Eva de Goede breekt haar pols in strijd om het brons

Een huilende Eva de Goede die strompelend het veld afliep en naar linkerpols greep, was het beeld dat het meest beklijfde in de troostfinale van de EHL. Amsterdam won tegen Der Club an der Alster (4-2) het brons, maar verloor haar aanvoerder. De Goede moest naar de eerste hulp. Ze heeft haar pols gebroken. Deelname aan de Olympische Spelen (23 juli-8 augustus) kan zomaar een race tegen de klok worden. Ook het EK (4 tot en met 13 juni) en de play-offs (die beginnen op 5 mei) komen mogelijk in gevaar.

Vleugelspeelster Felice Albers – die met een weergaloos doelpunt plus een assist de speelster van de wedstrijd was – stond er met haar neus bovenop toen De Goede in botsing kwam met keepster Amy Gibson en op haar pols viel. ‘Het zag er ernstig uit’, vertelde Albers direct na afloop. ‘Ook omdat ze er zelf zo van schrok. Ze moet veel pijn hebben gevoeld.’

Amsterdam-middenvelder en Oranje-captain Eva de Goede grijpt naar haar linkerpols en verlaat geblesseerd het veld. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Iedereen heeft kunnen zien dat Amsterdam en Den Bosch gelijkwaardig zijn. Dat is goed voor het hockey Felice Albers

Toen de troostfinale begon, was de vraag vooral hoe Amsterdam zich voelde na de nederlaag van zaterdagmiddag. Voor Amsterdam was de klap in het gezicht wel eens harder geweest nadat het door Den Bosch was verslagen. Tot anderhalve minuut voor tijd stond de koploper van de Hoofdklasse zaterdag met één been in de finale van de EHL, totdat Frédérique Matla de 1-1 maakte en Den Bosch vervolgens dankzij de klasse van Josine Koning de shoot-outs won. Maar de pijn was deze keer niet zo groot als in het verleden, omdat Amsterdam tevreden kon zijn over het vertoonde spel. De EHL waardig afsluiten was zondag de nieuwe missie geworden.

‘We kwamen hier voor de titel. Daarom was het teleurstellend dat we de wedstrijd gisteren uit handen gaven. Maar we hebben goed gespeeld. Iedereen heeft kunnen zien dat Amsterdam en Den Bosch gelijkwaardig zijn. Dat is goed voor het hockey’, verwoordde Albers haar gevoel na de de nederlaag.

‘Als we slecht hadden gespeeld, waren we met een ander gevoel van het veld gestapt. Nu hebben we er vertrouwen uit geput. Vandaag zeiden we tegen elkaar dat we de EHL op een waardige manier wilden afsluiten. Dat hebben we gedaan. We hebben tegen Alster een goede wedstrijd gespeeld.’

Noor de Baat valt in de armen van Felice Albers, die de 2-1 heeft gemaakt. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

De 1-0 van Freeke Moes

De eerste minuten van het eerste kwart was het meteen Amsterdam dat haar wil oplegde aan Der Club an der Alster. De hoofdrol in die fase was weggelegd voor Freeke Moes, die al snel een schot afvuurde dat over het doel heen vloog. Even later dribbelde Moes langs twee verdedigers en schoot ze met haar forehand de bal steenhard in de verre hoek (1-0). Een mooie goal en bovendien een droomstart voor Amsterdam, dat snel wilde uitlopen naar 2-0.

Toch was het de Duitse Hannah Gablac die daarna een strafcorner versierde. Via een tip-in-variant gespeeld op de inglijdende Hanna Granitzki maakte Der Club an der Alster zowaar de 1-1, nadat een geblokt schot van Hannah Gablac het enige kansje was geweest dat de Duitsers hadden gecreëerd.

