Wimbledon-coach: ‘Amsterdamse zelfvertrouwen meegenomen’

Enigszins verrassend won Wimbledon zaterdag van drievoudig EHL-kampioen UHC Hamburg. Drie jaar speelde Wimbledon-coach Ben Hawes (36) voor hockeyclub Amsterdam. Hij neemt als coach van de Engelse kampioen Wimbledon iets van wat hij het Amsterdamse zelfvertrouwen noemt mee naar zijn team. 

‘Een tactische wedstrijd’, noemde Hawes de overwinning in de achtste finale van de EHL op het Duitse team, waar voormalig Duits aanvoerder Moritz Fürste nog steeds de blikvanger is. Zes strafcorners mocht de Duitse ploeg nemen, maar de Engelse verdediging had het huiswerk goed gedaan.

Het was veel schaken tussen de Britten en de Duitsers, maar een aantal mooie momenten sprong eruit. Eerst was er het ongelofelijke doelpunt van Phil Roper, die in de vijftiende minuut met een schitterende schijnbeweging de Duitse keeper Nicolas Jacobi passeerde en daarna uit een onmogelijke hoek en via de stick van Jonas Swiatek de 1-0 maakte. Daarna was het de sluwe Brit Simon Mantell (32) – afgelopen seizoen overgekomen van Reading – die met een mooie passeeractie op de achterlijn Ben Arnold bediende voor de 2-0.

Simon Mantell and Moritz Fürste in duel. Foto: Frank Uijlenbroek

Fürste gooide hele lichaam in de strijd

UHC Hamburg kwam nog terug in de wedstrijd en bij een 2-1 achterstand werd de keeper gewisseld en trok Fürste het gele keepershesje aan. Fürste liet zien hoe Duitse onverschrokkenheid eruit ziet. Bij een Engelse counter maakte hij een sliding, gooide hij zijn hele lichaam in de strijd en voorkwam hij de 3-1, die later alsnog volgde.

‘Natuurlijk is dit een moeilijke loting tegen Hamburg. Maar toch vind ik dat er een Engelse club bij de beste acht van Europa hoort. Zowel als land en als club. Het past bij ons goede seizoen, waarin we maar één wedstrijd hebben verloren’, zei coach Hawes na de wedstrijd.

Vier jaar geleden promoveerde Wimbledon pas naar de Engelse hoogste divisie. Met Hawes als coach werd de club de afgelopen twee jaar landskampioen. Vorig jaar verloor Wimbledon in de achtste finale in Amsterdam van de thuisclub. Een plek bij de laatste acht – waar Wimbledon het Spaanse Egara of het Duitse Mannheim – zal treffen. Hawes speelde ooit drie seizoenen bij Amsterdam en zegt daarvan iets te hebben opgepikt. ‘Wij Engelsen acteren natuurlijk altijd vanuit de rol van underdog. In Amsterdam en in Nederland is er toch wat meer zelfvertrouwen en arrogantie. Een mix daarvan vind ik mooi voor mijn team.’

Wimbledon – UHC Hamburg 3-1 (2-0)
’15 Phil Roper 1-0
’35 Ben Arnold 2-0
’49 Julius Schmid 2-1
’60 Phil Roper 3-1


Wat vind jij? Praat mee...