nog een strafcorner onschadelijk, maar uit de actie die daarop volgde, scoorde Bloemendaal. Een backhandschot van Floris Wortelboer werd gekraakt door ploeggenoot Fuchs, die behield balbezit en liftte de bal behendig richting het Duitse doel. Daar kreeg Vanasch eerst nog hulp van de lat, maar de teruggekaatste bal werd door Jorrit Croon tegen de touwen getennist: 1-0.

Treffer Fuchs

Er waren toen zeventien minuten gespeeld. Zeven minuten later was het al 2-0. Glenn Schuurman zette de aanval op, Jasper Brinkman stoomde via de rechterkant de cirkel binnen en legde de bal terug. Zoals al zo vaak in zijn carrière stond Fuchs op de goede plek en schoot gedecideerd raakt: 2-0.

Bloemendaal was op stoom en wilde het karwei al voor de rust afmaken. Daar kreeg de ploeg van Mathijssen ook volop de mogelijkheden voor vanaf de kop van de cirkel. Maar wat vooral Teun Beins en zijn ploeggenoten ook probeerden, Vanasch en zijn verdedigers lieten zich niet nogmaals verschalken.

Dat was fijn voor de wedstrijd, want hierdoor bleef ook de tweede helft spannend. Al moet gezegd dat Rot-Weiss Köln, dat vrijdag nog met 2-1 te sterk was voor Kampong, maar bitter weinig in te brengen had. In het derde kwart was er maar een ploeg die hockeyde, kansen en strafcorners kreeg. Alleen scoorde ook Bloemendaal niet.

Florian Fuchs juicht na de 2-0. Foto: Arnau Benavent (Worldsportpics)

Dat kun je normaal tegen een Duitse ploeg beter niet doen. Maar Bloemendaal kon het zich veroorloven, omdat het krachtsverschil tussen de twee teams simpelweg te groot was. Dat het in het vierde kwart ook nog 3-0 werd, was daarom geen verrassing. En wie anders dan Mister EHL zelfde haalde de corner, die – eindelijk – door Jasper Brinkman op waarde werd geschat. De verdediger ramde de bal hard op de plank, 3-0.

En of de Fuchs-show nog niet groot genoeg was, nam de aanvaller met een heerlijke solo ook driekwart van de 4-0 voor zijn rekening. Alleen mocht Roel Bovendeert de trekker overhalen: 4-0.

In de laatste seconde leek Fuchs zijn geweldige optreden ook nog te bekronen met een heerlijke tip-in. Maar in het eindsignaal raakte de aanvaller, na een pass van Thierry Brinkman, de lat. Het mocht de pret niet drukken. Samen met zijn medespelers en honderden Bloemendaal-fans vierde Fuchs het overwinningsfeest. Voor de laatste keer in Europa.

Bloemendaal – Rot-Weiss Köln 4-0 (2-0)
17.  Jorrit Croon 1-0
24. Florian Fuchs 2-0
51. Jasper Brinkman 3-0
56. Roel Bovendeert 4-0

Uitslagen EHL Final12-Heren

# Datum/Tijd Wedstrijd
3 13-4-2022 16:15 Saint-Germain – HC Surbiton (KO12) 2-7
4 13-4-2022 18:30 Kampong – Uhlenhorst Mülheim (KO12) 4-0
6 14-4-2022 14:45 Club Campo de Madrid – SV Arminen (KO8) 3-0
7 14-4-2022 17:00 Saint-Germain – Uhlenhorst Mülheim (Ranking Match) 1-3
8 14-4-2022 19:15 Atlètic Terrassa – Bloemendaal (KO8) 1-3
11 15-4-2022 13:45 HC Surbiton –  KHC Dragons (KO8) 1-0
14 15-4-2022 20:30 Rot-Weiss Köln – Kampong (KO8) 2-1
17 16-4-2022 16:00 Club Campo de Madrid – Bloemendaal (Halve finale) 0-3
18 16-4-2022 18:15 SV Arminen – Atlètic Terrassa (Ranking Match) 2-7
21 17-4-2022 14:00 Rot-Weiss Köln – HC Surbiton (Halve finale) 5-1
22 17-4-2022 16:15 Kampong – KHC Dragons (Ranking Match) 2-2*
24 18-4-2022 11:30 HC Surbiton – Club Campo de Madrid (3e/4e plaats) 2-1
26 18-4-2022 16:15 Rot-Weiss Köln – Bloemendaal (Finale) 0-4

Lees de hoogtepunten terug van de finale van de EHL tussen de heren van Bloemendaal en Rot-Weiss Köln


Wat vind jij? Praat mee...