 

De blessure van Eva de Goede

Amsterdam nam daarna opnieuw het initiatief. Met schoten van Maria Verschoor en Sosha Benninga was de thuisploeg al snel in het tweede kwart gevaarlijk. Een sleepush van Lauren Stam werd door keepster Amy Gibson van de lijn gered. Het was wachten op de 2-1.

De schrik sloeg Amsterdam om het hart toen aanvoerder Eva de Goede – die een fantastische wedstrijd speelde – even later met tranen in haar ogen van het veld afstrompelde. Met haar rechterhand greep ze naar haar linkerpols, waarop ze pijnlijk ten val was gekomen in duel met keepster Gibson. Het zag er slecht uit. De Goede vertrok richting de catacomben van het Wagener Stadion. Ze keerde niet meer terug binnen de lijnen.

De vraag hoe de ploeg van Robert Tigges die klap zou verwerken, beantwoordde Felice Albers al snel. Met een heerlijk backhandschot vanaf de rand van de cirkel sloeg ze de 2-1 tegen de touwen (te zien in de samenvatting hierboven). Een doelpunt waarbij de gedachten teruggingen naar haar legendarische goal tegen Bloemendaal in 2020, al vloog die toen stijf in de kruising.

‘Hun keepster was best klein. Ik zag dat ze op het verkeerde been stond. Toen dacht ik: ik schiet op goal. Ik raakte ‘m heel lekker’, zei Albers.

Amsterdam viert de 1-0, gemaakt door Freeke Moes. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

De 2-2 van Der Club an der Alster

Na een groene kaart voor Freeke Moes was het Der Club an der Alster dat halverwege het derde kwart Amsterdam onder druk zette. Keepster Anne Veenendaal moest met haar voeten een ingreep verrichten. Waar Amsterdam voor rust hard op weg was naar een overwinning, was Der Club an der Alster sterker in het derde kwart.

Toen de Duisters hun tweede strafcorner van de wedstrijd haalden, leek het gevaar in eerste instantie geweken, nadat verdediger Kimberly Thompson de bal goed uitliep. Toch slaagde Amsterdam er niet in de bal uit te verdedigen. Spits Hannah Gablac kreeg haar stick ertegen en deed Amsterdam pijn: 2-2.

Aan de bal Marijn Veen. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Amsterdam neemt met twee goals afstand in het laatste kwart

Het begin van de laatste vijftien minuten was het meeste balbezit opnieuw voor Der Club an der Alster. Veenendaal moest opnieuw een redding verrichten. Uiteindelijk was het Felice Albers die Amsterdam lucht bracht. Na een dribbel over de achterlijn speelde ze Fay van der Elst in, die de 3-2 binnentipte. De videoscheidsrechter ging niet mee in het protest van de Duitsers.

Vijf minuten voor tijd schoot Freeke Moes hard de 4-2 in de korte hoek. Een bal die keepster Gibson had moeten pakken. Het was de nekslag voor de Duisters, die niet meer in staat waren een doelpunt te maken. Daardoor ging het brons naar Amsterdam, dat moet vrezen dat De Goede de play-offs mist.

Amsterdam – Der Club an der Alster 4-2 (2-1)

9. Freeke Moes 1-0
11. Hanna Valentin 1-1 (sc)
28. Felice Albers 2-1
42. Hannah Gablac 2-2 (sc)
52. Fay van der Elst 3-2
55. Freeke Moes 4-2


13 Reacties

 1. lynnBosman

  Inderdaad, er is maar een vraag : hoe is het met Eva de Goede. Wat een domper dit want wat was ze goed. Wel een groot compliment hoe Amsterdam het oppakte. Ik vond de Baat echt goed op het middenveld, Albers, Verschoor en Moes was weer ouderwets genieten. Prima goals van Amsterdam en Alster, hoewel Albers en ook Gablac wel veel ruimte kregen. De eerste uitloopster (De Haan?) bij de eerste corner van Amsterdam heeft ook minder snelheid dan Verschoor en Thompson had ik het idee. Mooi dat Amsterdam gewonnen heeft, maar hoe is het met Eva de Goede....

