EHCC: UHC Hamburg legt beslag op vijfde plaats, Loreto zevende

Op de vierde en laatste speeldag van de EHCC in het Wagener Stadion worden de prijzen verdeeld. Het begon maandagochtend al vroeg met de strijd om de zevende plaats tussen Loreto HC en Ritm Grodno. Het duel werd met 2-1 gewonnen door Loreto HC. Daarna legde UHC Hamburg beslag op de vijfde plaats na een 4-1 zege op Surbiton.

UHC Hamburg-Surbiton 4-1

Na twee finales op rij was de strijd om de vijfde plaats voor UHC Hamburg een bittere tegenvaller. De Duitse ploeg verloor afgelopen vrijdag in de kwartfinales ondanks een 2-0 voorsprong met 3-2 van Amsterdam, waarna in de verliezersronde met 4-0 werd gewonnen van Loreto HC. Surbiton ging vrijdag met 4-0 onderuit tegen Der Club an der Alster en herstelde zich een dag later met een 7-0 overwinning op Ritm Grodno. Daarmee verbeterde de Engelse equipe het resultaat van afgelopen seizoen toen de formatie tijdens het EK voor clubteams als zevende eindigde.

UHC Hamburg en Surbiton kwamen elkaar in 2016 ook al tegen. Toen wonnen de Duitsers in kwartfinales afgetekend met 6-0. Dit keer was de marge minder groot, maar de zege niet minder verdiend.

Snelle voorsprong UHC

Net als in het duel om de zevende plaats viel de openingstreffer al in de beginfase. Charlotte Stapenhorst schoot de bal hard in het doel. Daarna waren de beste kansen voor Surbiton. Olivia Chilton was dicht bij de gelijkmaker. Haar inzet na de voorzet vanaf rechts van Michaela Curtis werd gered door keepster Noelle Rother. Vlak voor het einde van het eerste kwart moest Rother opnieuw ingrijpen. Dit keer probeerde Curtis haar met een backhand te verschalken.

De kansen voor Surbiton, de doelpunten voor UHC Hamburg. In de tweede kwart verdubbelden de Duitsers de marge. Nicola Pluta mocht vrij de cirkel in lopen en ongehinderd met de backhand uithalen.

Voortkabbelende wedstrijd

Na rust kabbelde de wedstrijd een beetje voort. In het vierde kwart bracht Michaela Curtis de spenning terug in de wedstrijd door van dichtbij 2-1 te scoren. UHC Hamburg verzuimde voor die treffer al meer afstand te nemen van Surbiton. De derde Duitse treffer kwam er alsnog. In het vierde kwart liet Charlotte Stapenhorst keepster Sabbie Heesh met een hard schot kansloos. In de slotfase bepaalde Eileen Mävers de eindstand op 4-1

Loreto HC-Ritm Grodno 2-1

Het duel om de zevende en achtste plaats begon een kwartier later dan gepland. De bus met de Ierse speelsters reed verkeerd, waardoor de ploeg op een later tijdstip dan verwacht bij het Wagener Stadion arriveerde.

Beide ploegen hadden elk hun beide wedstrijden tijdens het EK voor clubteams verloren. Ritm Grodno ging vrijdag op de openingsdag onderuit tegen de latere finalist Real Sociedad (4-2). Een dag later was de Wit-Russische ploeg kansloos tegen Surbiton (0-7) uit Engeland. Het Ierse Loreto HC verloor beide duels met 4-0 van respectievelijk Den Bosch en UHC Hamburg (Dui).

Snelle voorsprong Grodno

Ritm Grodno kwam tegen Loreto HC na vier minuten op voorsprong. De formatie verzilverde direct de eerste strafcorner van de wedstrijd. De geslagen corner van Lizaveta Skurat belandde met een stuit in het Ierse doel. Daarna verzuimde Grodno een grotere voorsprong te nemen. De mogelijkheden waren er zeker, maar die waren niet besteed aan Yuliya Kurhanskaya en Volha Shyntar.

Vlak voor rust kreeg Ritm Grodno hiervoor de rekening gepresenteerd. Loreto HC had tot dan toe ook al wat kansen onbenut gelaten, maar bij de vierde strafcorner was het raak. Hannah Matthews slaagde erin de bal in twee instanties langs keepster Veranika Mikanovich te krijgen.

Twee snelle treffers Loreto HC

De treffer werd luid bejubeld door de meegereisde fans van Loreto HC die amper een minuut later opnieuw konden juichen. Sarah Torrans tipte de bal, die vervolgens via keepster Mikanovich tegen de paal kwam, waarna de Ierse net even sneller bij de bal was om het beslissende tikje te geven.

Na rust kreeg Loreto HC de mogelijkheden om de marge te vergroten, maar het vizier stond niet op scherp. Sarah Torrans stond vrij voor het Wit-Russische doel. Ze raakte de bal echter compleet verkeerd en Hannah Matthews schoof even later een strafbal naast.

Volha Shyntar (r) in duel met Hayley Mulcahy (l) in het duel om de zevende plaats tijdens de EHCC in het Wagener Stadion. Foto: Worldsportpics/Koen Suyk