Vooruitblik EHL: Lastige route Nederlandse clubs op weg naar hoofdprijs

Wie volgt Bloemendaal op als Europees kampioen? Deze vraag wordt komende week beantwoord in Eindhoven. Zestien teams strijden op het complex van Oranje-Rood om de hoogste Europese clubhoofdprijs. In zes dagen worden twintig wedstrijden afgewerkt.

Hiermee kent de twaalfde editie van de EHL een andere opzet dan de afgelopen jaren. Voorheen waren de KO16 en FINAL 4 aparte evenementen tijdens Pasen en Pinksteren. Door de komst van de Pro League is gekozen voor een evenement waarbij zowel de KO16 als de FINAL 4 worden afgewerkt.

Pittig programma

Kortom veel topwedstrijden, maar ook een pittig programma voor de deelnemende clubs. Voor Nederland doen Oranje-Rood, Amsterdam en Kampong mee. Titelverdediger Bloemendaal ontbreekt. De ploeg verloor afgelopen seizoen in de play-offs om de landstitel de strijd om het EHL-ticket van Oranje-Rood.

Het drietal Nederlandse clubs moet altijd worden gerekend tot de kanshebbers voor de EHL-winst. Afgelopen seizoen eindigden de Nederlandse equipes op de eerste drie plaatsen. Dat zal deze editie niet gebeuren, omdat twee Nederlandse ploegen elkaar al kunnen treffen in de KO8. De route naar een eventuele finale is een lastige voor Oranje-Rood, Kampong en Amsterdam.

Felicitaties voor Benjamin Stanzl in het duel van Oranje-Rood tegen SCHC. Foto: Koen Suyk.

Oranje-Rood

Gastheer Oranje-Rood komt als eerste Nederlandse club in actie en treft woensdagavond Uhlenhorst Mülheim, de koploper in de Duitse competitie. Afgelopen weekend liet de ploeg zien in vorm te zijn in de topduels. Zowel UHC Hamburg als Harvestehuder THC werden verslagen. Hoewel boegbeeld Thilo Stralkowski afgelopen seizoen zijn loopbaan beëindigde, herbergt Uhlenhorst genoeg kwaliteiten met onder meer Timm Herzbruch, Benedikt Fürk en Lukas Windfeder. Met 26 doelpunten is Herzbruch momenteel ook topscorer in de Duitse competitie.

Oranje-Rood zal dan ook alles uit de kast moeten halen om niet meteen te worden uitgeschakeld voor eigen publiek. De Eindhovense ploeg, die in de poulefase van de EHL won van Grange (6-0) en Arminen (2-1), kwam moeizaam uit de winterstop. Vier van de zeven wedstrijden leverden geen enkel punt op. De huidige nummer vier in de Hoofdklasse won vorig weekend met 3-1 van Pinoké. Mogelijk is dit het goede zetje in de rug van Oranje-Rood dat bij winst op Uhlenhorst een confrontatie wacht met de winnaar van het duel tussen Dinamo Kazan uit Rusland en Mannheimer HC, eveneens uit Duitsland.

Dinamo Kazan-Mannheimer HC

In deze wedstrijd lijken de Duitsers de beste papieren te hebben, omdat Dinamo Kazan dit kalenderjaar nog geen enkele wedstrijd in de buitenlucht heeft gespeeld. De ploeg, die deelnam aan iedere editie van de EHL, stelde vorig jaar oktober alweer een EHL-ticket veilig door de Russische titel te veroveren. Mannheimer HC is de huidige nummer drie van Duitsland op tien punten van koploper Uhlenhorst Mülheim. Het gevaarlijkste wapen van de ploeg is nog altijd voormalig HGC’er Gonzalo Peillat. De Argentijnse strafcornerspecialist maakte alweer 22 doelpunten in de Duitse competitie.

Amsterdam overlegt in het competitieduel tegen Almere. Foto: Koen Suyk

Van de Nederlandse clubs heeft Amsterdam de ‘makkelijkste’ tegenstander in de KO16. De ploeg treft de EHL-debutant Grove Menzieshill. Afgelopen seizoen pakte de fusieclub de Schotse landstitel, die het onlangs moest afstaan aan Grange dat al in de poulefase van de EHL werd uitgeschakeld.

Amsterdam weer op de rails

Amsterdam lijkt na een roerige periode, waarin ze hun coach Graham Reid naar India zagen vertrekken, de zaken weer op de rails te hebben. In de laatste vier competitieduels werd niet verloren waardoor de play-offs in de Hoofdklasse nog altijd binnen bereik zijn.

Bij een eventuele overwinning neemt Amsterdam het in de KO8 op tegen de winnaar van het duel tussen Kampong en Rot-Weiss Köln. Dit duel is misschien wel de meest besproken wedstrijd van de EHL. Beide ploegen treffen elkaar al voor de vijfde keer in zes jaar tijd, waarvan voor de vierde keer op rij. De verbazing in beide kampen was dan ook groot toen de ploegen opnieuw aan elkaar werden gekoppeld.

Philip Meulenbroek (Kampong) scoort in de competitiewedstrijd tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Topper in KO16

De wedstrijd kan worden betiteld als de topper in de KO16. Kampong is de verliezend EHL-finalist van vorig seizoen en won de Europese titel in 2016. Een jaar later was de hoofdprijs voor Rot-Weiss Köln. In de nationale competities doen beide ploegen het prima. Zowel Kampong als Rot-Weiss Köln bezet de tweede plaats. Met spelers als David Harte, Robbert Kemperman, de in vorm zijnde Philip Meulenbroek, Tom Grambusch, Marco Miltkau en Christopher Rühr lijkt een topwedstrijd gegarandeerd.

Van de vier voorgaande wedstrijden won Kampong drie keer en opvallend, de winnaar van de laatste drie onderlinge ontmoetingen haalde uiteindelijk ook de finale van de EHL.

Toernooischema EHL

Woensdag 17 april 2019
12.45u KO16 Dinamo Kazan – Mannheimer HC
15.00u KO16 KHC Dragons – Three Rock Rovers
17.15u KO16 Waterloo Ducks – Surbiton HC
19.30u KO16 HC Oranje-Rood – Uhlenhorst Mülheim

Donderdag 18 april 2019
12.45u KO16 Saint Germain HC – Club Egara
15.00u KO16 Royal Leopold HC – Real Club de Polo
17.15u KO16 AH&BC Amsterdam – Grove Menzieshill
19.30u KO16 SV Kampong – Rot Weiss Koln

Vrijdag 19 april 2019
12.45u Plaatsingswedstrijd 1
15.00u Plaatsingswedstrijd 2
17.15u Plaatsingswedstrijd 3
19.30u Plaatsingswedstrijd 4

Zaterdag 20 april 2019
09.30u KO8 wedstrijd 1
11.45u KO8 wedstrijd 1
14.00u KO8 wedstrijd 1
16.15u KO8 wedstrijd 1

Zondag 21 april 2019
13.00u Final4 Halve finale 1
15.15u Final4 Halve finale 2

Maandag 22 April 2019
13.00u Bronzen medaille-wedstrijd
15.15u GRAND FINAL


Wat vind jij? Praat mee...