  1. Freekie

   Je speelt om de 3e plek in Europa en bent de 2e ploeg van Nederland... Zou het gênant vinden als ze niet met het uitvallen van een speler om konden gaan

 2. ronald

  Albers kan nog wel eens heel hard op de deur van oranje gaan kloppen. Zelfde geldt voor Moes. Fillet daarentegen brengt weinig voorin

 3. lynnBosman

  Ja ik vind Fillet wat tegenvallen, het oogt allemaal wat traag. Ik vind vd Elst (prima goal overigens) ook niet veel brengen. Benninga vind ik dan wel weer positief opvallen naast spitsen als Albers, Veen en Moes.

 4. lynnBosman

  @Freekie, allemaal heel leuk wat je zegt maar of De Goede uitvalt of bv een Kapelle vind ik nogal een verschil in kwaliteit. Club den Alster is ook weer geen Laren of Victoria.

  1. Freekie

   Dat klopt, maar ik mag er vanuit gaan dat je als je zo goed bent als Amsterdam, je daar mee om kunt gaan. De goede is een belachelijk goede speelster, zeker. Maar als je zo goed bent/zo goed pretendeert te zijn als Amsterdam, dan had ik het raar gevonden als je daar niet mee om kon gaan. Daarbij is Club An der Alster ook geen Den Bosch en hebben zij het dit seizoen vooralsnog moeilijk (5e). Wat zichtbaar was.

  2. Boearco

   Er is zeker een kwalitatief giga verschil tussen bv Ilse en Eva. Of je het met elkaar mag vergelijken? Is niet helemaal eerlijk denk ik. Het is vreselijk voor Eva. Voor Amsterdam en het Nederlands team een groot gemis. Voor Eva heel veel sterkte.

 5. Nvanas012

  Gaat ze hier op tijd van herstellen voor de OS? 🥺 Op internet staat +/- 3 maanden herstel tijd, laten we het hopen!!

  1. sachab

   Dat is van veel factoren afhankelijk. Hoeveel weken gips nodig is, hoeveel mobiliteit ze heeft als ze uit het gips komt(dat is echt heel verschillend!) en daarnaast gewoon hoe snel lichaam hersteld. Gelukkig is ze fit! Kans dat het sneller gaat is zeker aanwezig!

 6. jobe

  Ach nee... ongelukkige actie van beste speelster ter wereld. Beterschap! Snel beter worden.

 7. lynnBosman

  Ontzettend veel sterkte Eva!! De Olympische Spelen lijken mij het speerpunt, PO en EK gaan wel een heel moeilijk verhaal worden.

 8. JMJFijen

  Ja, echt sneu voor je Eva, jouw ouders, club, supporters en daar ben ik er een van. Lid van een andere club in het Zuiden des lands, maar met een zwak voor een van de beste hockeyspeelsters aller tijden. Dit is triest, want Eva zal de komende tijd weer eens langs de lijn staan en we hadden haar graag in het verdere verloop van de competitie op het veld gezien. Volgende week de topper tegen SCHC en snel daarna de kraker tegen Den Bosch gaan aan de neus voorbij. Ik heb er wel alle vertrouwen in dat je er in Tokio , de hopelijk gouden kers op jouw briljante carriere en die van je vriendin Lidewij, weer bij bent. Wie weet al eerder. Play offs? Mooi vind ik het respect, de warmte en de genegenheid uitgesproken door lynn Bosman. Ik ken lynn een tijdje , vind haar een mooi mens en een sieraad met haar hockey kritieken. Zo, dat mag ook eens gezegd worden. Vanmiddag de eindstrijd met hopelijk een Nederlandse winnaar . We gaan met zijn allen er vierkant voor zitten en dan genieten Tja, LIfe goes on. Groet en nog een leuke tweede Paasdag. Sjang


Wat vind jij? Praat mee...